Glikemijos Indeksas. Produktų Lentelė

Didelį glikemijos indeksą (GI) turintys produktai greičiau suskaidomi iki gliukozės, kuri, patekusi į kraują, akimirksniu jame padidina cukraus kiekį. Taigi, jei sergate cukriniu diabetu arba vargins padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, vartokite kuo mažesnį glikemijos indeksą turinčius produktus

glikemijos indeksasGlikemijos indeksas parodo, kaip greitai angliavandeniai yra suvirškinami, pasisavinami ir suskaidomi iki gliukozės, kuri patenka į kraują. Glikemijos indeksas iki 55 laikomas mažu, nuo 55 iki 70 – vidutiniu, o nuo 70 iki 100 ir daugiau -labai dideliu.

Glikemijos indeksas neparodo gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo per pirmas dvi valandas po valgio. Be to, kiekvieno žmogaus organizme gliukozės kiekis būna skirtingas. Tam tikri veiksniai lemia, kaip greitai gliukozė patenka į kraują: procesą greitina terminis produktų apdorojimas (virimas ar pašildymas), cukraus ar fruktozės kiekis produkte, skysčių vartojimas valgant; lėtina greitas valgymas, blogai kramtomas ir dideliais kąsniais ryjamas maistas, didelis riebalų ar skaidulų kiekis.

To paties produkto glikemijos indeksas gali pakisti jį termiškai apdorojus, užšaldžius, sudžiovinus (džiovintų ir šviežių vaisių bei uogų glikemijos indeksas skiriasi), išspaudus sultis ir pan.cukraus kiekis kraujyje

KRUOPOS GI DYDIS
Perlinės 25 (GI mažas)
Ruginės 34 (GI mažas)
Sėlenos 42 (GI mažas)
Ryžių dribsniai 46 (GI mažas)
Plikyti ryžiai 48 (GI mažas)
Miežinės 50 (GI mažas) j
Rudieji ryžiai 55 (GI vidutinis)
Laukiniai ryžiai 57 (GI vidutinis)
Baltieji ryžiai 58 (GI vidutinis)
Miežių dribsniai 66 (GI vidutinis)
Soros 71 (GI didelis)
Kviečių trapučiai 74 (GI didelis)
Ryžių trapučiai 82 (GI didelis)
Kukurūzų dribsniai 83 (GI didelis)
GĖRIMAI GI DYDIS
Sojų pienas 30 (GI mažas)
Obuolių sultys 41 (GI mažas)
Morkų sultys 45 (GI mažas)
Ananasų sultys 46 (GI mažas)
Greipfrutų sultys 48 (GI mažas)
Apelsinų sultys 52 (GI vidutinis)
PIENO PRODUKTAI GI DYDIS
Jogurtas (neriebus, saldintas) 14 (GI mažas)
Ožkų pienas 26 (GI mažas)
Šokoladinis pienas 24 (GI mažas)
Pienas (3,5 proc. riebumo) 27 (GI mažas)
Kefyras (2 proc. riebumo) 28 (GI mažas)
Neriebios varškės sūris 29 (GI mažas)
Maskarponės sūris 31 (GI mažas)
Pienas (2,5 proc. riebumo) 32 (Gi mažas)
Neriebūs ledai 50 (GI mažas)
Riebūs ledai 61 (GI vidutinis)
VAISIAI GI DYDIS
Vyšnios 22 (GI mažas)
Greipfrutai 25 (GI mažas)
Džiovinti abrikosai 31 (GI mažas)
Kriaušės 38 (GI mažas)
Obuoliai 38 (GI mažas)
Slyvos 39 (GI mažas)
Apelsinai 44 (GI mažas)
Vynuogės 46 (GI vidutinis)
Razinos 64 (GI vidutinis)
Arbūzai 72 (GI didelis)
Bananai (pusžaliai) 50 (GI mažas)
Ananasai 66 (GI vidutinis)
Mangai (prinokę) 75 (GI labai didelis)
Bananai (labai prinokę) 77 (GI labai didelis)
DARŽOVĖS GI DYDIS
Brokoliai 15 (GI mažas)
Pomidorai 15 (GI mažas)
Salierai 15 (GI mažas)
Žiediniai kopūstai 15 (GI mažas)
Agurkai 15 (GI mažas)
Baklažanai 15 (GI mažas)
Svogūnai 15 (GI mažas)
Cukinijos 15 (GI mažas)
Špinatai 15 (GI mažas)
Lęšiai 15 (GI mažas)
Baltieji kopūstai 15 (GI mažas)
Virtos sojų pupelės 16 (GI mažas)
Avlnžirnial 33 (GI mažas)
Virtos morkos 39 (GI mažas)
Juodosios pupelės 41 (GI mažas)
Virtos bulvės 56 (GI vidutinis)
Burokėliai 64 (GI vidutinis)
Pupos 79 (GI didelis)
Keptos bulvės 85 (GI didelis)
Pastarnokai 97 (GI didelis)
DUONA GI DYDIS
Įvairių grūdų 48 (GI mažas)
Visagrūdė 50 (GI mažas)
Pita, kitaip graikiška 57 (GI vidutinis)
Pica su sūriu 60 (GI vidutinis)
Mėsainių bandelė 61 (GI vidutinis)
Ruginė 64 (GI vidutinis)
Balta 71 (GI didelis)
Prancūziškasis batonas 95 (GI labai didelis)
MAKARONAI IR MILTINIAI PATIEKALAI GI DYDIS
Vermišeliai 35 (GI mažas)
Spagečiai 37 (GI mažas)
Virtinukai su mėsa 39 (GI mažas)
Makaronai 45 (GI mažas)
Makaronai su sūriu 64 (GI vidutinis)
Ryžių makaronai 92 (GI didelis)
PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...
  1. , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2021 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy