Ekologiški Produktai

Ekologiški Produktai

Ekologiški Produktai

Daugelis žino apie ekologiško maisto nauda, tačiau neskuba pirkti ekologiškų produktų, nes jie yra brangesni. O kas gali būti brangiau už puikia savijautą ir sveikatą?!..

Mokslininkų ištirta, kad ilgaamžiškumo paslaptis-sveika mityba. Tie, kuriems rūpi sveikata, stengiasi maitintis kuo sveikiau, pirmenybę teikia ekologiškiems produktams (angl. organe produet). O į argumentą, kad tai neva labai brangiai atsieinantis malonumas, atkerta: „Geriau vartoti mažiau, bet geros kokybės maistą.” Didėjanti ekologiškų produktų paklausa tik patvirtina faktą, kad daugėja žmonių, kuriems svarbu, ką jie deda į burną.
Nieko keista, kad už gerą kokybę reikia mokėti brangiau. Natūraliai, ekologinėmis sąlygomis auginami naminiai gyvuliai užauga per daug ilgesnį laiką. Jie auga laisvėje, yra šeriami natūraliais pašarais, kurie daug brangesni už kombinuotuosius pašarus (dažniausiai gaminamus iš modifikuotų žaliavų). Brangiau atsieina užauginti ir ekologiškas grūdines kultūras, daržoves ar vaisius. Ekologiniuose ūkiuose žemės derlingumui palaikyti naudojamos tik organinės, natūralios trąšos, kurios kainuoja brangiau. Daugelis darbų atliekama rankomis, kad nebūtų pakenkta augalams ir žemei. Kadangi ekologiškiems produktams keliami didesni reikalavimai, dėl didesnių išlaidų ekologiškų produktų savikaina išauga.

Mityba lemia sveikatą
Kad patenkintume organizmo poreikius ir gautume reikalingų medžiagų, maisto mums reikia labai nedaug. Tačiau, stebėdama iš prekybos centrų išeinančius pirkėjus, nešinus pilnus krepšius produktų, nejučia pagalvoji, kad, ko gero, per mažai kalbama apie valgymo kultūrą. Gerai viena garsenybė yra pasakiusi: „Mes, lietuviai, nevalgome, o ėdame. Svarbiausia – prikimšti skrandį nesukant galvos, ar tas maistas mums duoda naudos ar, priešingai, gadina sveikatą. Paskui tyrimams, vaistams išleidžiame daugiau pinigų nei kainuotų sveikas ekologiškas maistas.” Nors ekologiškas maistas (angl. organic food) nėra panacėja nuo visų ligų, medikai patvirtina, kad mityba lemia mūsų sveikatą. Valgydami chemikalais tręštas daržoves, produktus su sintetiniais konservantais, pamažu nuodijame organizmą. Moksliškai įrodyta, kad su maistu gaunant didelius kiekius sintetinių maisto priedų silpsta imuninė sistema, todėl daugėja sergančiųjų alergija ir kitomis ligomis. Pagal naujausius užsienio mokslininkų tyrimus, paauglių agresiją ir dirglumą gali sukelti pernelyg didelis kiekis su maistu gaunamų nitritų ir nitratų. Jų aptinkama daugelyje daržovių ir vaisių bei mėsos gaminių.

Pamąstymui
Ekologijos terminas turi platesnę reikšmę ir neapsiriboja vien ekologišku maistu. Tai pirmiausia ekologinis mąstymas ir gyvenimo būdas ekologiška apranga, kosmetika, švaros ir skalbimo priemonės, daik tai, aplinkos tausojimas. Kai pagalvoji, kad išmestas plastikinis butelis ar maišelis, į kurį susidėjome nupirktus ekologiškus produktus, trūnys nesuirdamas šimtą metų, kad mūsų vaikų vaikai gyvens užteršto je aplinkoje, kvėpuos užterštu oru, gers užterštą vandenį, pamažu ims keistis ir požiūris į aplinką. Nuo čia ir prasideda ekologija. Keistis reiki pradėti nuo savęs. Klysta tie, kurie mano, kad vieni nieko nepakeis

Verta žinoti
Ekologija – mokslo šaka, tirianti organizmų santykius su gyvenamąja aplinka, gyvosios ir negyvosios gamtos sąveiką. Išvertus iš graikų kalbos, oikos reiškia „namas, būstas”, logos – „mokslas”.
► Ekologijos, kaip mokslo disciplinos, pradininku laikomas danų mokslininkas Eugenius Warmingas (1841-1924).
► Ekologijos terminą įvedė vokiečių biologas darvinistas Ernstas Haeckelis.
► 1935 metais britų ekologas Arthuras Tansley sukūrė terminą „ekosistema”.
► Gyvas (angl. raw food) yra žalias, termiškai neapdorotas (nevirtas, nekeptas) maistas. Gyvu maistu gali būti vadinamas ir toks, kuris yra ruošiamas ne aukštesnėje kaip 48 laipsnių temperatūroje. Anot mokslininkų, toks maistas sveikesnis, nes jame išlieka visos maisto medžiagos (vitaminai, enzimai, mineralai irkt.).
Ekologiški Produktai► Anot užsienio mokslininkų, mikrobangų krosnelėje ruoštas ar šildytas maistas pamažu nuodija organizmą, nes jame kaupiasi toksinės ir kitos nuodingosios medžiagos. Todėl kai kuriose Europos šalyse mikrobangų krosnelių gamyba jau seniai uždrausta.
► Mokslininkų ištirta, kad, pavyzdžiui, šildant valgį mikrobangų krosnelėje, suyra ir pasikeičia baltymų struktūra, todėl toks maistas organizmui tampa svetimkūniu, skatinančiu atsirasti neigiamus procesus. Taip pat prarandama daug vitaminų, ypač B grupės.
► Norite būti sveikesnė? Parduotuvėje skaitykite, kas parašyta ant etikečių. Venkite tokių produktų, kurių etiketėse nurodyti ilgiausi E sąrašai. Rinkitės ne varškės kremus ar desertus, glaistytus sūrelius, o paprastą varškę, kefyrą, pieną, nes juose nėra sintetinių priedų. Taip pat geriau pirkti ne faršą, o gryną mėsą. Į faršą leidžiama dėti priedų, o į smulkintą mėsą neleidžiama. Pirkite grynas kruopas, makaronus, o ne jau paruoštus jų gaminius su, tarkim, sūriu, grybais ir įvairiais padažais – pastaruosiuose gausu E.

PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...
  1. , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2021 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy