Daržovės
Daržovės —tai vienintelis maisto produktas, kuriame nėra cholesterino (cholesterolio). Jose yra nemažai medžiagų, nuo kurių gerėja apetitas, daugiau išsiskiria skrandžio sulčių, maistas geriau pasisavinamas.
Atsiminkite: žmogaus organizmas nesugeba sukaupti didesnių biologiškai aktyvių medžiagų atsargų. Jas reikia visą laiką papildyti, todėl daržovės turi būti ne valgio priedas, o kasdienis svarbiausias maistas.
Nors kartą per dieną šeimai būtinai pateikite šviežių daržovių: salotų, ridikėlių, svogūnų, smulkiai supjaustytų kopūstų, krapų, petražolių lapelių.
Daržoves smulkinkite tik nerūdijančiojo plieno arba plastmasiniais peiliais, nes vitaminai, veikiami geležies ir vario, žūva.
• Sveikiems žmonėms tinka visos daržovės, bet valgykite jas pakaitomis.
• Konservuotus arba šviežius daržovių valgius gaminkite ne per sūrius, nes daržovėse ir taip yra pakankamai druskų. Nesūrūs daržovių patiekalai gaivina, o rūgštus, sūrūs, aštrūs — troškina.
• Daržoves laikykite tamsoje. Ypač jautrios šviesai bulvės ir salotinės cikorijos. Pabuvusios šviesoje, jos netinka maistui: bulvėse susikaupia nuodingos medžiagos solanino, o cikorinės salotos apkarsta.
• Nuo daržovių konservų likusį skystį sunaudokite sriuboms, padažams, antriesiems patiekalams. Kol prireiks, laikykite šaldytuve, bet ne ilgiau kaip 1—2 dienas.
• Apvytusias daržoves ir žalumynus galite atšviežinti. Pamerkite jas iš pradžių į karštą, po to į šaltą vnndenį.
• Daržoves pamerkite į vandenį, parūgštintą actu arba citrinos rūgštimi. Tuomet išsaugosite vitaminą C.
• Kad konservuotos arba šaldytos daržovės ir vaisiai atrodytų švieži, būtų sultingi ir pagerėtų jų skonis bei maistinės ypatybės, įlašinkite keletą lašų ką tik išspaustų citrinos sulčių.
• Sušalusių daržovių ir vaisių vartoti maistui negalima, nes jie neskanūs. Kad jie atgautų skonį ir tiktų maistui, užpilkite vandeniu su sniegu ir indą pastatykite šaltoje vietoje. Maždaug po pusvalandžio vandenį nupilkite, daržoves džiovinkite ore, o vaisius nušluostykite. Tokiu būdu atgaivinti vaisiai įgauna malonų skonį ir nekenkia sveikatai.
- daržovės, darzoves ant grilio, darzoves ant groteliu, darzoves ant lauzo, darzoves ant palanges, darzoves ir vitaminai, darzoves kinietiskai, darzoves lenkijoje, darzoves receptai, darzoves vitaminai, darzoves ziemai, darzoviu auginimas, darzoviu auginimas balkone, darzoviu auginimas namuose, darzoviu auginimas siltnamiuose, darzoviu dieta, daržovių konservavimas, darzoviu patiekalai, darzoviu saldymas, darzoviu saldymas ziemai, darzoviu sodinimas, darzoviu sriuba, darzoviu sriuba receptai, darzoviu sriuba receptas, darzoviu troskiniai, darzoviu uzkepele, darzoviu uzkepele su suriu, darzoviu uzkepeles
[…] vandenį—tada jų sultys išteka į vandenį. Taip verdami sultiniai ir sriubos. Džiovintos daržovės prieš verdant pamirkomos šaltame vandenyje, kad išbrinktų. 2. Produktai dedami į verdantį […]