Šaldytuvo Priežiūra

saldytuvasIšjungti šaldytuvą ilgesniam laikui, pavyzdžiui, žiemos sezonui, galima, dėl to jis nėmaž negenda.

Išjungtą šaldytuvą gerai  išplaukite šiltu vandeniu (vidines sienas, duris, guminį sandarintoją, lentynėles ). Jei šaldytuvas stovės šaltose patalpose, sutepkite tirštu tepalu nedažytas metalines dalis  ( rankenėles, varžtų galvutes ir t.t.).

Prieš įjungdami šaldytuvą, palaikykite porą dienų atidarytą, kad išsivėdintų nemalonus kvapas. Dedamą į šaldytuvą kvapų sugėriklį galima atnaujinti. Reikia atplėšti įpakavimą, išpilti granules į keptuvę, pakaitinti jas ant mažos ugnies ir leisti atvėsti. Po to granules vėl supilti į dėžutę ir uždaryti. Kvapų sugėriklis bus kaip naujas.

Pakeistą šaldytuvo  agregato detalę galima dar kartą panaudoti. Kompresorinio tipo šaldymo agregatas dažnai  keičiamas dėl kokio nors mazgo (garintuvo, kondensatoriaus, kompresoriaus) defekto. Jeigu kompresorius nesugedęs arba jeigu tik sumažėjo jo našumas, jį galima panaudoti vietoj kompresoriaus pumpuoti automobilio padangas, guminius čiužinius ir pan. Tuo tikslu prie kompresoriaus korpuso pritvirtinama atrama.

Šaldytuvas įsijungdamas ir išsijungdamas stipriai burzgia. Triukšmą galima sumažinti. Didesnis triukšmas įsijungiant ir išsijungiant šaldytuvui atsiranda dėl kompresoriaus su išorine spyruokle pakaba arba nuo šaldymo vamzdelių agregato prisilietimo prie korpuso. Pakabą reikia sureguliuoti taip, kad kompresoriaus korpusas laisvai kabėtų ant spyruoklių. Tam reguliuojamas tarpas tarp kompresoriaus atramos ir apatinės varžto plokštumos. Kai kada tarškančią spyruoklę sutepa autolu, vazelinu. Vamzdžių tarškėjimas ir bildesys girdimas ir šaldytuvui dirbant, bet dažniausiai jam įsijungiant ir išsijungiant. Reikia rasti tą vietą, kur vamzdeliai susiliečia, atsargiai juos atlenkti, o jei to padaryti neįmanoma, padėti po vamzdeliu gabaliuką porolono. Trinksėjimas dings.

Šaldytuvo blizginimui paruoškite tokį mišinį: 50 gramų dantų miltelių ir 20-25 gramai amoniako. Šiame mišinyje pamirkytu popieriumi patrinkite šaldytuvo paviršių, ir jis vėl blizgės.

Tuose šaldytuvuose, kuriuose nėra specialių ledo tirpinimo įtaisų, šį procesą galima pagreitinti.

Išjunkite šaldytuvą ir atidarykite šaldymo kameros dureles. Stalinio ventiliatoriaus oro srovę nukreipkite į atidarytą šaldymo kamerą, ir apšalas kaipmat ištirps. Dar geriau tiks ventiliatorius su šildomuoju elementu.

Šeimininkės įpratusios šaldytuve laikyti greitai gendančius maisto produktus, užsišaldo žiemai uogų, vaisių. Bet šaldytuvas gali praversti ir kitkam. antai iš anksto nusipirkus gėlių ir jas polietileniniame maišelyje įdėjus į šaldymo kamerą, galima išlaikyti iki tol, kol prireiks. Kameroje patartina laikyti ir itin vertingų augalų sėklas, nes tada ir po daugelio metų jos išlieka daigios. Mintis panaudoti šaldytuvą kaip cheminę valyklą daug kam atrodys absurdiška. Ir vis dėlto drabužį , išteptą prilipusia kramtomąja guma, išgelbės tik šaldytuvas. Įdėkite megztinį arba kelnes į šaldymo kamerą, po valandos išimkite ir nupurtykite sušalusią kietą gumą. Šaldytuvas padės jums išvalyti drabužį ir nuo  medžio sakų, jei namuose neturite terpentino. Jeigu nuo sušalusių sakų liks nedidelė dėmelė, pavalykite ją amoniaku, atskiestu penktadaliu vandens.

Šaldytuve užšaldytos naujos nailoninės kojinės ar pėdkelnės  dėvisi trigubai ilgiau. O anglas R. Daly pritaikė šaldytuvą …ankštiems batams ištempti. Į  kiekvieną batą įkišęs vandens pripiltą stiprų polietileninį maišelį, įstatė į kamerą. Po paros batai gerokai praplatėjo. Mat žinoma, kad pagal apimtį iš 10 dalių vandens gaunama 11 dalių ledo. Šaldytuvą galima naudoti ir sušlapusioms knygoms džiovinti. Džiovinant jas karštu oru, lapai susiraito, o šaldytuve – išlieka kokie buvę.

Kad šaldytuvas mažiau “rytų” elektros, labai svarbu laiku šaldytuvą išvalyti iš sniego “kailinių”, ilgai nelaikyti atvirų durų, kai išimami produktai, keisti guminius sandarinimo įtaisus. Tinkama šaldytuvo eksploatacija padės sutaupyti 15-20 procentų elektros. Tai nemažai,tad taupus šeimininkas turi nepamiršti sandariai uždaryti šaldytuvo duris ir žiūrėti, kad jame nesusikauptų sniego danga.

Kad šaldytuvas negestų, kad jo kamera per greit neapledėtų, šaldytuvo be reikalo neatidarinėkite. Prieš atidarydami visada pagalvokite, ką norite iš jo išimti. Dažnai darinėjant dureles, į vidų patenka daug šilto drėgno oro, iš kurio susidaro ledas. Antras ledo susidarymo šaltinis – drėgni produktai. Juos reikia dėti į šaldytuvą tik gerai suvyniotus arba sudėtus į uždengtus indus. Apledėjusi šaldytuvo kamera blogiau užsidaro, produktai menkai šąla, agregatas dirba įtemptu režimu, todėl greičiau susidėvi, eikvoja daugiau elektros energijos. Nestatykite šaldytuvo prie pat sienos, žiūrėkite, kad jis nebūtų pakrypęs. Be to, neperkraukite jo. Šaldytuvą būtina laiku atitirpinti. Patartina kas 7-8 dienas, kol šerkšno sluoknis nesiekia 1mm. Jei kamera priaugo ledo, jo negalima plėšti kietais daiktais – taip galite pradurti garintuvą. Į kamerą patartina pastatyti karšto vandens indą. O plauti šaldytuvą reikia tik geriamosios sodos tirpalu ir nusausintu švariu skudurėliu.

Kad šaldytuvas ilgai negestų, būtina gerai išstudijuoti instrukciją ir tiksliai jos laikytis. Labai dažnai jis sugenda, jei svyruoja elektros įtampa, todėl būtina įsigyti įtampos stabilizatorių. Jei jis nepadeda, reikia dar turėti ir transformatorių, o kartais – net ir reostatą bei voltmetrą. Transformatorius padidins įtampą, o reostatu ją bus galima sumažinti iki reikiamo dydžio.

Jeigu vasarą sugedo šaldytuvas.

Sugedus šaldytuvui tam tikrus maisto produktus galite apsaugoti nuo sugedimo laikydamiesi šių patarimų:

  • Į indą, kuriame laikysite pieną, įdėkite truputį trintų krienų arba įberkite žiupsnelį druskos – pienas nesurūgs.
  • Varškę suvyniokite į graikiško riešuto, krienų arba serbento lapus. Ilgiau šviežia išliks ir suvyniota į pasūdytame vandenyjesudrėkintą marlę arba drobę.
  • Mėsą suvyniokite į švarų acte sudrėkintą skudurėlį arba dilgėlių bei krienų lapus. Tačiau taip laikoma ji netinka sultiniams ir maltiniams.
  • Jautieną, veršieną, triušieną, kepenis galima laikyti vėsioje vietoje, užpylus šviežiu pienu. Mėsa nejudinamatol, kol surūgsta pienas. Rūgusiame pienemėsa ilgiau negenda, įgauna gerą skonį ir suminkštėja.
  • Į duonai laikyti skirtą indą arba duoninę įdėkite perpjautą obuolį – duona ilgiau nesensta.
PrastaiPuiku (1 votes, average: 10.00 out of 10)
Loading...
  1. ,
1 komentaras

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2021 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy