Žuvis. Žuvies Paruošimas. Gaminimas

zuvis* Neturint specialaus peilio, žuvį galima valyti tarka. Su ja sparčiai nuvalysite ir nesusibadysite rankų.

* Gleivėtas žuvis lengvai nuplausite stipriu geriamosios sodos tirpalu.

* Valoma žuvis neslys iš rankų, jeigu pabarstysime ją valgo­mąja druska.

* Žvynus lengviau nuskusime, jeigu pirma palaikysime žuvį šaltame actu parūgštintame vandenyje arba panardinsime į ver­dantį vandenį. Prie upės valomą žuvį patrinkime į žolę.

* Žuvies oda neriama pradedant nuo galvos: aštriu peiliu api­pjaunama, paskui šaukšto galu atskiriama nuo raumenų ir nutrau­kiama rankomis; pelekai nupjaunami peiliu.

* Žuvis atšildoma įdėta į indą su šaltu pasūdytu vandeniu.

* Eršketai, sevriuga atšildomi ne vandenyje, bet ore, vėsioje vietoje.

* Kepant žuvį, nesklis nemalonus kvapas, įmetus į aliejų kep­tuvėje keletą griežinėlių bulvių.

* Šaldytą žuvį dėkime į puodą, užpilkime šaltu vandeniu ir virkime ant mažos ugnies. .

* Jeigu žuviai užpilti paruoštas sultinys esti drumstas, jį atau­šinkime, paskui įleiskime kiaušinio baltymą, išmaišykime, pakai­tinkime, kol užvirs, ir 15 min laikykime ant mažos ugnies. Kai nusistos, atsargiai, nesuplakdami perkoškime pro servetėlę.

* Į vandenį įpylus truputį acto, verdama jūros žuvis bus ska­nesnė ir mažiau suirs.

* Žuvies negalima virti ant stiprios ugnies: ji bus kieta, o sultinys drumstas.

* Žuvis bus švelni verdama įpylus truputį šviežio pieno.

* Kad nesuirtų, sveiką žuvį virkime įvyniotą į marlę ar serve­tėlę; išvirusią dėkime į dubenį.

* Sterlė, eršketai, sevriuga turi malonų aromatą ir skonį, todėl, jas gamindamos, vartokime nedaug prieskonių.

* Žuviai troškinti ir kepti patariama vartoti aliejų, margariną, lydytą sviestą. Avių ir galvijų lajus netinka.

* Gerai nusausinta žuvis kepama gražiai parusvės.

* Kad kepama žuvis nesuirtų, sūdykime ją prieš 10—15 min.

* Ar žuvis gatava, galima nustatyti, persmeigus ją smailiu pagaliuku. Jeigu pagaliukas įsmigo lengvai ir ištekėjo skaidrios sultys, žuvis gatava.

* Žuvis nepriskrus prie keptuvės, jeigu į riebalus, kuriuose ji kepa, įbersime truputį druskos.

* Sūdytą žuvį mirkysime šaltame vandenyje, keliskart jį pa­keisdami.

* Pamirkyta arbatoje arba piene, silkė esti skanesnė.

* Bet kuriuos produktus kepkime arba virkime iš pradžių ant smarkios, paskui ant mažos ugnies.

* Kad žuvis būtų šviežia ilgiau kaip parą, ją gerai išskroski-me, palaikykime 1—2 min suvyniotą į sūdytu vandeniu suvilgy­tą sugeriamąjį popierių, paskui susukime į švarią sausą drobelę ir padėkime į šaltą vietą.

* Raudonieji, slėgti juodieji, grūdiniai ikrai ilgai nedžius, jeigu ant jų užpilsime ploną aliejaus sluoksnį ir stiklainį sandariai už­darysime.

zuvis

PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...
  1. , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2019 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy