Kalėdiniai Receptai
Antienos krūtinėlė su granatų padažu
4 porcijoms reikės:
• 500 g antienos file
• 2 valg. šaukšt. skysto medaus
• 0,5 valg. š. malto imbiero
• 0,5 valg. š. malto cinamono
• 0,5 valg. š. maltų juodųjų pipirų
• akmens druskos, malūnėlyje
Granatų padažui:
2 valg. š. cukraus
500 ml granatų sulčių
1 valg. š. vištienos sultinio
1 valg. š. žaliosios kario pastos
• 1 arb. š. balzamiko acto • 0,5 arb. š. kmynų
1 arb. š. padažo tirštiklio arba kukurūzų krakmolo
• akmens druskos, malūnėlyje
Paruošimas:
Aštriu peiliu nupjaukite riebiąją mėsos dalj, tik stenkitės neįpjauti po ja esančio raumens. File įdėkite į šaltą keptuvę taip, kad pjovimo vieta būtų apačioje, ir apkepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai paruduos. Tada mėsą sudėkite į kepimo indą pjauta dalimi į viršų. Mėsos paviršių patepkite medumi, pabarstykite prieskoniais ir druska. Kepkite 90°C temperatūros orkaitėje apie 25 min.
Paruoškite padažą. Ištirpinkite cukrų keptuvėje storu dugnu, sudėkite kmynus ir kario pastą. Vėliau supilkite granatų sultis ir sultinį. Virkite ant silpnos kaitros apie 25 min., kol liks apie 300 ml padažo. Naudokite padažo tirštiklį (arba šaltu vandeniu praskiestą kukurūzų krakmolą), kad padažas būtų tirštesnis. Paskaninkite jį druska.
Kiaulienos nugarinė su karštomis raudonųjų kopūstų salotomis
500 g kiaulienos nugarinės
1 valg. š. aliejaus
1 valg. š. medaus
1 valg. š. aštrių mėsos prieskonių
• akmens druskos, malūnėlyje
Salotoms:
2 valg. š. aliejaus
1 didelio svogūno, supjaustyto griežinėliais
1 vnt. lauro lapo
400 g raudonojo kopūsto, pjaustyto griežinėliais
1 žaliojo obuolio, pjaustyto juostelėmis
150-200 ml raudonojo vyno
1 cinamono lazdelės
15 gvazdikėlių
1 arb. š. cukraus
1 arb. š. balzamiko acto
druskos
Viską (išskyrus balzamiko actą) sudėkite į didelę keptuvę ir kaltinkite, kol jie užvirs, o vėliau troškinkite apie 35 min. Pabaigoje supilkite balzamiko actą ir pavirkite dar kelias min. Galite paskaninti druska. Tuo tarpu iš abiejų pusių apkepkite mėsą. Jos paviršių patepkite medumi, pabarstykite prieskoniais ir druska. Kepkite 150°C temperatūros orkaitėje apie 15 min. (atsižvelgiant į mėsos minkštumą). Iškeptą suvyniokite į foliją ir palaikykite 5 min. Patiekite su karštomis kopūstų salotomis.
Marinuota lašiša su daržovių salotomis
4 porcijoms reikės:
300 g lašišos file
200 g lukštentų tigrinių krevečių
1 pakelio žaliųjų citrinų ir imbiero prieskonių marinavimui
2 valg. š. aliejaus
2 vidutinio dydžio morkų, pjaustytų plonomis juostelėmis
0,25 kininio kopūsto, pjaustyto plonomis juostelėmis
1 nori lapų (į juos vyniojami sušiai), pjaustytų plonomis juostelėmis Smulkintų šviežių kalendrų .
4 valg. š. sojų padažo
Paruošimas:
Iš pradžių marinuokite žuvį ir krevetes apie 10 min. Tada supjaustykite lašišą gabalėliais ir kepkite kepsninėje arba orkaitėje kepsninės režimu kelias minutes. Krevetes paskrudinkite įkaitintoje keptuvėje arba taip pat galite kepti kepsninėje kelias minutes. Daržoves ir nori lapus supjaustykite labai plonomis juostelėmis ir patiekite kaip salotas su žuvimi, krevetėmis ir sojų padažu.
Vištienos ir sūrio pyragas
400 g juostelėmis supjaustytos vištienos file
1 valg.š. aštrių mėsos prieskonių
200 ml smulkintų porų
2 valg. š. aliejaus
100 ml 35 proc. riebumo grietinėlės
100 g tarkuoto sūrio
Tešlai:
300 g kvietinių miltų
200 g sviesto
100 mI vandens
0,5 valg. š. citrinos rūgšties
• akmens druskos, malūnėlyje
Paruošimas:
Ant stalo pabarstykite miltų ir sukapokite ant jų šaltą sviestą, kad susidarytų birūs gabaliukai. Po truputį vis pilkite vandens (sumaišyto su citrinos rūgštimi ir druska) ir minkykite tešlą. Vėliau suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve mažiausiai 2 val. įkaitinkite aliejų keptuvėje ir pakepkite vištienos file su porais. Paskaninkite prieskoniais, druska ir grietinėle. Tada patroškinkite, kol masė taps tirštos konsistencijos. Vėliau padažą atvėsinkite ir sumaišykite su sūriu. Tešlą padalykite į 2 dalis ir iškočiokite kuo ploniau. Vieną tešlos gabalą dėkite ant kepimo indo, ant jo uždėkite įdarą ir uždenkite kitu tešlos gabalu. Kraštus suspauskite ir patepkite tešlą kiaušiniu. Šakute pyrago paviršiuje pradurkite keletą skylučių. Kepkite 220°C temperatūros orkaitėje apie 20-25 min.
Trinta moliūgų sriuba su žuvimi ir krevetėmis
4 porcijoms reikės:
400 g moliūgų, pjaustytų gabalėliais
2 valg. š. aliejaus
3 smulkintų česnako skiltelių
0,25 smulkintos aitriosios paprikos
200 ml žuvies sultinio
0,5 arb. š. akmens druskos, malūnėlyje
100 ml 35% riebumo grietinėlės
200 g baltosios žuvies
1 arb. š. citrininių žuvies prieskonių
100 g lukštentų krevečių
Paruošimas:
Įkaitinkite aliejų puode storu pagrindu, pakepinkite česnakus ir aitriąsias paprikas. Dėkite moliūgus ir kepinkite dar kelias min. Vėliau supilkite sultinį, uždenkite puodą ir virkite, kol moliūgai suminkštės. Pertrinkite sriubą trintuvu, vėl užvirkite ir paskaninkite grietinėle. Žuvį iškepkite keptuvėje ant vidutinės kaitros arba orkaitėje. Apibarstykite prieskoniais. Sriubą patiekite su žuvimi ir krevetėmis.
Meduolinis pyragas su kremu
8-12 porcijų reikės:
• 200 g sviesto
• 3 šaukštai cukraus 3 kiaušiniai
• 2 šaukštai kvietinių miltų šaukštas krakmolo
• pusė šaukšto malto imbiero
• pusė šaukšto malto cinamono
pusė šaukšto maltų juodųjų pipirų
100 ml gervuogių arba kitokio likerio
Kremui: 250 g maskarponės sūrio •
1 šaukštas vanilinio cukraus •
500 ml 35 proc. riebumo grietinėlės
Papuošti: gervuogių, šaltalankių uogų, smulkintų žemės riešutų, tarkuoto baltojo šokolado, rudojo cukraus
Paruošimas:
Sviestą su cukrumi ir kiaušiniais išsukti iki purios masės. Sausus produktus (miltus, krakmolą, prieskonius) sumaišyti, suberti į sviesto masę ir išmaišyti. Tešlą sudėti į apskritą 26 cm skersmens kepimo formą. Kepti 190°C orkaitėje apie 15 min. Iškepusį pyragą atvėsinti, tolygiai patepti likeriu. Maskarponės sūrį sumaišyti su vaniliniu cukrumi ir plakta grietinėle. Kremu aptepti pyragą ir palaikyti šaldytuve 30 min. Atšalusio pyrago kraštus gražiai apipjauti, kepinį papuošti.