Rauginti Agurkai
Paprastas receptas pasigaminti raugintų agurkų patiems.
10 kg agurkų, 0,4 – 0,6 kg druskos, 9l vandens, 300 g krapų, juodųjų serbentų lapų, krienų lapų, ąžuolo lapų, česnako, kalendros, garstyčių grūdelių.
Statinė, kurioje bus rauginami agurkai, porą dienų mirkinama šąltu vandeniu. Po to gerai išplaunama šepečiu su karštu sodos tirpalu (užpylus sodos tirpalu, galima palaikyti 10 min.).
Agurkai surūšiuojami pagal dydį ir gerai nuplaunami šaltu vandeniu. Paruošiami prieskoniai, kurių imama 5 proc. nuo agurkų svorio. Prieskoniniai augalai nuplaunami, česnakas nulupamas.
Paruošiamas sūdymas: 4 proc. sūdymas gaminamas raugiant agurkus greitam vartojimui, 6 proc. – žiemai. Sūdymas gali būti virtas ir nevirtas.
Į statinės dugną dedama eilė prieskonių, tada eilė mažesnių agurkų (jie geriau laikosi), vėl eilė prieskonių, eilė agurkų ir t.t. Užbaigiama prieskoniais. Uždengus švariu nuplikytu dangčiu, agurkai paslegiami svoriu (gerai nuplautu akmeniu). Užpylus šaltu sūrymu, daržoves galima 1 – 2 dienas palaikyti kambario temperatūroje, o užpylus karštu – iškart nešti į šaltą patalpą.