Pomidorų Marinavimas, Konservavimas Žiemai

Marinuoti pomidorai

marinuoti pomidoraiMarinuotiems pomidorams paruošti reikia: 550-600 gramų pomidorų ir 450 mililitrų marinato. Perrinktus ir nuplautus pomidorus sudėkite į stiklainius, užpilkite karštu ( + 95 + 98°C temperatūros) marinatu. Marinatui paruošti reikia: 850 mililitrų vandens, 60 gramų druskos, 50 gramų cukraus bei 40 mililitrų 9% acto. +90 + 95°C temperatūros vandenyje vieno litro talpos stiklainius pasterizuokite 10 min., o 3 litrų talpos – 12 minučių, po to šiuos stiklainius užsukite dangteliais.

Pomidorų košė

Pomidorų košei paruošti reikia 2 kilogramų pomidorų.

Supjaustykite išilgai perrinktus bei nuplautus pomidorus.

Kiekvieną pomidorų skiltelę virš rėčio šiek tiek paspauskite, o nuspaustas skilteles sumalkite mėsmale. Rėtyje nuspaustus pomidorus sutrinkite, o jų sėklas – išmeskite.

Taip paruoštus pomidorus supilkite į puodą, kaitinkite ant silpnos ugnies ir leiskite 2 kartus užvirti. Karštą pomidorų košę supilstykite į įkaitintus stiklainius ir 0,5 litro stiklainius verdančiame vandenyje sterilizuokite 15 minučių, po to stiklainius užsukite dangteliais.

Pomidorai trintoje pomidorų masėje

Šiems konservams paruošti reikia: 600 gramų mažų prinokusių pomidorų, 350 gramų trintos pomidorų masės, 15 gramų druskos ir 10 gramų cukraus. Nuplautus pomidorus keliose vietose pradurkite šakute ir juos sudėkite į stiklainius. Į 2-4 dalis supjaustytus pomidorus sudėkite į emaliuotą puodą ir pakaitinkite neleisdami užvirti, po to pertrinkite per tankų rėtį.

Į sutrintą pomidorų masę suberkite druską ir cukrų ir kaitindami maišykite tol, kol šioje masėje druska ir cukrus ištirps. Karštą ( + 80 + 85°C temperatūros) pomidorų masę užpilkite ant stiklainiuose sudėtų pomidorų. 0,5 litro stiklainius +85 °C temperatūros vandenyje sterilizuokite 20 min., o 1 litro talpos -25 min., po to šiuos stiklainius sandariai uždarykite.

Konservuoti pomidorai

Paruošti konservuotiems pomidorams reikia: 550-600 gramų pomidorų, 2 skiltelių česnako, 5 gramų krapų, petražolių ar salierų žalumos (pagal skonį), vieno ankštinio aitriojo ar žaliojo pipiro, 1 gramo citrinos rūgšties ir 450 mililitrų marinato.

Project 365 - Day 124   TOMATOES .....Perrinktus ir nuplautus prinokusius pomidorus sudėkite į stiklainius, 1 ar 2 centimetrų gylyje pradurkite mediniu pagaliuku.

Jei pomidorus pradursite pagaliuku, jie neskilinės.

Ant stiklainių dugno sudėkite žaliąsias daržoves, pipirus, česnakus, o tik po to ant jų sudėkite pomidorus, kuriuos užpilkite karštu ( + 95 + 98°C temperatūros) marinatu.

Marinatui paruošti 950 mililitrų vandens ištirpinkite 50 gramų druskos. + 100°C temperatūros vandenyje vieno litro stiklainius sterilizuokite 10 min., o 3 litrų talpos – 15 min., o vėliau stiklainius užsukite dangteliais.

Įdaryti marinuoti pomidorai

tomatoesParuošti įdarytiems marinuotiems pomidorams reikia: 1 kilogramo pomidorų, 3 česnako galvučių, 15 pipirų, 15 gramų petražolių žalumos, 10 gramų krapų, 5 gramų mėtų, 30 gramų druskos ir 50 mililitrų 9% stalo acto. Nupjaukite pomidorų vaisiaus viršūnėlę stiebo kotelio pusėje, išvalykite sėklas, o žalumynus nuplaukite ir smulkiai supjaustykite.

Pipirus nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite pipirų sėklas ir supjaustykite 1-1,5 centimetro dydžio gabalėliais.

Paruoštas daržoves sumaišykite, pagardinkite druska ir jas sudėkite į pomidorų vidų. Pomidorus pridenkite anksčiau nupjauta pomidorų kepurėle.

Taip paruoštus pomidorus sudėkite į stiklainius, kiekvieną pomidorų sluoksnį pabarstykite druska ir užpilkite marinatu. Paruoštus stiklainius uždenkite polietileno dangteliais ir laikykite šaltoje vietoje.

Jau po kelių dienų paruoštus įdarytus marinuotus pomidorus galėsite valgyti.

Įdaryti pomidorai pomidorų sultyse

Paruošti įdarytiems pomidorams pomidorų padaže reikia:

800 gramų pomidorų, 500 gramų morkų, 120 gramų svogūnų, 30 gramų baltųjų daržovių šaknų, 6 gramų žalumynų, 15 gramų druskos, 20 gramų cukraus, 10 mililitrų 9% stalo acto, 0,2 gramų pipirų, lauro lapų ir 20 mililitrų saulėgrąžų aliejaus. Nuplaukite vidutinio dydžio prinokusius pomidorus, leiskite nubėgti vandeniui.

Nupjaukite pomidorų kepurėlę taip, kad arbatiniu šaukšteliu galėtumėte išimti sėklas.

Supjaustykite žiedeliais nuvalytas svogūnų galvutes ir jas pakepinkite saulėgrąžų aliejuje. Šaltame vandenyje 15-20 minučių pamirkykite morkas bei baltąsias įvairių daržovių šaknis supjaustykite žiedais, suberkite į emaliuotą puodą ir užpylę saulėgrąžų aliejumi virkite ant silpnos ugnies nuolat maišydami.

Nuplaukite ir susmulkinkite petražoles.

marinuoti pomidoraiParuoškite padažą: supjaustytus ir nuplautus pomidorus sutrinkite rėtyje, o jų odelę išmeskite. Sutrintus pomidorus supilkite į puodą ir ant silpnos ugnies kaitinkite tol, kol nebekils putos, įberkite druskos, cukraus, maltų kvepiančiųjų pipirų, sudėkite lauro lapų, įpilkite acto ir ant silpnos ugnies pavirkite 12-15 minučių.

Sumaišykite ir iki + 70°C pakaitinkite pakepintus svogūnus, troškintas morkas ir baltųjų daržovių šaknis. Šia mase įdarykite pomidorus ir pridenkite nupjauta kepurėle, Į stiklainius įpilkite šiek tiek nuvirusio ir atšaldyto iki + 70°C temperatūros saulėgrąžų aliejaus, sudėkite įdarytus pomidorus, kuriuos užpilkite pomidorų padažu. Taip stiklainius pripildykite 1,5-2 centimetrais žemiau stiklainio kaklelio. Verdančiame vandenyje 0,5 litro talpos stiklainius sterilizuokite 60 min., o 1 litro talpos –    75 min.

Pomidorai drebučiuose

Paruošti pomidorams drebučiuose reikia: 800 gramų pomidorų, 200 mililitrų užpilo.

Užpilui paruošti reikia:

860 mililitrų vandens, 70 gramų cukraus, 40 gramų druskos, 30 gramų želatinos, 1 ar 2 lauro lapų, 0,5 gramo maltų juodųjų pipirų ir 30 mililitrų 9% stalo acto.

Gabalėliais supjaustytus pomidorus sudėkite į stiklainius.

Želatiną 40 minučių pamirkykite šiltame +35 + 400C temperatūros vandenyje.

Mažais kubeliais supjaustykite morkas, jas suberkite į karštą užpilą.

Į šį užpilą supilkite ir subrinkusią želatiną ir pakaitinkite 3 ar 4 minutes, o tada užpilkite pomidorus.

+ 100°C temperatūros vandenyje 0,5 litro talpos stiklainius sterilizuokite 6 min., o 1 litro talpos – 10 min. Stiklainius sandariai uždarykite.

Rauginti pomidorai su česnakais

Paruošti raugintus pomidorus su česnakais reikia: 10 kilogramų pomidorų, 50 gramų krienų šaknų, 35 gramus česnakų, 200 gramų salierų žalumynų, 10 gramų šviežių aitriųjų pipirų ir 7 litrų tirpalo.

Pomidorus ir česnakų skilteles sudėkite į rauginimo talpą, užpilkite tirpalu (930 mililitrų vandens ištirpinkite 70 gramų druskos), po to šią talpą pridenkite ir + 18 + 20°C temperatūroje išlaikykite 24 valandas. Indą laikykite ne aukštesnės nei + 5 + 6°C temperatūros patalpoje.

Po kelių dienų patikrinkite, ar per viršų nenubėgo tirpalas, o jei reikės, įpilkite dar tirpalo. Kai tirpalas baigs rūgti, jis turi būti pakankamai skaidrus. Raugintus pomidorus papatariama laikyti 0 + 4°C temperatūroje. Šių pomidorų galėsite valgyti po 20 dienų.

Rauginti pomidorai

Paruošti raugintus pomidorus reikia: 11 kilogramų pomidorų, 200 gramų krapų, 2 gramų kvepiančiųjų pipirų, vieno gramo lauro lapų ir 7 litrų tirpalo. Į rauginimo talpą sudėkite nuplautus pomidorus ir 10 centimetrų ilgiu supjaustytus krapus bei prieskonius ir juos užpilkite tirpalu (950 mililitrų vandens ištirpinkite 50 gramų druskos). Paruoštus pomidorus laikykite taip pat kaip ir raugintus pomidorus su česnakais.

Aštrus rauginti pomidorai

tomatoes squaredcircleParuošti aštriems raugintiems pomidorams reikia: 11 kilogramų pomidorų, 150 gramų krapų, 60 gramų krienų šaknų, 100 gramų juodųjų serbentų lapų, 30 gramų aitriųjų pipirų bei 7,5 litro tirpalo.

Į rauginimo talpą sudėkite pomidorus, prieskonius bei gabalėliais supjaustytas nuvalytas krienų šaknis.

Taip paruoštus pomidorus užpilkite tirpalu: 900 mililitrų vandens ištirpinkite 60 gramų druskos. Paraugtus pomidorus prižiūrėkite ir laikykite taip pat, kaip ir raugintus pomidorus su česnakais.

Rauginti pomidorai (gruzinų receptas)

Paruošti pomidorus pagal gruzinų receptą reikia: 10 kilogramų žalių pomidorų, 1,2 kilogramo salierų žalumos, 800 gramų česnakų, 80 gramų raudonųjų aitriųjų pipirų, 800 gramų petražolių žalumos, 5 lauro lapų ir 7,5 litro tirpalo.

Įpjaukite žalių pomidorų šonus ir į juos prigrūskite susmulkintų ir sumaišytų prieskonių. Taip paruoštus pomidorus sluoksniais su prieskoniais sudėkite į rauginimo talpą. Viršutinį pomidorų sluoksnį taip pat užberkite prieskoniais, ant jų uždėkite apvalią nedidelę lentelę ir prispauskite svoriu bei supilkite atvėsintą tirpalu litre vandens ištirpinkite 60 gramų druskos, o indą uždenkite švaria medžiaga. Taip paruoštus pomidorus kelias paras palaikykite kambario temperatūroje, kol pomidorai ims rūgti ir susidarys pieno spalvos skystis. Kai pomidorai ims rūgti, juos perneškite į tamsią patalpą. Paruoštus pomidorus patariama laikyti 0+l°C temperatūroje. Po 15-20 parų pasibaigs fermentacijos laikotarpis, todėl į talpą dar įpilkite iki pat viršaus tirpalo ir indą uždenkite dangčiu.

Pomidorų sultys

Suspauskite susmulkintų pomidorų skilteles, kad iš jų išsiskirtų sultys, po to šiuos pomidorus pakaitinkite ant silpnos ugnies, kad pomidorai suminkštėtų.

Pomidorus pertrinkite per rėtį, o gautą pomidorų masę kartu su nuspaustomis sultimis pakaitinkite iki + 90 + 95°C temperatūros ir supilsty-kite į pakaitintus stiklainius. 0,5 litro talpos stiklainius + 100°C temperatūroje kaitinkite 30 min., o 1 litro talpos – 40 minučių.

Pomidorai obuolių sultyse

Paruošti pomidorams obuolių sultyse reikia: 550-600 gramų pomidorų ir 450 mililitrų obuolių sulčių. Sudėtus į stiklainius pomidorus užpilkite karštu + 95 + 98°C temperatūros virintu vandeniu, leiskite nusistovėti 8 minutes.

Karšto vandens ant pomidorų užpilkite dar 2 kartus, o tik tada pomidorus užpilkite pasūdytomis obuolių sultimis: 970 mililitrų obuolių sulčių ištirpinkite 30 gramų druskos, stiklainį sandariai uždarykite dangteliu, apverskite ir laikykite kol atvės.

Pomidorai savo sultyse

Paruošti pomidorams savo sultyse reikia: 3 kilogramų smulkių pomidorų, 2 kilogramų didelių pomidorų, 80 gramų druskos ir 50 gramų cukraus.

Keliose vietose pradurtus smulkius pomidorus sudėkite į stiklainius. Dangčiu uždengtame emaliuotame puode pakaitinkite supjaustytus didelius pomidorus. Kaitindami pomidorus jų neužvirkite, o karštus pomidorus pertrinkite per rėtį, ištirpinkite druską bei cukrų ir šia mase užpilkite į stiklainius sudėtus pomidorus taip, kad šios masės butų 2 centimetrais žemiau stiklainio kaklelio. + 85 °C temperatūros vandenyje vieno litre talpos stiklainius sterilizuokite 25-30 minučių.

Nulupti pomidorai

Paruošti nuluptiems pomidorams reikia: 3 kilogramų nedidelių prinokusių pomidorų, 2 kilogramų didelių prinokusių pomidorų, 80 gramų druskos ir 50 gramų cukraus.

Pomidorus 1 ar 2 minutes pamirkykite verdančiame vandenyje, juos tuoj pat nupilkite šaltu vandeniu, nulupkite odelę, sudėkite į stiklainius ir užpilkite karštu užpilu.

Užpilui paruošti reikia: litrui vandens 0,7-0,9 litro stalo acto, 200 gramų cukraus, 60-100 gramų druskos. Į litrinį stiklainį dar įdėkite 1 ar 2 lauro lapus, 10-15 kvepiančiųjų ir juodųjų pipirų žirnelių bei 10 gramų sausų aitriųjų pipirų.

+ 85°C temperatūros vandenyje pusės litro talpos stiklainius sterilizuokite 10, o litro talpos – 15-20 minučių.

Pomidorų padažas

I Heart TomatoesPomidorų padažui paruošti reikia: 5 kilogramų pomidorų, stiklinės susmulkintų svogūnų, 160-200 gramų cukraus, 30 gramų druskos, stiklinės 9% stalo acto, bei po arbatinį šaukštelį juodųjų pipirų, gvazdikėlių, garstyčių sėklų, gabalėlio cinamono ir pusės arbatinio šaukštelio salierų sėklų.

Pakaitinkite kartu su svogūnais susmulkintus pomidorus, po to juos pertrinkite per rėtį, išsiskyrusias sultis virkite tol, kol jų teliks pusė.

Prieskonius suberkite į medžiaginį maišelį ir jį pamerki-

te verdančioje masėje, po to padažą paskaninkite druska, cukrumi ir actu, pavirkite 5-7 minutes, ištraukite prieskonių maišelį. Karštą pomidorų padažą supilstykite į butelius ar stiklainius ir sandariai uždarykite.

Pomidorų ir saldžiųjų pipirų prieskoniai

Paruošti pomidorų ir saldžiųjų pipirų prieskoniams reikia: 2 raudonųjų saldžiųjų pipirų, 2 ar 3 pomidorų, 3 svogūnų galvučių, pusės stiklinės vyno acto, stiklinės cukraus, arbatinio šaukštelio druskos, tiek pat pipirų bei sausų garstyčių miltelių, ketvirtadalį arbatinio šaukštelio maltų raudonųjų pipirų bei žiupsnelio (ant peilio galo) maltų gvazdikėlių. Išimkite pipirų sėklas ir smulkiai supjaustykite. Pomidorus skersai ir išilgai (kryžiumi) įpjaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę.

Paruoštus pomidorus, susmulkintus pipirus ir svogūnus suberkite į didelį puodą, užpilkite actu ir ant silpnos ugnies kaitinkite tol, kol puode beveik nebeliks skysčio, tada į puodą suberkite cukrų ir prieskonius ir dar 10 minučių pavirkite ant stiprios ugnies.

Virdami prieskonius, visą laiką maišykite, po to juos karštus supilkite į stiklainius ir sandariai užsukite dangteliais.

Pomidorų padažas su peletrūnais

Pomidorų ir peletrūnų padažui paruošti reikia: 5 kilogramų pomidorų, 500 gramų svogūnų, 2 česnako galvučių, 3 ar 4 lauro lapų, 20-30 gramų peletrūno žalumos bei pagal skonį druskos, cukraus ir maltų juodųjų pipirų.

Pakaitinkite susmulkintus pomidorus, supjaustytus svogūnus, česnakus ir peletrūnus, po to šią koši pertrinkite per rėtį ir dar k tą pakaitinkite: kaitinkite tol, kol teliks pusė pradinio tūrio

Prieskonius suberkite į mar lės maišelį, kurį pamerkit verdančiame mišinyje ir lai kykite tol, kol šis mišinys virs.

Likus 10 minučių iki virimo pabaigos suberkite druską, S cukrų ir karštą rniši-nį supilkite į stiklai-nius. Kai padažas atvės, ant jo užpilkite šiek tiek augalinio aliejaus ir stiklainius sandariai uždarykite.

Pomidorų ir česnakų mišinys

Pomidorų ir česnakų mišiniui paruošti reikia: kilogramo pomidorų, 300 gramų česnakų, 200 gramų krienų šaknų, 100 gramų augalinio aliejaus, 100 gramų cukraus ir 15 gramų druskos.

Mėsmale sumalkite pomidorus ir česnakus, sutarkuokite krienus ir juos sumaišykite su pomidorų bei česnakų tyre. Į šią tyrę suberkite druską ir cukrų bei įpilkite augalinio aliejaus.

Sumaišytą tyrę sudėkite į stiklainius, juos sandariai uždarykite ir laikykite šaldytuve.

Desertiniai pomidorai

Reflections of Good HealthĮ litro talpos stiklainį įpilkite valgomąjį šaukštą saulėgrąžų aliejaus, sudėkite 2 lauro lapus, 6 juodųjų pipirų žirnelius bei skiltelėmis supjaustytus pomidorus, kuriuos pridenkite supjaustytomis svogūnų galvutėmis ir užpilkite marinatu.

Litrui marinato paruošti reikia: litro vandens, valgomojo šaukšto druskos, 3 valgomųjų šaukštų cukraus, 7 ar 8 lauro lapų, 15-20 juodųjų pipirų žirnelių, 10 gvazdikėlių bei truputėlio cinamono.

Marinatą virkite 3 minutes, po to jį atvėsinkite, nukoškite, įpilkite 1/2 stiklinės stalo acto, arbatinį šaukštelį želatinos, kurį ištirpinkite vandenyje. Šiuo marinatu užpilkite pomidorus, stiklainius sterilizuokite +90 °C temperatūros vandenyje, po to juos užsukite dangteliais.

PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...
  1. , , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2021 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy