Konservavimas. Daržovių ruošimas ilgam laikymui

Skaitymo laikas: 2 – 3 min.

2179131683 3b1bd6c7df m Konservavimas. Daržovių ruošimas ilgam laikymuiKonservavimas. Kadangi paruoštuose konservuose vitaminų po truputį mažėja, tai neruoškite atsargų ilgesniam laikui. Nepa­mirškite, kad konservų atsargų šeimai reikia penkiems arba še­šiems žiemos ir pavasario mėnesiams.

Žemės ūkio produktams konservuoti namie naudokite druską, cukrų, actą ir citrinos rūgštį.

Konservuojamą žaliavą plaukite nesupjaustytą po čiaupu arba sudėkite į sietelį ir kelis kartus panardinkite į švarų vandenį.

Supjaustytą žaliavą kuo greičiausiai paruoškite kaitinimui. Jos paruoškite tik tiek, kiek galite iškaitinti vienu kartu.

Konservavimui nevartokite geležinių, varinių indų bei įran­kių— nei darbo procese, nei paruoštiems konservams laikyti.

Kaitinant labai svarbu, kad prie žaliavos prieitų kuo mažiau oro. Apvirinti patariama aukštuose induose. Paruoštą žaliavą kai­tinkite stikliniais arba metaliniais dangteliais uždengtuose stik­lainiuose.

• Parūgštintas arba rūgščias daržoves pakanka kaitinti 70—90°C temperatūroje.

36805619 2afea83f1a m Konservavimas. Daržovių ruošimas ilgam laikymui• Namie gaminamų konservų marinatai turi būti rūgštūs. Nerūgščius konservus ruoškite ne didesniuose kaip 0,5 l talpos stik­lainiuose. Kaitinant juose bus aukštesnė temperatūra. Namie ga­mintus konservus laikykite šaltai — šaldytuvuose, ledainėse, rū­siuose, t. y. ne aukštesnėje kaip 4—8°C temperatūroje. Žemoje temperatūroje neatsiranda botulizmo sporų.

Atsiminkite: nuo daržovių, grybų, mėsos produktų, konservuo­tų namie (stiklainiai uždengti metaliniais dangteliais), galima susirgti botulizmu.

Įsidėmėkite: konservuojant namie, pasiekiama tik 100°C tem­peratūra, bet šioje temperatūroje botulizmo sporos išlieka. Vėliau jos suaktyvėja ir gali išskirti toksiną. Todėl po 1—2 parų reko­menduojama konservus vėl perkaitinti.

• Nerizikuokite savo ir namiškių sveikata bei gyvybe. Juo labiau, kad sūdymas, rauginimas statinaitėse, moliniuose, emaliuotuose nehermetiškai uždengtuose induose, džiovinimas — tai seni, pa­prasti ir patikimi būdai. Be to, produktai gerai laikosi.

Kad konservų stiklainį būtų lengva atidaryti, panardinkite jį dangteliu žemyn į karštą vandenį.

  1. , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PrastaiPuiku (2 votes, average: 5.50 out of 10)
Loading ... Loading ...

Informuoti, kai atsiras naujas komentaras. Užsisakyti pranešimus