Miltiniai Gaminiai. Blynai, Tešla, Keksai, Pyragėliai, Duona

Skaitymo laikas: 5 – 8 min.

* Kad miltuose bei ryžiuose neįsiveistų kirminų ir straubliukų, įdėkime į juos sveiką česnako skiltelę.

* Į drėgnus miltus įkišus ranką, jaučiamas šaltis. Tokius mil­tus pirmiausia vartokime, nes jie greitai genda.

* Mielinė tešla bus minkšta ir puri įmaišius į ją ataušusių virtų smulkiai tarkuotų bulvių (2—3 bulvės 1 kg miltų).

* Prieš maišant tešlą miltus patariama keletą kartų išsijoti. Sijojant į juos patenka daug oro, todėl tešla esti puri ir švelni.

* Į tešlą įdėjus daug riebalų, pyragai esti supuolę, kieti.

* Prieš dedant į tešlą, mielės išmaišomos truputyje šilto van­dens ar pieno su cukrumi ir miltais.

* Blynams kepti pakilusios tešlos jokiu būdu negalima mai­šyti.

* Blyneliai bus skanesni, jeigu į tešlą įmaišysime plaktų baltymų.

* Kepant blynus, keptuvę galima tepti šakute pasmeigta žalios bulvės pusele.

* Kad, kepant blynus, nereikėtų tepti keptuvės, į paruoštą tešlą įpilkime truputį aliejaus ir išmaišykime (šaukštą aliejaus 2 kg tešlos).

* Gaminiai iš tešlos su margarinu ilgai nedžiūsta.

* Tešla gerai iškočiojama šalto vandens pripiltu buteliu.

* Mielinė tešla nelips prie rankų patepus delnus aliejumi.

* Lengva iškočioti tešlą plonai, apsukus kočėlą švariu lininiu skudurėliu. Labai drėgna tešla kočiojama uždėjus ant jos perga­mento lapą.

* Norėdamos perkelti į skardą, plonai iškočiotą tešlą pabars-tykime miltais ir užvyniokime ant kočėlo.

* Negalima tepti kiaušiniu sluoksniuotos tešlos gaminių kraš­tų — kepant jie sukietėja ir tešla nepakyla.

* Jei per maža druskos, galima tešlą sūdyti pakartotinai: iš­tirpinti druską truputyje vandens ar pieno, supilti į tešlą ir gerai perminkyti.

* Kad keksas būtų ryškiai geltonas, trynį reikia ištrinti su trupučiu druskos ir 8—10 val palaikyti šaltoje vietoje.

* Kad daugiau nekiltų, tešlą pridenkime vandenyje gerai su­vilgytu popieriumi.

* Pyragėliai bus aromatingesni, jeigu virsime juos aliejuje, maišytame su lydytu sviestu (1 kg aliejaus 300 g lydyto sviesto).

* Kad neprisigertų riebalų, tešlos gaminius virkime ant smar­kios ugnies į riebalus įpylę truputį acto.

* Ar pakankamai įkaitę riebalai pyragėliams virti, galima pa­tikrinti, į juos įlašinus 2—3 lašus vandens. Jeigu nuo paviršiaus vanduo išgaruoja, riebalai įkaitę. Jeigu lašai nuskęsta į dugną, į riebalus pyragėlių dar negalima dėti.

* Kad, verdant pyragėlius, riebalai neputotų, į juos įberkime truputį sausos druskos.

* Prieš kišdamos į orkaitę pyragą palaikykime 15—20 min, kad pakiltų, paskui patepkime kiaušinio baltymu.

* Kočiodamos tešlą, neberkime daug miltų.

* Tešla geriau iškepa, jei apie pyragą skardoje palikta tuščios vietos.

* Kepdamos lengvus sausainius, skardą išklokime švariu po.-pieriumi.

* Maišydamos tešlą, pieną arba vandenį pilkime po truputį, plona srovele ir kartu maišykime. Tada tešla bus be gumulėlių.

* Iškepusio pyrago tuoj pat negalima imti iš formos, reikia leisti jam šiek tiek atvėsti. Tačiau negalima jo ir ilgai palikti skar­doje, nes pyragas bus drėgnas ir atsiduos geležimi.

* Jeigu iškepęs pyragas prilipęs prie skardos, palaikykime ją virš garų arba apvyniokime drėgnu rankšluosčiu ir palaikyki­me keletą minučių.

* Pyragas nepridegs, jeigu po skarda su tešla padėsime lakštą,

pabarstytą stambia druska.

* Jeigu orkaitėje viena pyrago pusė ima degti, reikia pasta­tyti po skarda indą su vandeniu.

* Kad pyragas būtų skanus, pirmas 15 min neatidarinėkime orkaitės.

* Kad viršutinė ir apatinė plutelė būtų minkšta, iškepusį py­ragą suvyniokime į minkštą servetėlę. O jeigu pyrago plutelė la­bai sudžiūvusi, dėkime jį ant drėgnos servetėlės, o viršų priden­kime sausa.

* Ar pyragas iškepęs, sužinosime įsmeigę į jį pagaliuką. Jei pagaliukas sausas, — pyragas iškepęs.

* Prieš pjaustydamos karštą pyragą, peilį palaikykime karštame vandenyje ir tuoj nušluostykime.

* Prieš dėdamos į tešlą, razinas nuplaukime karštu vandeniu ir apibarstykime miltais. Tada jos vienodai pasiskirstys teš­loje.

* Smėlinės tešlos nereikia per ilgai minkyti, nes ji bus kieta.

* Biskvitinę tešlą greitai maišykime ir tuoj kepkime, nes iš jos dings oro pūslelės, ir biskvitas bus neskanus, kietas.

* Kepdamos paplotėlius arba biskvitą su lydytais taukais, į tešlą įpilkime truputį citrinos sulčių.

* Apdegusius sausainius ataušinkime, paskui aptarkuokime smulkia tarka ir apibarstykime miltiniu cukrumi.

* Tortą kepkime iš anksto įkaitintoje vidutinio karštumo or­kaitėje.

* Tik ką iškepto torto negalima nešti į šaltį, nes, temperatū­rai staigiai pasikeitus, jis gali supulti.

* Kad vaisiais papuoštas tortas nesuminkštėtų; prieš kepda­mos jo paviršių patepkime kiaušinio baltymu.

* Į kremą iš pieno, krakmolo ir kakavos įberkime truputį tar­kuotų apelsino žievelių arba įlašinkime keletą lašų apelsino esen­cijos. Nuo jų kremas maloniai kvepės.

* Sviestą lengvai išsuksime, jeigu prieš tai jį supjaustysime gabaliukais, sudėsime į indą, šį įstatysime į karštą vandenį ir lai­kysime, kol sviestas suminkštės.

* Grietinę gerai išplaksįme, jeigu į ją įdėsime kiaušinio balty­mą ir atšaldysime vandenyje indą, į kurį ji supilta.

* Jeigu vaisių košė pyragėliams įdaryti skystoka, įberkime į ją 2—3 šaukštus grūstų džiūvėsėlių arba kukurūzų dribsnių.

* Skardą, ant kurios kepame trapią tešlą, geriausia suvilgyki-me vandeniu, bet netepkime riebalais. ‘

* Baltos duonos nelaikykime kartu su juoda, nes taip laikoma balta duona esti neskani.

* Duona ilgai išliks skani ir malonaus kvapo, jei laikysime ją emaliuotame puode, ant kurio dugno pabarstyta truputis vanili-no, pridengto celofano skritulėliu.

* Duona ilgai nesužiedės, jeigu į indą (arba dėžutę), kur ją laikome, įdėsime obuolį, skiltelę žalios skustos bulvės arba tru­putį druskos.

* Kad nesudžiūtų, pyragus geriau laikyti moliniame servetėle pridengtame inde arba polietileno maišelyje.

* Norėdamos supjaustyti šviežią duoną plonomis riekelėmis, peilį pašildykime, palaikę jį minutę verdančiame vandenyje. Taip pat galima pjaustyti birų tortą.

* Padžiūvusias bandeles arba sausainius galima atšviežinti: sudėti į skardą ir apšlakstyti vandeniu, paskui ją uždėti ant dide­lio indo su vandeniu ir keletą minučių palaikyti šiltoje orkaitėje. Garų veikiami gaminiai pasidarys kaip švieži. Bandeles galima sumesti į pieną ir palaikyti nekarštoje orkaitėje.

* Apdžiūvusi duona atšviežės, jeigu ją suvyniosime į popierių ir 10—45 min palaikysime orkaitėje.

* Tortas dėžutėje nedžius, įdėjus į ją obuolį.

* Kad mielės nesugestų, laikykime jas ne aukštesnėje kaįp 3-4C temperatūroje. Galima jas sutrupinti ir išdžiovinti.

Įdėtos į miltus arba druską mielės ilgiau nesuges.


PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Informuoti, kai atsiras naujas komentaras. Užsisakyti pranešimus