Slyvos: nauda, veislės, vitaminai

Skaitymo laikas: 5 – 8 min.

2928957419 9503afb430 m Slyvos: nauda, veislės, vitaminai

Slyva

Dauguma iš mūsų dievina saldžias slyvas, tačiau kažkodėl dažniausiai mėgaujasi tik šviežiomis. Iš tikrųjų sultingus vaisius galima paruošti kaip užkandą, kepti su mėsa arba pagaminti iš jų nuostabų desertą.

Slyvos ir Vitaminai

Visi žino, kad slyvos pasižymi lengvu vidurių laisvinamuoju poveikiu.Tačiau mažai kas numano, kad sultingas ir skanus minkštimas, gerindamas žarnyno veiklą, valo ir mūsų organizmą: šalina cholesterolio perteklių, sunkiuosius metalus ir radioaktyviuosius izotopus (džiovintos slyvos net įeina į kai kurių profesijų žmonių privalomą meniu). Ir visa tai dėl didelio pektinų, esančių slyvose, kiekio. Gaila, kad svarbiausių vitaminų šiuose vaisiuose nėra daug, tačiau jie turi kalio, magnio ir fosforo, šalinančių iš organizmo natrį ir vandenį, todėl, norėdami normalizuoti vandens pusiausvyrą organizme arba sumažinti kraujospūdį, būtinai valgykite slyvų.

Slyvos turi gana daug B grupės vitaminų, stiprinančių nervų sistemą, mažinančių nuovargį bei nemigą ir gerinančių nuotaiką, vitamino C, padedančio įveikti įvairias infekcijas ir pailginti jaunystę, provitamino A, gerinančio regėjimą, didinančio organizmo atsparumą virusams ir suteikiančio odai lygumo bei elastingumo. Slyvose gausu mikroelementų:

  • natrio,
  • kalio,
  • geležies,
  • vario.

Šie vaisiai ypač naudingi turintiesiems kraujagyslių problemų, nes juose yra vitamino K, gerinančio kraujo sudėtį bei užkertančio kelią trombozei, ir vitamino P, stiprinančio tiek stambiųjų arterijų, tiek smulkiųjų kapiliarų sieneles.Turint omenyje slyvų gebėjimą šalinti iš organizmo blogojo cholesterolio perteklių, šiuos vaisius galima drąsiai vartoti kaip alternatyvą medicininiams preparatams.

205306355 249ac039af m Slyvos: nauda, veislės, vitaminai

Slyvos

Svarbu nepersistengti
Verta žinoti, kad daugelis slyvose esančių naudingųjų medžiagų išlieka ir perdirbus šiuos vaisius, tad slyvų mėgėjams neverta atsisakyti nei sulčių, nei džiovintų slyvų. Tiesa, džiovintos slyvos – gana kaloringas produktas, todėl tiems, kurie nori atsikratyti antsvorio, jomis mėgautis turėtų saikingai. Užtat tiems, kurie negali pasigirti apetitu, džiovintos ir šviežios slyvos – tik į naudą, nes jos turi apetitą žadinančių medžiagų.
Daug žmonių slyvų nevalgo, norėdami išvengti vidurių sutrikimų. Išties jos gali sukelti tokių problemų, tačiau tik tuo atveju, jei suvalgysite jų labai daug arba neprinokusių.

Gydymas slyvomis

Tiek švieži, tiek džiovinti vaisiai ir net slyvų lapai dažnai naudojami liaudies medicinoje.

Rūgščių rūšių slyvos rekomenduojamos, kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas. Džiovintos slyvos vartojamos kaip vidurių laisvinamoji priemonė. Šviežios ir džiovintos slyvos, taip pat kompotai ir sultys su minkštimu pasižymi švelniu vidurių laisvinamuoju poveikiu, todėl rekomenduojami, kai vargina vidurių užkietėjimas ir žarnyno atonija. Džiovintos slyvos gerina sergančiųjų ateroskleroze savijautą, nes padeda pašalinti iš organizmo cholesterolį. Šie vaisiai rekomenduojami ir sergantiesiems inkstų ligomis bei hipertonija.

Kalio junginiai, kurių yra slyvose, šalina iš organizmo vandens ir druskų perteklių. Naminių ir dygiųjų slyvų lapuose yra kumarinų. Šie junginiai neleidžia susidaryti kraujagyslių trombams, gydo trombozę, taip pat plečia vainikines arterijas ir pasižymi raminamuoju poveikiu.
Liaudies medicinoje slyvos vartojamos sergant reumatinėmis, taip pat medžiagų apykaitos ligomis (podagra ir kt), o šviežių ir džiovintų lapų nuovirai bei pavilgai naudojami žaizdoms gydyti.

Vaisiai su apnašomis

Naudingesnės yra visiškai sunokusios slyvos – priešingai nei obuoliai ir kriaušės, kurie gali prinokti bei įgyti saldumo ir gulėdami ant palangės. Nuskintos slyvos, ilgiau pagulėjusios, gali tik truputėlį patamsėti ir susiraukšlės, tačiau taip ir liks rūgščios. Be to, slyvų laikymo trukmė – labai trumpa. Tik kai kurie Pietų Amerikos vaisiai išsilaiko 2-3 savaites, o kai kurių rūšių slyvos dėl savo švelnaus minkštimo sugenda jau trečią dieną. Todėl rinkitės ne tik prinokusius, bet ir kokybiškus vaisius – gražius, lygius, tolygios spalvos ir su sveika standžia luobele, kuri paspaudus neįtrūksta.

Kai kurios šeimininkės mano, kad balkšvos vaškinės apnašos ant slyvų žievelės-tai apšlakstymo parafinu rezultatas (panašiai kaip atvežtinių obuolių), ir bando jas kaip nors pašalinti. Tačiau tai natūralios apnašos, ir kuo jos ryškesnės, tuo geriau.

Gaminkite be kauliukų!
Jeigu norite, kad gaminamos slyvos neprarastų formos ir netaptų slidžia mase, rinkitės vengrines. Žinoma, prieš tai iš jų pašalinkite kauliukus, nes juose yra amigdalino, kuris, veikiamas sėklose esančio fermento emul-sino, esant sąlyčiui su vandeniu (seilėmis), skyla į nuodingą cianido rūgštį, benzoino aldehidą ir gliukozę.

Todėl niekada negraužkite šviežių kauliukų ir tinkamai virkite vaisius – juose esančios toksinės medžiagos suyra 70 laipsnių temperatūroje, todėl kompotus ir morsus būtinai pavirkite.

3220829407 9d340c1e6b m Slyvos: nauda, veislės, vitaminai

slyvos

Barščiams ir mėsai
Slyvos puikiai dera su kitais vaisiais ir uogomis, taip pat su burokėliais, morkomis, riešutais, ryžiais, sūriu, varške, grietine, grybais ir raudona mėsa (jautiena, aviena). Slyvas ir sūrį suvėrus ant pagaliukų galima pagaminti nuostabaus skonio užkandą, sultingų vaisių puselių galima dėti į šviežias salotas arba jas įdaryti brinza.

Skirtingai nei kiti vaisiai, slyvos puikiai pakelia temperatūros pokyčius, todėl galite drąsiai jas kepti svieste ir patiekti kaip garnyrą prie mėsos.

Norėdami pašalinti luobelę, iš pradžių vaisius nuplikykite, paskui pamerkite į šaltą vandenį.

1104291690 a26bc5ada7 m Slyvos: nauda, veislės, vitaminai

slyvos

Be to, slyvos puikiai tinka ir į barščius, ir į mėsos troškinius. Taip pat galite išmušti gabalėlį jautienos, uždėti ant jo kubeliais pjaustytų slyvų, suvynioti suktinukus, apkepinti juos ir baigti kepti orkaitėje.

Slyvos nedega
Slyvų minkštimas paprastai išskiria daug sulčių, todėl konditeriai nepataria jų naudoti vaisių salotoms: patiekalas bus pernelyg skystas. Užtat iš šių vaisių gaminami nuostabūs džemai ir uogienės (dėl pektinų), taip pat pyragai ir karštieji desertai (slyvos nesudega).

Pavyzdžiui, sumaišykite 60 g trintos varškės su kiaušinio tryniu, šaukšteliu manų kruopų, šaukšteliu cukraus ir 25 g smulkiai kapotų pakepintų graikinių riešutų. Sudėkite šį mišinį į slyvų puseles ir iškepkite jas orkaitėje. Paruoštą desertą galima paskaninti plakta grietinėle.

Slyvų pyragai ir kiti receptai.

  1. , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PrastaiPuiku (1 votes, average: 10.00 out of 10)
Loading...Loading...

Informuoti, kai atsiras naujas komentaras. Užsisakyti pranešimus