Pomidorų Konservavimas

Skaitymo laikas: 8 – 13 min.

2781487575 a74e351f12 m Pomidorų KonservavimasKonservavimas

Pomidoru sultys

Litras pomidorų sulčių, po 1/2 valgomojo šaukšto druskos ir cukraus.

Pomidorus kruopščiai nuplauti, nerūdijančio plieno peiliu išpjauti įgedusias vietas, neprinokusias, žalias dalis, susmulkinti pirštais, sudėti į puodą ir virti, kol pasidarys minkšti ir sukris.

Po to masę pertrinti per sietelį su 1-2 mm didumo akimis, kurios nepraleidžia sėklų. Reikia žiūrėti, kad sėklų nepatektų į sultis. Į išspaustas sultis pagal skonį pridėti druskos ir cukraus. Su druska paruoštos sultys geriau laikosi.

Sultis užvirinti, supilti į stiklainius arba butelius. Stiklainius uždengti metaliniais dangteliais, prisukti, o butelius užkimšti išvirintais kamščiais. Kamštį pritvirtinti virvele, kad kaitinant jo neišstumtų iš butelio kaklo.

Paruoštus indus sudėti į šiltą vandenį (50 °C) ir pasterizuoti 85 °C temperatūroje: 0,5 1 stiklainius -10 min., 11 – 15 min., 3 1 – 20-25 min. Po to indus her­metiškai uždaryti, apversti dangteliais žemyn ir palaikyti pusvalandį. Butelius atvėsinti, nuimti virve­les ir užkimšti.

Aštrus pomidorų padažas

1 kg pomidorų tyrės, 8 dalys svogūnų, 1,5 dalys česnakų, 1 dalis garstyčių, 0,6 dalys paprikos, 0,3 dalys kalendros, 0,2 dalys peletrūno. Svogūnus, česnakus ir peletrūną riebaluose apkep­ti, pertrinti per sietelį ir sumaišyti su garstyčiomis, susmulkinta paprika bei kalendra. Gautą masę (80 g) sudėti į pomidorų tyrę (1 kg), užvirinti, sudėti į stik­lainius arba butelius ir pasterizuoti 85 °C temperatū­roje. Padažą naudoti sriubų, padažų ir troškinių sko­niui pagerinti. Jeigu dedama aštraus padažo, kitų prieskonių nebereikia.

2472746010 7193d744bd m Pomidorų KonservavimasPomidorų ir obuolių padažas

2 stiklinės razinų (be kauliukų), 2 stiklinės smulkiai supjaustytų obuolių, stiklinė sup-

jaustytų svogūnų, 1/4 stiklinės druskos, 1 kg pomidorų (be odelių), supjaustytų į 4 dalis, 3 1/2 stiklinės cukraus, 3 stiklinės acto, 60 g garstyčių miltelių, 2 valgomieji šaukštai trinto imbiero, 3 žalios saldžiosios paprikos ankštys (be sėklų, supjaustytos kubeliais). Razmas, obuolius, svogūnus, pomidorus, paprikas, druską, actą ir garstyčias sudėti į puodą ir, dažnai maišant, virti ant silpnos ugnies maždaug 2 vai. Paruoštą padažą atvėsinti, sudėti į stiklainius ir uždaryti. Laikyti vėsioje tamsioje vietoje.

Pikantiškas pomidorų kečupas

5 kg prinokusių pomidorų, 350 g obuolių (rūg­ščių), 350 g česnakų, druskos, cukraus, aitrio­sios paprikos arba Tabasko padažo, trinto mus­kato riešuto, maltų gvazdikėlių arba kvapiųjų pipirų, 1/2 1 vyno acto.

Prinokusius pomidorus supjaustyti, 1/2 valandos pavirti ant silpnos ugnies, sudėti supjaustytus obuolius ir česnakus. Pridėti prieskonių, pertrinti per sietelį, įpilti acto ir virti, kol padažas sutirštės. Sudėti į sterilius stiklainius, uždaryti steriliais dangteliais, laikyti vėsioje vietoje.

Pomidorų košė su prieskoniais I

7 kg pomidorų, 125 g druskos, 30 g baziliko, 60 g salierų sėklų, 3 česnako skiltelės, 0,5 l acto (5 proc).

Košei galima imti nestandartinius, net truputį įgedusius pomidorus. Pomidorus nuplauti, išpjauti įgedusiais dalis, sudėti į puodą kartu su prieskoniais ir virti, kol nuo minkštimo atsiskirs odelės bei sėklos, po to pertrinti per sietelį. Gautą masę išgarinti, įpilti acto, po to supilti į butelius arba stiklainius ir paste­rizuoti 80 °C temperatūroje (pagal indo didumą atitin­kamai 8-12 min). Vartoti prie sriubų, padažų, mėsos ir žuvies patiekalų.

Pomidorų košė su prieskoniais II

5 kg raudonų pomidorų, 100 g druskos, 50 g baziliko lapelių arba miltelių, 60 g salierų la­pelių, 5 skiltelės česnako, 50 g peletrūno lapelių, 30 g kalendros sėklų miltelių, 0,5 l rabarbarų sulčių.

Pomidorus supjaustyti, sudėti į puodą kartu su prieskoniais ir virti, kol nuo minkštimo atsiskirs odelė bei sėklos, po to pertrinti per sietelį (mediniu šauk­štu). Gautą masę išgarinti, įpilti rabarbarų sulčių, sudėti į stiklainius arba butelius ir pasterizuoti 80 -85 °C temperatūroje 8-12 min.

Žalių pomidorų ir kaukazinių slyvų košė

Imti vienodomis dalimis žalių pomidorų ir kaukazi­nių slyvų. Pomidorus susmulkinti ir kartu su slyvomis truputyje vandens pavirti, kol suminkštės. Paruoštus pertrinti per sietelį. Kiekvienam 1/2 1 košės pridėti

2 česnako skilteles, arbatinį šaukštelį druskos, valgo­mąjį šaukštą acto.

Viską dar kartą užvirinti, verdančią košę sudėti į iškaitintus stiklainius, uždengti. Nepasterizuoti. Var­toti prie mėsos ir žuvies patiekalų.

Pikantiški pomidorai

3487309528 2da030c3c1 m Pomidorų KonservavimasImti vidutiniškai prinokusius pomidorus ir sudėti į

3 1 stiklainius. Pernokusius pomidorus gerai nuplauti, dėti į puodą ant ugnies ir užvirinti. Išvirusius mink­štai, pertrinti per sietelį. Į gautas tirštas sultis (2,5 1) pridėti 2 valgomuosius šaukštus druskos, 4 valgomuo­sius šaukštus cukraus. Mišinį gerai sumaišyti ir dėti ant ugnies. Kai sultys pradeda virti, tuoj pridėti 1/2 stiklinės smulkiai supjaustytų česnakų ir tiek pat tarkuotų krienų, taip pat 250 g mėsmale 2 kartus sumaltos nuvalytos saldžiosios paprikos. Šiuo karštų mišinių užpilti paruoštus pomidorus. 3 l stiklainius pasterizuoti 20 min., o 1l – 15 min., po to juos uždary­ti dangteliais.

Įdaryti pomidorai

Perpjauti prinokusius pomidorus pusiau, išimti sėklas, puseles apiplikyti verdančiu vandeniu, nuimti odelę.

Įdaras. Troškinti aliejuje smulkiai supjaustytą saldžiąją papriką, atskirai pakepinti svogūnus su mor­komis. Viską sumaišyti, pridėti trintų česnakų, drus­kos, pipirų. Įdaryti pomidorų puseles, suspausti jas taip, kad stiklainyje susidarytų sveikų pomidorų eilė.

Marinatas. Užvirinti pomidorų padažą (galima imti ir namuose, ir pramoniniu būdu pagamintą), kiekvienam 1/2 1 padažo pridėti susmulkintą lauro lapą, 2 pipirus, žalumynų, arbatinį šaukštelį acto esen­cijos, druskos ir cukraus pagal skonį. Pasterizuoti 1/2 1 stiklainį 85 °C temperatūroje 15 min.

Daržovės drebučiuose

Į stiklainius sluoksniais dėti pomidorų griežinėlius, dalimis išskirstytus žiedinius kopūstus, įdėti sluoksnį plonais griežinėliais supjaustytų svogūnų ir sluoksnį šviežių morkų. Įberti želatinos: 1/2 1 stiklainiui –

1 1/2 valgomojo šaukšto, užpilti marinato.

Marinatui paruošti reikia 1 1 vandens, valgomojo šaukšto cukraus, 2 valgomųjų šaukštų druskos, valgo­mojo šaukšto acto esencijos. Pasterizuoti 85 °C tem­peratūroje: 1/2 1 stiklainį – 10 min., 1 1 stiklainį -15 min.

Sūdyti pomidorai su garstyčiomis

10 l vandens, 300 g druskos, 50 g sausų garsty­čių, 30 g česnakų, 200 g krapų, 30 g krienų šaknų, 100 g vyšnių ir juodųjų serbentų lapų, 20 kvapiųjų pipirų.

Sūdymui imti visiškai sveikus vidutinio dydžio po­midorus. Nuplauti, nusausinti, sudėti į indą paeiliui su prieskoniais ir lapais. Viršų apibarstyti garstyčiomis ir uždėti lapus, užpilti sūrymu ir prislėgti.

Raudonų pomidorų rauginimas

Pomidorams (raudoniems) raugti reikia juodųjų serbentų lapų, krapų, česnakų. Kibirui vandens imti

2 stiklines druskos. Vandenį užvirinti, atvėsinti, užpilti ant pomidorų. Prislėgti.

Žalių pomidorų salotos

500 g pomidorų, 250 g svogūnų, 8 juodieji pipi­rai, 7 g garstyčių sėklų, 250 ml marinato. Žalius pomidorus perrinkti, nuplauti, nuimti ko­telius, 2-3 min. panardinti į verdantį vandenį, nupilti vandenį, dėti į šaltą tekantį vandenį, tuoj nuimti odelę. Nuluptus pomidorus supjaustyti plonais griežinėliais. Svogūnus nulupti ir 2-3 min. panardinti į verdantį vandenį, atvėsinti po tekančiu vandeniu, supjaustyti griežinėliais. Stiklainyje ant dugno įdėti pipirų ir garstyčių, po to pramaišiui sluoksniais dėti pomidorus ir svogūnus. Į pilnus stiklainius pilti karšto (95 -98 °C) marinato (820 ml vandens, 60 g druskos, 20 g cukraus, 100 ml 9 proc. acto). Pasterizuoti 95 °C temperatūroje: 0,5 1 – 25 min, 1 1 – 30 min.

Adžika

5 kg pomidorų, 1 kg morkų, 1 kg saldžiosios pap­rikos, 1 kg obuolių, 7 aštrios paprikos ankščių sumalti mėsmale, sumaišyti ir virti 2,5 vai. Po to pridėti 0,5 1 aliejaus, 250 g supjaustytų svogūnų, druskos pagal skonį ir virti dar 10 min. Sudėti į stiklainius, užsukti dangteliais.

Pomidorų tyrė

3 kg pomidorų, 2 kg morkų, 1 kg svogūnų sumal­ti mėsmale ir sumaišyti. Pridėti 700 g aliejaus, arbatinį šaukštelį acto, 3 valgomuosius šaukštus cukraus, 3 valgomuosius šaukštus druskos, arbatinį šaukštelį maltų pipirų, 5 lauro lapus. .

Viską gerai sumaišyti ir dėti virti. Užvirinti ir po to virti ant silpnos ugnies 2,5 vai. Dėti į sterilius stik­lainius ir uždaryti dangteliais.

Daržovių tyrė

1,2 kg pomidorų, 900 g saldžiosios paprikos, 1 kg baklažanų, 100 g česnakų, 400 g aliejaus, 60 g acto, druskos.

Pomidorus apiplikyti, nulupti odelę ir supjaustyti. Papriką ir baklažanus iškepti orkaitėje, nulupti odeles, išimti sėklas, supjaustyti. Aliejų įkaitinti, sudėti pomi­dorus, paprikas, baklažanus. Kaitinti maždaug 30 min. ant silpnos ugnies, baigiant kaitinti sudėti trintus česnakus, įberti druskos, įpilti acto. Sudėti į sterilius stiklainius, uždaryti steriliais dangteliais.

Daržovių troškinys

1 kg pomidorų, 1/2 kg petražolių šaknų, 1/2 kg salierų šaknų, 1 kg saldžiosios paprikos, 1 kg svogūnų, 1/2 kg porų, 1/2 l aliejaus, 4-5 arba­tiniai šaukšteliai druskos, 5-6 arbatiniai šaukšteliai cukraus, 1/2 arbatinio šaukštelio maltų pipirų, arbatinis šaukštelis čiobrelių, arbatinis šaukštelis acto esencijos. Petražoles ir salierus nulupti, nuplauti ir stambiai sutarkuoti, kitas daržoves supjaustyti šiaudeliais. Aliejų supilti i puodą ir įkaitinti, po to sudėti susmul­kintas petražoles bei salierus. Kai jie pusiau su­minkštės, sudėti supjaustytus pomidorus (apiplikytus, nuluptus, be kotelių, supjaustytus), papriką, po 10-15 min. sudėti supjaustytus svogūnus ir porus. Virti ant silpnos ugnies maždaug valandą. Prieš pat pabaigą sudėti druską, cukrų, pipirus, čiobrelius ir acto esenciją. Sudėti į sterilius stiklainius ir tuoj uždaryti steriliais dangteliais. Laikyti vėsioje vietoje.

Daržovių padažas

1 kg svogūnų, 1 kg baklažanų, 2 kg pomidorų, 1 kg saldžiosios paprikos, 1 kg slyvų, 1/2 l alie­jaus, 100 g druskos, 120 g cukraus, arbatinis šaukštelis acto esencijos, pipirmėtės ir baziliko lapelių.

Paruošti daržoves: svogūnus nulupti ir supjaustyti, baklažanams nuimti kotelius ir supjaustyti skil­telėmis, pomidorus perpjauti į 4 dalis, slyvas perpjauti pusiau ir išimti kauliukus, papriką, išpjovus kotelius, išėmus sėklas ir baltas gyslas, supjaustyti juostelėmis. Įkaitinti aliejų, sudėti svogūnus ir kaitinti, kol jie pasidarys auksinės spalvos, po truputį, dedant kitus produktus. Troškinti ant silpnos ugnies maždaug valandą, kartkartėmis pamaišant. Baigiant virti sudėti druską, cukrų, susmulkintus pipirmėtės ir baziliko la­pelius, acto esencijos, užvirinti. Sudėti į sterilius stik­lainius ir tuoj uždaryti išvirintais metaliniais dangte­liais. Šį padažą patiekti prie makaronų, taip pat prie mėsos ir daržovių patiekalų.

Konservuotos paprikos

1 kg žalios saldžiosios paprikos, 1 kg pomidorų,

150 g svogūnų, 200 g aliejaus, 5 g aitriosios

paprikos, druskos pagal skonį.

Paprikas, išėmus sėklas ir baltąsias gyslas, sup­jaustyti plačiomis juostomis. Pomidorus kelioms mi­nutėms panardinti į verdantį vandenį, išimti, nulupti odelę, supjaustyti skiltelėmis. Svogūnus perpjauti pusiau ir supjaustyti griežinėliais.

Aliejų įkaitinti, sudėti svogūnus ir kaitinti, kol jie pasidarys auksinės spalvos. Sudėti paprikas, pomi­dorus ir aitriąją papriką. Įberti druskos. Pradžioje troškinti ant silpnos ugnies, kol skystis išgaruos, po to uždėti dangtį ir toliau kaitinti ant silpnos ugnies. Sudėti į sterilius stiklainius, uždaryti išvirintais me­taliniais dangteliais.

  1. , ,

PrastaiPuiku (2 votes, average: 7.50 out of 10)
Loading...Loading...

Vienas Komentaras į “Pomidorų Konservavimas”

  1. Parašė zigmas (September 27th, 2012 10:41)

    Tik Gruzinam ir Abchazam nesakykite, kad adžikos pagrindą sudaro pomidorai. Jie tikrai nesupras, apie ką čia šnekama

    Įvertink: Thumb up 0 Thumb down 0

Informuoti, kai atsiras naujas komentaras. Užsisakyti pranešimus