Žuvų Patiekalai. Žuvies Paruošimas

zuvis• Vitaminų fosforo, mineralinių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui, žuvyje yra daugiau negu mėsoje.

Žuvis skani ne visais metų laikais. Ungurys skaniausias liepos—rugpjūčio mėnesiais, karpis — nuo rugsėjo iki balandžio mėnesio, upėtakis — nuo gegužės iki rugpjūčio mėnesio, lydeka — nuo vasario iki balandžio mėnesio, vėgėlė — sausyje.
• Jeigu norite paruošti greitai žuvies patiekalų, pirkite žuvies
filė. Tuomet nėra atliekų.
• Šviežia žuvis laikoma šaldytuve 4—5°C temperatūroje, Įvyniokite ją į pergamentinį popierių ir įkiškite į polietileninį maišelį, kad
žuvies kvapo neprisigertų kiti patiekalai.
• Jeigu norite šviežią žuvį ilgiau išlaikyti ir neturite šaldytuvo, tai išdarinėkite, gerai išplaukite, pasūdykite ir suvyniokite į actu sudrėkintą drobės gabalą. Laikykite vėsioje vietoje.
Šviežią žuvį įdėkite į pintinę su dilgėlėmis. Ji ten gali išbūti
kelias dienas — neges ir nepasikeis skonis.   ‘
• Išmėginkite naujus žuvies patiekalų receptus: troškinkite su padažu, kepkite riebaluose ir ant grotelių, virkite žuvienę.
• Jūrų žuvys skanios marinuotos. Kardžuvę, skumbrę, stauridę geriausia marinuoti virtą, o jūrų ešerį, menkę, plekšnę, uotą, merlūzą pirma apkepinkite, paskui užpilkite marinatu.
• Paruošimas. Kad žuvis nebūtų gliti, ištrinkite druska ir paskui nuplaukite.
• Jeigu sunkiai nusivalo žvynai, tai tris sekundes žuvį panardinkite į verdantį vandenį.
Kur kas lengviau nuskusite žvynus, kai prieš tai nupjausite
visus pelekus.
zuvies patiekalaiValydami slidžią žuvį, patrinkite rankas druska. Bus lengviau valyti.
Prieš valydami žuvį, paimkite ją už galvos ir uodegos, gerokai patraukite į šalis, kad pasigirstų trakštelėjimas: ją lengviau nuvalysite ir oda liks sveika.
• Jeigu skrodžiant išsilieja tulžis, tą vietą pabarstykite druska,
o paskui gerai nuplaukite šaltu, vandeniu.
• Nelaukite, kol žuvis visiškai atšils — dings jos sultingumas. Ne visai atšilusią žuvies filė supjaustykite piršto storio griežinėliais ir kepkite.
• Smulkią žuvį geriausia mirkyti vandenyje įbėrus arbatinį šaukštelį  geriamosios  sodos. Žuvies  (išskyrus mažytes)  nelaikykite vandenyje. Plaukite jas tuojau pat prieš virdamos arba kepdamos.
Faršui skirtos žuvies nemalkite mėsmale. Verčiau sukapokite nerūdijančiojo plieno peiliu.
Ruošdami patiekalus iš žuvies faršo, troškintos žuvies, virdami žuvienę, pridėkite trintų muskato riešutų: jie suteikia patiekalams pikantišką skonį.
• Kvapo pašalinimas. Žuvis neteks dumblo kvapo, kai išplausite stipriu, šaltu druskos tirpalu.
zuvies patiekalai• Kad šviežia žuvis (ypač lydeka) nedvoktų dumblu, į vandenį įdėkite 2—3 beržo žarijas.
Šamo, lydekos ir kai kurių kitų žuvų yra nemalonus kvapas. Jis išnyks tuomet, kai, jas nuplovę, nuvalę ir pasūdę, sudėsite į emaliuotą indą, pabarstykite susmulkintais 5—6 lauro lapeliais, įpilsite truputį šilto vandens ir palaikysite valandą. Nupylę vandenį, žuvies neplaukite, o dėkite tiesiai į keptuvę.
• Specifinį plekšnės kvapą labiausiai skleidžia jos odelė, esanti iš tamsiosios pusės. Todėl ją nulupkite.
• Menkės kvapas išnyks, kai pamirkysite acte arba ištrinsite perpjauta citrina.
Į karštą keptuvę įberkite drėgnų panaudotų arbatžolių. Tuomet nebus nemalonaus žuvies kvapo.
• Verdančios žuvies kvapo nebus, jei puodą, kuriame ji verda, pridengsite atitinkamo didumo lininio audinio gabalu ir ant jo uždėsite dangtį.
• Virimas. Žuvų nuovirą sūdykite iš pat pradžių. Druskos į jį berkite daugiau negu virdamos mėsą ar kitus produktus.
• Žuvis bus baltos spalvos ir virdama nesubyrės, jei į vandenį įpilsite acto.
• Lydekos yra nelabai malonus prieskonis. Kad jis išnyktų, į nuovirą dėkite šiek tiek daugiau prieskonių negu paprastai. Erš-ketinių žuvų aromatas labai puikus, subtilus, todėl prieskonių dėkite visai mažai. Virdami žuvį, ilgai nevirinkite lauro lapelių, svogūnų, nes nuo jų prastėja žuvies skonis.
• Jeigu verdate eršketinių žuvų galvų sultinį, tai po valandos pačias galvas išgriebkite, nuimkite mėsą, o kremzles virkite toliau.
zuvies patiekalai• Plekšnė, menkė arba šamas bus. skanesni, jei į vandenį, kuriame verdate, pridėsite ne tik prieskonių, svogūnų ir kt., bet ir įpilsite agurkų sūrymo (250—300 ml litrui vandens).

Nevirkite žuvies ant kaitrios ugnies: ji bus kieta, o sultinys drumstas.
• Virdami žuvį, į puodą įpilkite nedaug vandens. Tuomet geriau išsilaiko žuvies skonis ir maisto medžiagos. Garuose virta žuvis dar skanesnė.
• Jeigu į vandenį, kuriame verda jūrų žuvys, įpilsite truputį acto, tai jos bus skanesnės ir nesuvirs.
Vėžius, krevetes, midijas virkite sūriame vandenyje.
• Troškinimas. Žuvys, troškintos išrūgose, esti maistingos ir pikantiško skonio. Troškindami žuvį, ypač filė, nenaudokite daug skysčio, nes jo pakankamai yra pačioje žuvyje.
• Žuvis bus skanesnė, jei ją kepsite aliejuje perpus su sviestu. Keptuvės neuždenkite. Tuomet žuvies gabaliukai gražiai paskrus.
• Kepdami žuvį, į keptuvę įdėkite porą citrinos griežinėlių. Jie sugers nelabai malonų žuvies kvapą.
• Kad kepta žuvis būtų sultinga ir gražiai parudusi, 30—40 min. iki kepimo supjaustytus jos gabaliukus mirkykite piene. Paskui apvoliokite miltais ir kepkite įkaitintame aliejuje.
• Kepamą žuvį persūdėte. Prieš valgį pamirkykite ją piene, arbatoje arba duonos giroje.
Prieš kepdama įmerkite žuvį 15—20 min. į aliejų, pasūdytą ir sumaišytą su citrinos sultimis, svogūnais, žalumynais — patiekalas bus skanesnis.
• Menkė bus skanesnė, kai, vienai pusei paskrudus, apversite ją ant kitos pusės ir padėsite iš abiejų pusių po gabalėlį sviesto, o iš viršaus apibarstysite keptais svogūnais.
• Folijoje iškepta žuvis yra sultinga ir skani. Paruoštą ir nuplautą žuvį pasūdykite, pridėkite prieskonių — lauro lapelių, juodųjų pipirų,— paskui įvyniokite į foliją ir kepkite jau įkaitintoje orkaitėje.
• Kepdami žuvies filė tešloje, pirma apvoliokite ją miltais, o paskui pavoliokite tešloje.
• Į neriebios žuvies kotletus dėkite šiek tiek pašildyto sviesto (50—100 g kilogramui žuvies filė).
Žuvis bus skanesnė ir geriau virškinama, jei iškeptą apšlaks-
tysite citrinos sultimis.
Kad padažuose nebūtų gumuliukų, miltus išplakite pasūdytame vandenyje.

zuvies patiekalai sushiKonservai. Atidarę skardinę dėžutę, žuvies konservus iš karto dėkite į stiklinį arba porcelianinį indą ir suvartokite tą pačią dieną. Oro paveiktuose žuvies konservuose intensyviai vyksta tam tikri cheminiai procesai, kurie labai kenksmingi sveikatai.
• Silkės. Kad šaldyta silkė greičiau atsileistų, įdėkite ją į šaltą vandenį (1 kg silkių 2 l vandens) ir įberkite du šaukštus druskos.
• Sausa, kieta, stipriai sūdyta silkė bus daug skanesnė ir sul-tingesnė, kai ją išmirkysite vandenyje, arbatos antpile ar piene.
• Švelnios ir minkštos sūdytos silkės nemirkykite vandenyje, o stipriame šaltos arbatos antpile. Vandenyje ji suminkštėja, o arbatoje sutvirtėja.
• Vidutiniškai sūdytų silkių nemirkykite, o užpilkite pienu. (1 kg filė reikia maždaug stiklinės pieno,)
• Atsižvelgiant į sūdymo būdą ir silkių kietumą, jos (silkės) mirkomos nuo vienos valandos iki dviejų parų.

PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...
  1. , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2021 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy