Kiaušiniai. Kokybė, Virimas, Kepimas, Receptai

kiausiniai* Ar kiaušiniai geros kokybės, galima nustatyti juos peršvie­čiant: delnu pridenkime kiaušinio viršų ir laikykime prieš uždegtą lemputę. Ne visai šviežias kiaušinis atrodo patamsėjęs, o pašvin­kęs — visai neperšviečiamas.

Galima kiaušinį dėti į stiklainį su pasūdytu vandeniu. Jeigu nugrims į dugną, vadinasi, jis šviežias, jeigu iškils, — senas. Vi­dutinio šviežumo kiaušinis plūduriuos pusiau nugrimzdęs.

Ar kiaušinis virtas, sužinosime, jį pasukę ant stalo. Virtas kiaušinis suksis, o žalias 1—2 kartus apsisukęs sustos.

* Kiaušinius patariama virti ant nedidelės ugnies. Ant stiprios ugnies virto kiaušinio baltymas bus kietas, o trynys skystas. Ant mažos ugnies virto, priešingai, — trynys bus kietas, o baltymas purus.

* Kiaušinius virkime 5 min, paskui nukelkime nuo ugnies ir tame pačiame karštame vandenyje palaikykime dar keletą mi­nučių. Šitaip kietai virtuose kiaušiniuose nesusidarys tamsus sluoksnelis tarp baltymo ir trynio.

* Kad verdami kiaušiniai nesutrūkinėtų, bukajame gale pra-durkime lukštą.

* Norėdamos atskirti baltymą nuo trynio, pradurkime kiauši-nį adata dviejose priešingose pusėse taip, kad ištekėtų baltymai

* Saldiesiems patiekalams skirtus kiaušinių trynius trinkime su cukrumi porcelianiniame ar fajansiniame inde.

* Kiaušinių baltymus lengviau standžiai išplaksime, palaikę kiaušinius apie valandą ant ledų ar pastatę indą su jais į šaltą, vandenį. Į baltymus taip pat galima įberti žiupsnelį druskos.

* Kiaušinių baltymus geriau išplaksime į juos įpylę truputj citrinos sulčių ir įbėrę truputį miltinio cukraus arba įlašinę keletą lašų acto.

* Sutrūkęs žalias kiaušinis verdamas neištekės, jeigu į vandenį įpilsime truputį acto arba trūkio vietą suvilgysime citrinos sultimis.

* Kad lengvai luptųsi, kietai virtus kiaušinius tuoj pat įdėki­me į šaltą vandenį.

* Sušalusius kiaušinius galima atšildyti, palaikius keletą va­landų stipriai sūdytame vandenyje.

* Negalima laikyti kiaušinių kartu su svogūnais, žuvimi, naftalinu, žibalu, benzinu ir pan., nes pro lukštų poras kiaušiniai prisigers jų kvapų.

* Šaldytuve kiaušinius patariama laikyti ne ilgiau kaip dvi savaites. Kiaušiniai gerokai ilgiau išsilaiko, kai kiekvienas jų įvyniojamas į popierių ir kartą per savaitę jie apverčiami.

* Kiaušinius galima laikyti dėžėje su avižomis, taip pat sau­same smėlyje, pelenuose.

kiausiniene

PrastaiPuiku (1 votes, average: 10.00 out of 10)
Loading...
  1. , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2019 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy