Daržovės

svogunaiDaržovės —tai vienintelis maisto produktas, kuriame nėra cholesterino (cholesterolio). Jose yra nemažai medžiagų, nuo kurių gerėja apetitas, daugiau išsiskiria skrandžio sulčių, mais­tas geriau pasisavinamas.

Atsiminkite: žmogaus organizmas nesugeba sukaupti didesnių biologiškai aktyvių medžiagų atsargų. Jas reikia visą laiką pa­pildyti, todėl daržovės turi būti ne valgio priedas, o kasdienis svarbiausias maistas.

Nors kartą per dieną šeimai būtinai pateikite šviežių daržo­vių: salotų, ridikėlių, svogūnų, smulkiai supjaustytų kopūstų, krapų, petražolių lapelių.

Daržoves smulkinkite tik nerūdijančiojo plieno arba plastma­siniais peiliais, nes vitaminai, veikiami geležies ir vario, žūva.

• Sveikiems žmonėms tinka visos daržovės, bet valgykite jas pa­kaitomis.

• Konservuotus arba šviežius daržovių valgius gaminkite ne per sūrius, nes daržovėse ir taip yra pakankamai druskų. Nesūrūs daržovių patiekalai gaivina, o rūgštus, sūrūs, aštrūs — troškina.

• Daržoves laikykite tamsoje. Ypač jautrios šviesai bulvės ir salotinės cikorijos. Pabuvusios šviesoje, jos netinka maistui: bul­vėse susikaupia nuodingos medžiagos solanino, o cikorinės salo­tos apkarsta.

• Nuo daržovių konservų likusį skystį sunaudokite sriuboms, padažams, antriesiems patiekalams. Kol prireiks, laikykite šal­dytuve, bet ne ilgiau kaip 1—2 dienas.

darzoviu salotos• Apvytusias daržoves ir žalumynus galite atšviežinti. Pamer­kite jas iš pradžių į karštą, po to į šaltą vnndenį.

• Daržoves pamerkite į vandenį, parūgštintą actu arba citrinos rūgštimi. Tuomet išsaugosite vitaminą C.

• Kad konservuotos arba šaldytos daržovės ir vaisiai atrodytų švieži, būtų sultingi ir pagerėtų jų skonis bei maistinės ypatybės, įlašinkite keletą lašų ką tik išspaustų citrinos sulčių.

• Sušalusių daržovių ir vaisių vartoti maistui negalima, nes jie neskanūs. Kad jie atgautų skonį ir tiktų maistui, užpilkite van­deniu su sniegu ir indą pastatykite šaltoje vietoje. Maždaug po pusvalandžio vandenį nupilkite, daržoves džiovinkite ore, o vai­sius nušluostykite. Tokiu būdu atgaivinti vaisiai įgauna malonų skonį ir nekenkia sveikatai.

PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...
  1. , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Komentarų nėra. Būkite pirmas

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2019 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy