Maisto Produktų Laikymas

Skaitymo laikas: 4 – 6 min.

saldytuvas maistasKad maistas ilgiau išsilaikytų šviežias, pateikiame keletą patarimų.

Duona

Kad duona nesužiefėtų ir nesupelytų, ją reikia laikyti viršutinėje šaldytuvo lentynėlėje, polietileniniame maišelyje. Būdama maišelyje, duona nepraras drėgmės, o žema temperatūra ją apsaugos nuo supelėjimo.

Jeigu duoną laikote duoninėje, būtinai vieną kartą savaitėje išvalykite iš jos trupinius, išplaukite silpnu geriamosios sodos ir acto tirpalu ir gerai išdžiovinkite. Didelėje duoninėje ketvirtis duonos greičiau sudžius negu visas kepalėlis. Įsigydami duoninę, pagalvokite, kiek duonos joje laikysite, – daug ar mažai.

Polietileninius maišelius, kuriuose laikoma duona, reikia išplauti šiltu vandeniu ir gerai išdžiovinti.

Pienas

Kad pienas ilgiau nesugyštų , verdant reikia į jį įberti cukraus ( 1 arbatinis šaukštelis 1 litrui).

Sviestas

Sviesto ir kt. Riebių produktų negalima laikyti polietileniniuose maišeliuose : jie greičiau genda ir įgyja nemalonų kvapą.

Kumpis

Jeigu kumpis truputį apdžiūvo, pamerkite jį pusvalandžiui į lėkštę su šaltu pienu – „atsigaus”.

Daržovės

Sūdytas ir raugintas daržoves laikykite medinėse statinaitėse arba emaliuotuose induose rūsyje arba šaldytuve, stebėkite, kad jos visada būtų apsemtos sūrymu. Jeigu atsirado pelėsių, – atsargiai juos nuimkite, nuplaukite lentelę, akmenį, nuplikykite juos verdančiu vandeniu ir vėl padėkite atgal. Apipelėjusius sūdytus agurkus galima „ išgydyti „. Nuplaukite juos sūdytu vandeniu, sudėkite į kitą švarų indą, ir vėl užpilkite iš anksto paruoštu stipresniu sūrymu. Tą patį galima padaryti ir su raugintais obuoliais. maisto atsargos

Kopūstai

Miesto gyventojams dažnai tenka laikyti raugintus kopūstus balkone. Užšaldymas, deja, sumažina kopūstuose esantį vitamino C kiekį. Todėl neužšaldykite ir neatitirpinkite kopūstų po keletą kartų. Atitirpinkite jų tik tiek , kiek suvalgysite.

Grybai

Sūdytų grybų negalima laikyti šiltoje patalpoje arba užšaldyti . Ir vienu, ir kitu atveju jie patamsėja.

Džiovinti grybai po kurio laiko atidrėksta. Padžiovinkite juos vėl vidutinio kaitrumo orkaitėje, kitaip jie pradės pelyti ir suges. Ilgai ( keletą metų ) laikyti grybų nereikia : pablogėja jų skonis, jie praranda kvapą.

Džiovinti vaisiai

Džiovinti vaisiai, uogos, daržovės taip pat gali apipelyti, kartais juose atsiranda vabaliukų. Papilkite produktus plonu sluoksniu ir padžiovinkite orkaitėje ( 25-30 min. Esant 56-60 C ). Laikykite stikliniuose, medžiaginiuose maišeliuose sausoje vietoje.

Jeigu norite ilgiau šaldytuve išlaikyti šviežias daržoves ir vaisius, juos nuplaukite, nudžiovinkite ir sudėkite į plonus polietileninius maišelius. Periodiškai pašalinkite iš maišelių drėgmę. Nevyniokite į polietileną citrinų, apelsinų, persikų, uogų, kadangi dėl drėgmės jie greitai genda.

  • Sviesto , lašinių, dešros, kumpio, rūkytos žuvies gaminių laikymui geriausia tiks pergamentinis popierius arba folija.
  • Dedant į šaldymo kamerą žuvį, gerai suvyniokite ją į polietileną, ji neskleis kvapo.
  • Uogas geriausia laikyti šaldymo kameroje, užpylus ant jų truputį cukraus.
  • Kad aliejus neapkarstų, geriausia jį ne sandariai užrištam inde, o tik lengvai pridengus. Galima įberti į jį truputį druskos.

Ilgiau laikant miltus, kruopas, prieš tai vertėtų truputį juos padžiovinti. Reikėtų palaikyti visiškai uždarytoje orkaitėje 40-50 C temperatūroje arba išpylus plonu sluoksniu ant stalo šiltoje patalpoje. Kruopas, miltus geriausia laikyti popieriniuose, medžiaginiuose maišeliuose, stikliniuose ar metaliniuose induose. Retkarčiais reikia juos pravėdinti, kad nesusidarytų specifinis skonis ir kvapas.

Labai ilgai laikyti kruopų kambario temperatūroje nevertėtų, kadangi jos genda ir praranda vertingąsias savybes.

maisto lentyna laikymasKad krienai nepatamsėtų, juos sutarkavus, ant jų reikia užpilti 3-5 proc, acto tirpalo.

Suvytusios petražolės, krapai ir kiti žalumynai atsigaus, jeigu pamerksite juos į vandenį su actu.

Pakankamai ilgai galima išlaikyti kiaušinius ne šaldytuve. Juos reikia aptepti plonu taukų ar aliejaus sluoksniu.

Daržoves, sūdytus bei raugintus produktus patogu laikyti prie balkono durų dėžėje ant ratukų. Žiemą tokia dėžė sulaikys šaltį, einantį pro balkono duris.

Lauro lapeliai, gvazdikėliai, pipirai turi savybių, padedančių ilgiau išsilaikyti produktams. Juos reikėtų naudoti konservuojant daržoves.

PrastaiPuiku (4 votes, average: 7.75 out of 10)
Loading...
  1. , , , , , , , , , , , , , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2018 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy