Grybų Marinavimas

Grybų marinavimas

Grybų marinavimas

Svarbiausias dalykas marinuojant grybus yra viską atlikti labai steriliai, kitaip marinuoti grybai stiklainiuose dėl likusių bakterijų pradės fermentuotis. Norint to išvengti grybus, įrankius ir stiklainius su dangteliais reikia gerai nuvalyti ir nuplauti.

Perrenkant ir valant grybus padalinkite juos į 2 dalis. Į vieną dalį dėkite tuos grybus, kuriuos vartosite artimiausiu metu, o į kitą dalį dėkite tuos, kuriuos marinuosite. Marinavimui parinkite sveikiausius, nesudaužytus ir šviežius grybus.

Prieš pradėdami procesą nuvalykite visus reikalingus įrankius (2 puodus, 3 šaukštus, 1 šakutę, 1 metalinį padėklą, 2 stiklainius su dangteliais, 1 samtis) atsargiai su plovikliu ir soda karštame vandenyje. Įrankius įšdėliokite ant švaraus virtuvinio rankšluosčio.

Grybus rūšiuokite ir valykite tuo pačiu metu, taip sutaupysite laiko. Kotus nuskuskite, apačias nupjaukite, nuvalykite kepurėles neužmiršdami apačios, pagedusias vietas nupjaukite. Po nuvalymo grybus nuplaukite. Neplaukite nevalytų grybų, nes po to jie pasidaro slidus ir darbas tik pasunkės.

Žemiau matote maždaug 500g paruoštų marinavimui grybų.

Pradėti marinuoti reikia turint 2 puodus – vieną didelį sudėti grybams, kitą mažesnį garinti stiklainiams. Į didijį puodą įberkite lauro lapelių, 2 šaukštus druskos ir įpilkite 1,2l šalto arba virinto vandens. Palaukite kol vanduo užvirs ant pilnos ugnies ir po to iškart sudėkite paruoštus marinavimui grybus.


Subertus grybus pavirkite 15 min ant pilnos ugnies. Tuo pačiu metu užkaiskite antrąjį puodą su vandeniu. Kai tik vanduo užverda, sumeskite į jį dangtelius, tada ant puodo uždėkite groteles ir ant grotelių pastatykite apverstus stiklainius. Verdančio vandens garai per 15-20 min sterilizuos stiklainius.

Atsargiai nuimkite stiklainius nuo grotelių ir pastatykite dugnų į viršų ant švaraus rankšluosčio. Taip jie ilgiau nepraras šilumos. Paimkite švarią šakutę (galite prieš tai ir ją 2 min palaikyti verdančiame vandenyje) ir išgriebkite iš puodo dangtelius, juos taip pat padėkite ant švaraus rankšluosčio šalia stiklainių.


Toliau reikia pagardinti marinatą prieskoniais. Paimkite pirmą šaukštą ir paragaukite marinato, ar užtenka druskos. Jeigu ne, tai įdėkite dar šiek tiek.

Dabar paimkite antrą šaukštą ir įberkite 1/2 šaukšto cukraus, bei 1,5 šaukšto acto (galima naudoti obuolių actą). Dabar paimkite trečią šaukštą (kadangi nuo pirmojo šaukšto jau galėjo patekti bakterijų iš burnos ragaujant pirmą kartą) ir paragaukite marinato vėl. Skonis turėtų būti saldžiai rūgštus. Vėl galite pagal skonį įberti daugiau cukraus ar druskos.

Kai marinato skonis tenkina, palikite virti dar apie 10 min. ant didelės ugnies. Dažniausiai stiklainiai ir marinatas su grybais nukeliami nuo ugnies tuo pačiu metu, nes pagrindinė grybų marinavimo idėja yra karštus grybus patalpinti į karštus sterilius stiklainius.

1 minutė prieš nukeliant grybus į marinatą įmeskite 4-5cm ilgio krapų šakelių, česnako galvučių ir 4-5cm ilgio supjaustyto svogūno. Galima įdėti ir krienų šaknų.

Grybus su marinatu perpilkite į stiklainius naudodami verdančiame vandenyje palaikytu samčiu.

Kai tik supilate grybus į stiklainius, nedelsiant su šakute uždėkite dangtelį ant stiklainio ir į rankas paėmę rankšluostį smarkiai užsukite. Užsuktus stiklainius su marinuotais grybais pastatykite apverstus aukštyn kojom ant rankšluosčio. Tai leis stiklainiams lėtai atvėsti ir nesusiformuoti oro slėgiui po dangteliais.


Po kelių minučių patikrinkite, ar iš po dangtelių nesiveržia marinatas. Tik jeigu per dangtelius vis dar sunkiasi skystis šiek tiek labiau užsukite dangtelį.

Prireiks apie 8-10 valandų stiklainiams atvėsti. Atvėsusius stiklainius galite apversti ir nunešti laikyti į rūsį ar šaldytuvą. Šitaip marinuoti grybai laikantis sterilumo reikalavimų laikys gana ilgai.

Atidarius stiklainį su marinuotais grybais pasistenkite juos suvartoti per 1-2 dienas. Kitaip gali susiformuoti pelėsis ir grybus teks išmesti.

PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...
  1. , , ,
1 komentaras

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2021 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy