Kokio Maisto Vengti Nėštumo Metu

nestumas

Valgyti subalansuotą maistą svarbu visą laiką, bet dar svarbiau rinktis tinkamą maistą nėštumo metu. Besivystančiam vaikeliui reikia atitinkamo mineralų, vitaminų ir maisto medžiagų kiekio. Dauguma maisto produktų yra saugūs, tačiau kai kurių reikia vengti nėštumo metu.

Kokio maisto vengti nėštumo metu pataria Amerikos Nėštumo Asociacija

Nepdorota mėsa: termiškai neapdorotos jūrų gėrybės ir retų gyvūnų ar ne iki galo iškepti mėsos kepsniai gali turėti bakterijų, taksoplazmozės ir salmonelės užkrato.

Dešros gaminiai: šie produktai gali būti užkrėsti listerijos bakterijomis ir sukelti persileidimą. Listerijos gali persiduoti per placentą ir užkrėsti kūdikį, kas iššauktų infekciją ir kraujo užkrėtimą. Listerijos gali kelti grėsmę kūdikio gyvybei. Jeigu ryžtatės valgyti dešros gaminius, bent jau apdorokite juos termiškai (kepkite, virkite)

Žuvis su gyvsidabriu: žuvis, kurioje yra didelė koncentracija gyvsidabrio turi būti išbrauktos iš raciono. Gyvsidabris pasisavintas iš maisto tyrimo duomenimis gali sukelti vystymosi sutrikimus ir smegenų pažeidimus. Į šią grupę įeina: ryklio mėsa, kardžuvė, karališkoji skumbrė. Konservuota tuna dažniausiai turi mažesnį gyvsidabrio kiekį nei paprasta tuna, tačiau vistiek turi būti valgoma ribotais kiekiais. Kai kurios žuvys naudojamos sushi gamyboje taip pat turi didelius kiekius gyvsidabrio.

isdang buwadRūkytos jūrų gėrybės: šaldytos, rūkytos jūros gėrybės taipogi gali būti pavojingos dėl galimo listerijų bakterijų buvimo. Konservuotos ar kitaip paruoštos jūros gėrybės gali būti valgomos, nes jos buvo atitinkamai apdorotos.

Žuvis iš užterštų vandens telkinių: vengite žuvų iš užterštų ežerų ir upių, jose gali būti pavojingų nitratų ir bifenilų.

Vėžiagyviai, austrės, moliuskai, midijos. Šie produktai valgomi neapdoroti termiškai, bet ir kepimas menkai apsaugo nuo dumblių kilmės užkratų. Taigi šio maisto turėtų vengti ne tik nėštumo metu, bet ir visi žmonės.

Žali kiaušiniai: kiaušiniai ir kiti produktai, kurių sudėtyje yra neapdorotų kiaušinių turi būti išbraukti iš raciono, kadangi egzistuoja didelė salmonelės užkrato tikimybė. Dažniausiai tokie produktai būna namų gamybos ledai, majonezas, padažai, grietinėlės ir kiti konditerijos produktai.

Tepami sūriai: dėl listeriozės grėsmės. Dažniausi pavadinimai: Brie, Camemberto, Roquefort, Fetos, Gorgonzola.

Nepasterizuotas pienas: dėl listerijos grėsmės.

Kepenų paštetas: namų gamybos dėl listeriozės. Parduotuvėse parduodami paštetai būna apdoroti ir yra tinkami valgyti.

Kofeinas: nors dauguma tyrimų nerodo didelio kofeino poveikio nėštumui, bet jį reikėtų labai riboti. Venkite kofeino per pirmuosius tris mėnesius, taip sumažinama persileidimo tikimybė. Bendra taisyklė – kofeino per dieną nereikėtų suvartoti daugiau nei 300mg. Kofeinas yra diuretikas, tai reiškia, kad jis skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo. Tai gali sukelti skysčių ir kalcio nepakankamumą. Geriau gerkite daug sulčių, vandens ar pieno vietoj kofeino turinčių gėrimų. Kai kurie tyrimai nustatė, jog didelės kofeino dozės gali sukelti persileidimą, pirmalaikį gimdymą, mažą naujagimio svorį. Saugiausia būtų visiškai atsisakyti kofeino.

Alkoholis: Nėra saugios alkoholio dozės nėštumo metu, todėl alkoholio reikia atsisakyti visą nėštumo laiką. Alkoholis sutrikdo sveiką kūdikio vystymąsi. Priklausomai nuo vartojimo dažnumo, kiekio ir sąlygų kūdikiui gali atsirasti alkoholio sindromas ir kiti vystimosi sutrikimai. Alkoholio reikia vengti ir maitinimo laikotarpiu.

Neplautos daržovės: daržoves yra sveika ir būtina valgyti, tačiau nepamirškite jų gerai nuplauti, kad išvengtumėte taksoplazmozės.

PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...
  1. , , , , , , , , , , , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2019 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy