Grybų Paruošimas Žiemai, Valymas, Džiovinimas
* Grybus galima džiovinti ir šaldytuve. Juos išdėstykime ant popieriaus lapo šaldytuvo apatinėje sekcijoje ir laikykime 1,5—2 savaites. Grybai būna minkštesni negu džiovinti šilumoje, bet skonis jų nesikeičia.
* Keletą valandų palaikyti sūdytame piene džiovinti grybai būna kaip švieži.
* Švieži grybai nepajuos, jeigu tuoj pat juos sumesime į šiek tiek pasūdytą šaltą vandenį.
* Kad švieži grybai greitai nesugestų, sudėkime juos į sietelį, kiaurasamtį arba emaliuotą puodą ir atidengtus įdėkime į šaldytuvą arba pastatykime į tamsią vėsią vietą.
* Kad valomi grybai nepajuostų, dėkime juos į puodą su šaltu truputį actu parūgštintu vandeniu.
* Grybus, kurių sultys karčios (pūkuotes, grūzdus, baltagaurius ir ruduosius piengrybius, pagrūzdžius), pirma 2—3 paras mirkykime šaltame vandenyje, jį keisdamos 2—3 kartus per dieną, paskui sūdykime.
* Apipelijusius sūdytus grybus rūpestingai nuplaukime sūdytame vandenyje ir užpilkime šviežiu stipresniu marinatu arba sūrymu.
* Nuplikyti sūdytu verdančiu vandeniu švieži grybai parą nesuges.
* Prieš džiovinant šviežių grybų nereikia plauti — jie blogai gžiūs. Nuvaliusios žemes, juos rūpestingai apšluostykime švariu sausu skudurėliu.
* Džiovintus grybus laikykime sandariai uždengtus 10—12° C temperatūroje.
* Atidrėkusius džiovintus grybus tuoj pat padžiovinkime vidutinio karštumo orkaitėje ar krosnyje, kitaip jie ims pelyti ir greitai suges.
* Ilgai (kelerius metus) grybų laikyti neverta, nes blogėja jų skonis, dingsta aromatas.
[…] O kurgi dėti nuimtą sodo ar daržo derlių? Pavyzdžiui, kelis kibirus slyvų ir kitų vaisių? Praktiškiau ir naudingiau būtų daugelį uogų, vaisių, taip pat grybus džiovinti. […]