Grybų paruošimas. Džiovinti grybai
Švieži grybai greitai genda, ypač surinkti lyjant. Tik keletą valandų pintinėje palikti grybai ištyžta. Šviežių grybų ilgai nelaikykite nesutvarkytų, nes juose atsiranda sveikatai ir net gyvybei pavojingų medžiagų, todėl tuojau pat juos perrinkite ir apdorokite: virkite, kepkite, sūdykite arba džiovinkite.
Kad išvalyti grybai nepajuostų, suberkite juos į puodą su šaltu truputį pasūdytu vandeniu.
Šviežių grybų skonis bus geresnis, jei juos užpilsite grietininiu padažu. Užpilkite juos gerai iškeptus.
Ruošiant grybus, iš pradžių 15—20 min. reikia juos patroškinti keptuvėje be riebalų, paskui įdėti sviesto arba riebalų ir pakepinti dar 10 minučių. Po to reikia pasūdyti ir pabarstyti pipirais.
0 Į rauginti ruošiamus grybus įdėkite krienų lapų ir šaknų. Krienai ne tik suteiks grybams aštrų prieskonį, bet jie neperrūgs ir neges.
Žalios serbentų šakelės suteikia grybams kvapą, o vyšnių ir ąžuolų lapai — trapumą ir tvirtumą.
• Raugintų arba sūdytų grybų nelaikykite šiltai arba per daug šiltai- jie pajuos. Jeigu rauginti arba sūdyti grybai pridėjo pelyti, tai perrinkite ir perplaukite juos pasūdytame vandenyje, įdėkite į šaldytuvą arba laikykite tamsioje vėsioje vietoje.
Jeigu mišraine gaminsite iš sūdytų grybų, tai 2—3 valandas pamirkykite šiltame vandenyje, po to nukoškite. Jeigu grybai ne-supjaustyti arba stambiai supjaustyti, susmulkinkite juos.
• Sūdytų arba marinuotų grybų likučius sudžiovinkite, supjaustykite, paskui sumalkite. Grybų milteliai tinka padažams. Ir kaip prieskonis.
• Jeigu ruošiatės džiovinti grybus, neplaukite jų, o tik nuvalykite
Kad džiovinti grybai nekirmytų, permaišykite juos su druska. Džovinti atidrėkę grybai greitai pradeda pelyt ir gesti. Kad to neatsitiktų, padžiovinkite juos nelabai karštoje orkaitėje arba krosnyje.
Džiovintos voveraitės geriau suvirs, jei verdant įdėsite truputį geriamosios sodos.
• Kad džiovinti grybai primintų šviežių grybų skoni, prieš virdami pamirkykite juos piene.
Vandens, kuriame buvo mirkomi grybai, neišpilkite, o tik nupilkite nuo nuosėdų ir virkite jame grybus. Šitaip išvirtas grybų sultinys bus aromatingesnis.
• Jeigu norite džiovintais grybais, (voveraitėmis, žaliuokėmis ar kt) pagardinti sriubas arba padažus, tai sugrūskite juos grūstu-vėlyje-arba sumalkite kavamale ir miltelius suberkite baigiant virti patiekalą arba padažą.
• Nevalgykite marinuotų arba sūdytų grybų, kai jie bent kiek prarūgę. Be to, visų rūšių grybų nepatartina valgyti vyresniojo amžiaus žmonėms.
Nevalgykite grybų, kai padidėjęs kraujospūdis, sutrikusi tulžies sekrecija, atsirado smėlio arba akmenų tulžies takuose, tulžies pūslėje.
- grybai lietuvoje, grybai lietuvoje nuotraukos, grybo klinika, grybo klinika vilniuje, grybo klinika vilnius, grybu konservavimas, grybu konservavimas ziemai, grybu marinavimas, grybu marinavimas su morkomis, grybu marinavimas ziemai, grybu padazas, grybu padazas prie bulviu, grybu padazas prie mesos, grybu padazas receptai, grybu padazas receptas, grybu receptai, grybu receptai ziemai, grybu rusys, grybu rusys lietuvoje, grybu rusys nuotraukos, grybu sriuba, grybu sriuba receptai, grybu sriuba su bulvemis, grybu sriuba su pienu, grybu svente 2009, grybu svente 2009 foto, grybu svente 2009 programa, grybu svente 2009 varena, grybu svente 2009 varenoje, grybu svente varenoje 2009, grybu svente varenoje 2009 foto