Sveikata Ir Vaisiai

vaisiaNevalgykite neprinokusių vaisių: jie ne tik nenaudingi, bet ir nuodingi. Juose yra daug propektino. Veikiant virškinamiesiems fermentams, jis gali susiskaldyti, susidaryti metilo alkoholis, pavojingas žmogaus organizmui. Neprinokusiais vaisiais dažnai apsinuodijama — žmogų pykina, skauda galvą ir net pakenkia regėjimui.

Kad nuluptos kriaušės ir obuoliai nepajuostų, pamerkite juos į silpną citrinos rūgšties tirpalą.

Džiovintus vaisius ir uogas laikykite metaliniuose arba gerai uždengtuose stikliniuose induose sausoje ir tamsioje vietoje.

Kad apelsinai, citrinos arba greipfrutai ilgiau būtų švieži, sudėkite juos į dėžę taip, kad vienas su kitu nesiliestų, o dėžę užkaskite į smėlį. Jeigu laikote šaldytuve, tai patepkite juos aliejumi ir sudėkite į polietileninį maišelį.

Apelsino, obuolio ir citrinos žievelė lengviau nusilups, jei keletą minučių vaisius pamirkysite karštame vandenyje.

Prieš valgymą persikus panardinkite į verdantį vandenį ir palaikykite 5 minutes, paskui panardinkite į šaltą — odelė lengvai atšoks.

Graikinių riešutų branduolius ne visada lengva išimti iš kevalo. Tam reikia nemažai pastangų. Riešutus sudėkite į emaliuotą indą, užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite dangčiu ir palaikkite 15—20 minučių. Po ta peilio galiuku lengvai atidarysite kevalus.

Tortams ir pyragaičiams skirtus graikinių riešutų branduolius rekomenduotina truputį pakaitinti orkaitėje. Jie bus skanesni.

Obuoliai. Ar žinote, kad obuolių rūgštis ne tik žadina apetitą, bet ir padeda geriau pasisavinti kitokį maistą. Todėl kiek galima daugiau valgykite obuolių, derinkite su kitais maisto produktais.

Obuoliuose yra pektino. Tai labai reikalinga medžiaga, kad normaliai dirbtų virškinimo traktas. Jeigu negalite kasdien suvalgyti bent vieno obuolio, tai išgerkite pusę stiklinės obuolių sulčių.

„Kasdien suvalgykite po du obuolius, ir sklerozė bei infarktas jūsų nebaugins!” — tvirtina profesorius Keisas. Obuoliuose esantis pektinas gerokai sumažina cholesterino kiekį kraujyje. Jau 15 g pektino (tiek jo yra dviejuose obuoliuose) palaiko normalų cholesterino kiekį kraujyje. Atsiminkite: obuoliai naudingi visiems — ir seniems, ir mažiems.

citrusiniai vaisiai300 g obuolių visiškai pakanka žmogui apsirūpinti vitaminu C ištisai parai.

Sutrikus žarnyno veiklai, vartokite saldžių obuolių tyrę.

Rūgščiuose obuoliuose daugiau organinių rūgščių. Jų itin daug antaniniuose obuoliuose, todėl patartina juos valgyti vyresniems žmonėms, kurių sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.

Paruošti salotoms obuoliai nepatamsės, kai, juos nuvaliusios ir supjausčiusios, pamerksite 10 minučių į šaltą pasūdytą vandenį.

Kad kepdami obuoliai neprarastų sulčių, prieš kepimą palaikykite juos 1-2 min. panardintus karštame vandenyje.

Kad kepami obuoliai nesutrūkinėtų ir nepriliptų prie indo, keliose vietose juos pradurkite, o į indą, kuriame jie kepami, įpilkite truputį vandens.

Kad obuoliai ilgiau būtų švieži, apiberkite juos sausomis pjuvenomis.

Obuoliai ilgai išliks tvirti ir švieži, įei juos patrinsite šluostele, suvilgyta glicerinu.

citrinaJeigu laikomi obuoliai apvyto, susiraukšlėjo, pamerkite juos keletui valandų į šaltą vandenį.

Jeigu džiovinsite obuolius greitai (ypač pirmąsias valandas), tai juose išliks didelė dalis vitamino C.

Džiovinti obuoliai (ir kiti vaisiai) greičiau išbrinks vandenyje, jei į jį įpilsite arbatinį šaukštelį mielių.

Ruošdamos obuolius konservavimui, neišmeskite nuluptų obuolių žievelių. Išdžiovinkite žieveles ir sėklalizdžius, žiemą iš jų tiesite išsivirti skanios arbatos.

Citrinas pamerkite 1—2 min. į verdantį vandenį, tuomet iš jų lengviau išspausite sultis.

Prieš pjaustydamos citrinę, jos žievelę nutarkuokite smulkia tarka, užberkite cukrumi ir pastatykite į šaldytuvą Sandariai uždengtame indelyje. Ją suvartosite konditerijos gaminiams.

Jeigu norite citrinas išsaugoti ilgesnį laiką, tai jų neplaukite, o sausai nušluostykite, sudėkite į stiklainį, uždenkite pergamentiniu popieriumi arba celofanu ir užriškite.

Citrinas išsaugosite kelis mėnesius, jei kiekviena vaisių susuksite į pergamentinį popierių ir laikysite sausame smėlyje. Smėlį išdžiovinkite orkaitėje ir 5—6 cm sluoksniu supilkite į dėžutę. Citrinas dėkite taip, kad vaisiai vienas prie kito nesiliestų.

PrastaiPuiku (1 votes, average: 10.00 out of 10)
Loading...
  1. , , , , , , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2019 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy