Pomidorų Receptai

(komentarai)

Skaitymo laikas: 12 – 20 min.

Šalti užkandžiai ir salotos

Pomidorų ir svogūnų sumuštiniai

400 g duonos, 6 valgomieji šaukštai majonezo ar grietinės, 2 svogūnai, 4 pomidorai, pipirų, druskos.
Duoną užtepti majonezu ar grietine, sluoksniais uždėti plonus pomidorų ir svogūnų griežinėlius. Pabarstyti pipirais, druska, papuošti susmulkintais svogūno laiškais.

Sumuštiniai su pomidorų tyre

Sviestu aptepti baltos duonos riekutes, uždėti obuolių skiltelių, tada užtepti pomidorų tyrės, pabarstyti druska ir tarkuotu sūriu. Įdėti į orkaitę ir nekarštai pakepti, kol išsilydys sūris.

Varškė su pomidorais

100 g varškės, 15 g sviesto, 75 g pomidorų, 10 g svogūnų, druskos.
Varškę sumalti mėsmale. Pomidorus pertrinti per sieteli, kad atsiskirtų odelės ir sėklos. Sviestą išsukti, į ji sudėti susmulkintus svogūnus, varškę, pomidorus, druską ir viską sumaišyti. Tada sudėti Į indelį, papuošti sviestu arba pomidorų skiltelėmis. Patiekti su virtomis ar keptomis bulvėmis arba su duoną.

Pomidorų sulčių drebučiai

100 g pomidorų  sulčių,   druskos,  pipirų, cukraus, 4 g želatinos.
Želatiną išbrinkinti vandenyje. Pomidorų sultis kartu su druska, pipirais ir trupučiu cukraus užvirinti. Į dar karštas sultis sudėti išbrinkintą želatiną, palaukti, kol ištirps, perkošti, supilstyti porcijomis į indelius ir palaikyti, kol sustings.
Pomidorų sulčių drebučius galima puošti pomidorų skiltelėmis, tiktai pirmiausia pomidorus reikia nuplauti ir nulupti odelę. Patiekti su šaltais užkandžiais.

Pomidorų drebučiai su varškės kremu

375 g pomidorų sulčių, 2 valgomieji šaukštai kečupo, citrinos sulčių, maltų juodųjų pipirų ir maltos aitriosios paprikos, 10 g želatinos, 2 valgomieji šaukštai varškės, 2 arbatiniai šaukšteliai krienų, obuolys, krapų, druskos. Želatiną išbrinkinti (10 g želatinos imti 6-8 kartus daugiau virinto šalto vandens). Pomidorų ir citrinos sultis sumaišyti, įpilti kečupo, įdėti druskos, pipirų ir viską gerai sumaišyti. 100 g šio mišinio pakaitinti, sudėti išbrinkintą želatiną, palaukti, kol ištirps, supilti į likusias pomidorų sultis. Supilti į paruoštas formeles ir palikti 2-3 vai. vėsioje vietoje.
Paruošti varškės kremą. Per sietelį pertrinti varškę, tarkuotus krienus ir obuolį, sukapotus krapus, druską ir viską išmaišyti. Sustingusius drebučius išversti į lėkštes ir papuošti varškės kremu, krapų šakelėmis.

Įdaryti pomidorai

Prinokusius, kietus, vidutinio dydži pomidorus nuplauti, aštriu peiliuku nupjauti viršūnę (“dangtelį”), šaukšteliu išimti sėklas. Pomidorus apversti, kad išbėgtų sultys, po to iš vidaus barstyti druska ir pipirais, įdarą dėti su kaupu, uždėti dangtelį ir sudėti į negilią lėkštę.

Įdarai:

Su žuvies salotomis (5 pomidorams)

2 žuvys (rudadryžės, žydrosios arba sidabrinės menkės ir kt.), raugintas agurkas, saldžioji paprika, obuolys, 3 valgomieji šaukštai majonezo, 1-2 arbatiniai šaukšteliai garstyčių, valgomasis šaukštas susmulkintų žalumynų, 4-5 šakelės petražolių, druskos, cukraus, citrinos sulčių pagal skonį.
Žuvis su odele, išėmus ašakas, supjaustyti gabaliukais, atšaldyti ir smulkiai sukapoti. Agurką, obuolį, jį nulupus ir išpjausčius sėklalizdžius, bei papriką supjaustyti mažais kubeliais, sudėti žuvį ir susmulkintus žalumynus. Viską sumaišyti su garstyčiomis, majonezu, druska, cukrumi ir citrinos sultimis. Šia mase įdaryti pomidorus, užpilti Įdarą majonezu, puošti žalumynais, uždėti dangtelį.

Su šprotų paštetu (8 pomidorams)

Dėžutė šprotų pašteto, 50 g sviesto, 2 kiaušiniai,
citrina, žalumynų, prieskonių.
Paštetą sumaišyti su smulkiai supjaustytais kietai virtais kiaušiniais bei sviestu ir išsukti po truputį dedant citrinos sultis. Masė turi būti vienalytė, gerai suplakta. Ja įdaryti paruoštus pomidorus.
Su vištienos drebučiais (6-8 pomidorams)
Vištos krūtinėlė, 2 stiklinės vištienos sultinio (morka, petražolės šaknis, svogūnas, druskos), 4 arbatiniai šaukšteliai želatinos, 2-3 kietai virti kiaušiniai, indelis žaliųjų žirnelių, morka, mažai raugintas agurkas, druskos. Į verdantį pasūdytą vandenį (1 1) dėti nuskustą morką, petražolės šaknį, be taukų apkepta svogūną ir virti 15-20 min. Po to įdėti vištos krūtinėlę, uždengti dangtį ir virti ant labai silpnos ugnies, kol išverda. Krūtinėlę išimti, leisti sultiniui nusistoti, nugriebti taukus ir perkošti. Želatiną užpilti šaltu virintu

vandeniu ir išbrinkinti. Į šaltų užkandžių lėkštę dėti žirnelius, ant jų kiaušinių griežinėlius, morkų žvaig­ždutes, viską užpilti stikline sultinio drebučio masės ir padėti vėsai, kad sustingtų. Paruošti pomidorus. Viš­tos krūtinėlę ir pomidorų minkštimą smulkiai suka­poti, nuluptą agurką supjaustyti kubeliais, pabarstyti druska, sumaišyti. Pagaminta mase įdaryti pomidorus, juos sudėti ant sustingusiu drebučiu, kiekvieno pomi­doro įdarą perpilti drebučiu mase. Padėti vėsioje vietoje.

Drebučių paruošimas. Sultinį perkošti, sudėti išbrinkintą želatiną, maišyti, kol ji ištirps. Jeigu reikia, sultinį skaidrinti kiaušinio baltymu – jį suplak­ti, įdėti į sultinį su želatina, pakaitinti (15 min.), bet nevirti, kaitinant nemaišyti, leisti nusistoti, perkošti.

Su vištieną ir grybais (8 pomidorams)

160 g virtos arba keptos paukštienos, 250 g pievagrybių, 80 g majonezo, druskos, pipirų, petražolių.

Pievagrybius išvirti pasūdytame vandenyje, sup­jaustyti skiltelėmis. Virtą paukštieną supjaustyti kubeliais, sumaišyti su grybais, majonezu, pipirais ir pasūdyti. Masę sudėti į paruoštus pomidorus, juos papuošti petražolėmis.

Su bulvėmis (8 pomidorams)

2 virtos bulvės, nedidelis svogūnas, nedidelė silkė arba 8 kilkės, 2 kietai virti kiaušiniai, 4 valgomieji šaukštai grietinės, garstyčių, žalumynų.

Bulves ir svogūną susmulkinti, silkos arba kilkes, išrinkus ašakas, pertrinti per sietelį arba susmulkinti. Masę sumaišyti su grietinės padažu. Padažą paruošti iš kietai virto pertrinto per sietelį kiaušinio trynio, sumaišyto su garstyčiomis ir grietine. Masę sudėti į pomidorus.

Su agurkais ir obuoliais (8 pomidorams)

Agurkas, obuolys, 3 valgomieji šaukštai majone­zo, žalumynų.

Agurkus nulupti, smulkiai supjaustyti arba sutrin­ti, sumaišyti su trintu obuoliu, majonezu bei sukapo­tais žalumynais, įberti druskos ir cukraus.

Su saldžiąja paprika (4-6 pomidorams)

2-3 ankštys saldžiosios paprikos, 2 kietai virti kiaušiniai, 1/2 marinuoto agurko, citrinos sulčių, druskos, aitriosios paprikos, majonezo. Nupjauti pomidorų viršūnėlę, išimti minkštimą ir apšlakstyti citrinos sultimis. Papriką supjaustyti plonomis juostelėmis ir truputį patroškinti. Po to sumaišyti su kubeliais supjaustytais kiaušiniais, ma­rinuotu agurku ir pomidorų “dangteliais”. Pagal skonį įdėti druskos, aitriosios paprikos miltelių ir majonezo.

Paruoštą masę sudėti į pomidorus, iš šviežių papri­kų juostelių formuoti lankelius pomidorų “krepše­liams”, puošti kiaušinių ir agurkų riekelėmis.

Su žalumynais

2 kg pomidorų, 2 česnakai, 2 susmulkinti ir aliejuje apkepti svogūnai, 2 stiklinės susmul­kintų žalumynų (krapų, petražolių, porų, salierų), druskos pagal skonį.

Prinokusius pomidorus nuplauti ir nuvarvinti. Kiekvieną pomidorą įpjauti pusiau taip, kad pusės neišsiskirtų, jas pabarstyti druska, o į vidų įdėti ža­lumynų, susmulkintų svogūnų ir česnakų. Galima čes­nakus ir keptus svogūnus sumalti, užpilti aliejumi, kuriame kepė svogūnai, ir šią masę sudėti į pomidorus. Taip paruoštus pomidorus sudėti į emaliuotą indą, jį sandariai uždengti ir padėti į šaldytuvą. Po 24 vai. patiekti kaip užkandį.

Su žalumynais ir česnakais (12 pomidorų) 450 g petražolių lapelių, 3 česnako skiltelės,

3 valgomieji šaukštai aliejaus.

Iš pomidorų dalimis išimti minkštimą. Nuplauti ir nusausinti petražoles, supjaustyti česnakus, viską sumaišyti su aliejumi, pasūdyti. Gautą masę sudėti į pomidorus ir 1-2 vai. padėti vėsioje vietoje. Patiekti užpylus majonezu.

Užkanda “Auksinis ruduo”

4 pomidorai, baklažanas, 1-2 saldžiosios pap­rikos, svogūnas, 2 obuoliai, 120 g aliejaus, drus­kos, juodųjų pipirų, petražolių, žalumynų, dar­žovių puošimui.

Baklažaną ir saldžiąsias paprikas gerai nuplauti ir nusausinti servetėle. Atskirti paprikų kotelius kartu su sėklomis. Baklažaną ir paprikas supjaustyti kube­liais. Apkepti aliejuje kartu su smulkiai supjaustytu svogūnu. Išimti obuolių sėklas. Pomidorus ir obuolius supjaustyti skiltelėmis. Apkeptas daržoves dėti į troš-kintuvą, ant viršaus sudėti paruoštus pomidorus bei obuolius, įdėti druskos ir pipirų. Indą uždengti dan­gčiu ir palaikyti įkaitintoje orkaitėje 30-40 min. Patiekti apibarsčius susmulkintais žalumynais.

Silkė su daržovėmis

6 vidutinio didumo sūdytos silkės, 300 g pomi­dorų, 200 g marinuotų agurkų, 200 g svogūnų, 2 citrinos, 6 valgomieji šaukštai aliejaus, 65 g majonezo, kaparėlių, druskos, lauro lapų, žiup­snelis cukraus.

Silkes nuplauti, išdarinėti, nulupti odą, išrinkti ašakas ir supjaustyti filė gabaliukais. Agurkus sup­jaustyti plonomis riekutėmis, svogūnus griežinėliais, pomidorus padalyti į 8 dalis. Iš citrinų išspausti sultis ir truputi praskiesti vandeniu, sumaišyti su aliejumi bei majonezu, įdėti pagal skonį druskos, pipirų ir cukraus, lauro lapų. Silkės filė, kaparėlius ir daržoves dėti į padažą ir atsargiai sumaišyti. Padėti vėsioje vietoje, patiekti po 2-3 vai.

Graikiški pomidorai

6-7 dideli pomidorai, 2 didelės česnako gal­vutės, stiklinė aliejaus, druskos pagal skonį. Pomidorus nuplauti, nušluostyti, perpjauti pusiau ir sudėti į_gilią keptuvę taip, kad perpjautoji pusė būtų viršuje. Česnakus nulupti ir smulkiai supjaustyti. Kiekvieną pomidoro puselę pabarstyti druska, pipirais ir susmulkintais česnakais. Į keptuvę įpilti aliejaus tiek, kad pomidorų puselės būtų jame per piršto sto­rumą. Kaitinti ant vidutinės ugnies kol pomidorai suminkštėja, bet nepraranda savo formos. Atvėsinti keptuvėje, dėti į salotinę viena eile ir užpilti aliejumi, kuriame buvo kepti.

Pomidoru ir obuolių salotos

400 g pomidorų, 2 obuoliai, lapinių salotų, krienų, grietinės, druskos, cukraus, žalumynų. Pomidorus supjaustyti didesniais, obuolius -mažesniais griežinėliais, salotas supešioti, žalumynus susmulkinti. Prieš patiekiant produktus sumaišyti salotinėje, užpilti grietine, sutarkuotais krienais, druskos ir cukraus mišiniu.

Pomidorų ir krienų salotos

750 g pomidorų, 80 g žalumynų, 2 valgomieji šaukštai tarkuotų krienų, 125 g grietinės ar jogurto be priedų, 2 valgomieji šaukštai majone­zo, druskos ir cukraus, kietai virtas kiaušinis. Pomidorus supjaustyti griežinėliais ar skiltelėmis, sumaišyti su padažu, pagamintu iš likusių kompo­nentų. Papuošti kietai virtais kiaušiniais.

Pomidorų ir saldžiosios paprikos salotos

300 g pomidorų, 60 g saldžiosios paprikos, 100 g

svogūnų, 50 g obuolių, 30 g aliejaus, pipirų, acto

(pagal skonį), 30 g žalumynų.

Pomidorus panardinti į verdantį vandenį, nulupti ir supjaustyti šiaudeliais, taip pat supjaustyti obuolius, svogūnus ir papriką. Įpilti padažo, pagaminto iš alie­jaus, įpilti acto arba rūgščių sulčių, įdėti sumaltų pipirų, druskos ir cukraus.

Salotas atsargiai sumaišyti, apibarstyti žalumynais.

Pomidorų ir ridikų salotos

2-3 pomidorai, ridikas, 2-3 valgomieji šaukštai

grietinės, druskos, žalumynų.

Sutarkuotą ridiką sumaišyti su griežinėliais sup­jaustytais pomidorais, žalumynais, druska, grietine. Patiekti papuošus žalumynais ir pomidorais.

Pomidorų ir sūrio salotos I

300 g pomidorų, 150 g rūkyto lydyto sūrio, 30 g svogūnų, 50 g konservuotų agurkų, 100 g majo­nezo, druskos, maltų pipirų.

Nuplautus pomidorus supjaustyti mažais gabaliu­kais, sudėti susmulkintus svogūnus, agurkus ir kube­liais supjaustytą sūrį. Pabarstyti druska, pipirais ir su­maišyti su majonezu.

Pomidorų ir sūrio salotos II

300 g pomidorų, 100 g sūrio, šviežias agurkas, 100 g virto lieso kumpio, mažas svogūnas, 3 val­gomieji šaukštai aliejaus, auto, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Sūrį, pomidorus, agurką, kumpį, svogūną smulkiai supjaustyti, užpilti aliejaus ir acto mišiniu. Druskos ir pipirų dėti pagal skonį.

Pomidorų salotos su kiaušiniais ir majonezu

(10 porcijų)

350 g pomidorų, 350 g majonezo, 95 g salierų, 100 g svogūnų, 5 g druskos, maltų juodųjų pipirų, kvapiųjų pipirų, 2 virti kiaušiniai. Paruoštus pomidorus supjaustyti plonais griežinė­liais. Kiaušinius smulkiai supjaustyti ir sumaišyti. Kubeliais supjaustytus salierus ir svogūnus sumaišyti su majonezu, įberti druskos bei pipirų. Pomidorus ir kiaušinius užpilti majonezu.

Pomidorų ir makaronų salotos

4-5 pomidorai, 150 g makaronų, saldžioji papri­ka, rūgštus obuolys, stiklinė majonezo arba varškės padažo, žalumynų, tarkuoto sūrio. Makaronus išvirti pasūdytame vandenyje, nukošti, perpilti šaltu virintu vandeniu, leisti nuvarvėti. Sudėti supjaustytus pomidorus, šiaudeliais supjaustytą papriką, sutarkuotą obuolį. Sumaišyti su majonezu ir žalumynais. Apibarstyti sutarkuotu sūriu.

Pomidorų ir ryžių salotos

300 g šviežių pomidorų, 120 g obuolių, 40 g ryžių, 200 g grietinės, 30 g petražolių. Nuplautus obuolius ir pomidorus supjaustyti skil­telėmis, pasūdyti, sudėti į salotinės vidurį, aplink su-berti biriai išvirtus ryžius, sumaišytus su smulkiai supjaustytomis petražolėmis. Patiekiant apipilti grie­tine.

Silkės ir pomidorų salotos

Silkė, 3 pomidorai, svogūnas, obuolys, kiau­šinis, 3 valgomieji šaukštai grietinės, cukraus. Silkės filė, pomidorus, svogūną, rūgštų obuolį ir

kietai virtą kiaušinį supjaustyti, viską sumaišyti su

grietine bei cukrumi.

Žuvies ir pomidorų salotos

250 g menkės arba kitos konservuotos žuvies pomidorų padaže, 100 g aliejaus, 300 g pomi­dorų, 50 g raugintų agurkų, mažas svogūnas, saldižioji paprika, druskos, maltų juodųjų ųipirų.

Žuvį supjaustyti gabaliukais, sumaišyti su visais minėtais komponentais, supjaustytais kubeliais.

Arabiškos pomidorų salotos

440 g pomidorų, 80 g alyvuogių, citrinų rūg­šties, 100 g svogūnų laiškų, 1/2 citrinos, 40 g aliejaus, druskos.

Pomidorus supjaustyti skiltelėmis, sudėti į salotinę, pašlakstyti citrinų rūgšties tirpalu, kraštuose išdėlioti alyvuoges ir paberti susmulkintus svogūnų laiškus. Apipilti aliejumi. Viršų papuošti citrinos griežinėliais.

Korsikietiškos pomidorų salotos

6 dideli pomidorai, 2 svogūnai, 4 skiltelės čes­nako, ryšulėlis supjaustytų petražolių, 3 valgo­mieji šaukštai kaparėlių, 10 juodų alyvuogių, 4 valgomieji šaukštai alyvų aliejaus, druskos, pipirų.

Pomidorus nuplauti, supjaustyti griežinėliais, su­dėti į indą. Svogūnus ir česnakus nulupti. Svogūnus supjaustyti smulkiai, česnakus – plonais griežinėliais.

Ant pomidorų skiltelių sudėti supjaustytus svogū­nus, petražoles, česnakus, kaparėlius ir alyvuoges. Vis­ką pasūdyti, sumaišyti su aliejumi. Valgoma su ožkos sūriu ar balta duona.

Vokiškos pomidorų salotos I

750 g pomidorų, svogūnas, dėžutė konservuotų kukurūzų, 4-6 graikiniai riešutai, indelis majo­nezo, 2-4 valgomieji šaukštai grietinės, 1/2 citri­nos sultys, druskos, maltų juodųjų pipirų, petražolių lapelių.

Kiekvieną pomidorą supjaustyti į 8 dalis ir sumai­šyti su kubeliais supjaustytais svogūnais, susmulkin­tais petražolių lapeliais, kukurūzais, graikinių riešutų puselėmis, pipirais ir druska.

Majonezą, grietinę, citrinos sultis ir druską gerai sumaišyti ir dėti į salotas. Jas atsargiai sumaišyti. Patiekti prie sumuštinių su dešra ar kumpiu.

Vokiškos pomidorų salotos II

750 g pomidorų be odelės, 2 maži svogūnai, val­gomasis šaukštas kaparėlių, 4 valgomieji šauk­štai aliejaus, citrinos sultys, mandarinų, lapinių salotų, maltų juodųjų pipirų, druskos, žiup­snelis cukraus, susmulkintų žalumynų (krapų, petražolių, peletrūno).

Ant salotų lapų dėti pomidorų griežinėlius pakaito­mis su mandarinų skiltelėmis. Pabarstyti plonais griežinėliais supjaustytais svogūnais ir kaparėliais.

Aliejų sumaišyti su citrinos sultimis, įdėti druskos, pipirų, cukraus ir susmulkintų žalumynų. Šiuo pa­dažu apipilti salotas.

Graikiškos salotos

2 nedideli agurkai, 2 ankštys žalių saldžiųjų paprikų, vidutinio dydžio violetinis svogūnas, 175 g ožkos sūrio (brinzos arba naminio sūrio), kilogramas įvairių spalvų pomidorų, 125 g alyvuogių, 250 ml acto ir aliejaus padažo. Agurkus nulupti ir perpjauti išilgai. Su šaukšteliu išimti sėklas ir kiekvieną puselę supjaustyti 1,5 cm storumo griežinėliais. Paprikoms išimti šerdį, ankštis perpjauti, išvalyti likusias sėklas ir šerdies baltąsias dalis. Paprikas supjaustyti mažais gabaliukais. Svogū­ną nulupti ir supjaustyti griežinėliais. Sūrį supjaustyti gabaliukais arba stambiai sutrupinti, o pomidorus supjaustyti stambiomis skiltimis ir kiekvieną skiltį dar pusiau. Pomidorus, agurkus, paprikas ir svogūnų griežinėlius suberti į indą ir apipilti padažu, pagam­intu iš raudono vyno acto (60 ml), aliejaus (170 ml), petražolių, pipirmėtes ir peletrūno. Dideliu šaukštu daržoves sumaišyti su padažu. Sudėti alyvuoges ir sūrį ir dar karta atsargiai sumaišyti. Patiekti po 30 min.

Sūdytos pomidorų ir bulvių salotos

400 g raugintų pomidorų, 500 g bulvių, 100 g svogūnų, 25 g aliejaus, druskos, pipirų pagal skonį.

Bulves išvirti su lupenomis, atvėsinti, nulupti ir supjaustyti kubeliais, pomidorus supjaustyti taip pat ir sumaišyti su bulvėmis, sudėti griežinėliais sup­jaustytus svogūnus, pipirus. Salotas sumaišyti su aliejumi, įdėti pagal skonį druskos ir pipirų.

Konservuotų pomidorų salotos (4-5 porcijos) Stiklainis nuluptų, konservuotų pomidorų po­midorų padaže, 2-3 svogūnai, 1/2 stiklinės alyvuogių, 1/4 stiklinės aliejaus, druskos, pagal skonį citrinos sulčių.

Svogūnus nulupti ir supjaustyti, truputį pasūdyti ir padalyti į dvi vienodas dalis. Vieną dalį dėti į salotinę. Ant jų dėti griežinėliais supjaustytus pomidorus ir apibarstyti likusiais svogūnais. Užpilti padažu, paga­mintu iš pomidorų padažo, aliejaus, druskos ir citrinos sulčių. Salotas 20-30 min. palaikyti vėsioje vietoje. Prieš patiekiant papuošti alyvuogėmis.

Pomidorų sviestas

100 g sviesto, 50 g pomidorų tyrės, 20 g varškės,

saldžiosios paprikos, druskos.

Į išsuktą sviestą įdėti pomidorų tyrės ir sutrintos varškės, masę dar pasukti, pasūdyti. Galima pridėti truputį saldžiosios paprikos minkštimo.


PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Informuoti, kai atsiras naujas komentaras. Užsisakyti pranešimus