Įvairūs Patarimai Namų Šeiminkėms

Skaitymo laikas: 6 – 10 min.

* Kad grindų šepetys visada būtų sausas ir papuręs, jį staty­kime arba kabinkime šeriais aukštyn.

* Prieš naudodamos naują drabužių arba batų šepetį palaiky­kime 10 min šiltame sūdytame vandenyje (pusė šaukšto druskos pusei litro vandens) — šeriai sutvirtės, nekris ir nelūžinės.

* Susidraikiusią šluotą (vantą) palaikykime keletą minučių virš puodo su verdančiu vandeniu.

* Šluotos bus tvirtos ir nelūžinės, jeigu prieš naudodami 2—3 val jas pamirkysime karštame sūdytame vandenyje.

* Jeigu kamštis per didelis ir nelenda į butelį, keletą minučių jį palaikykime verdančiame vandenyje.

* Stiklainį su sandariu stikliniu dangteliu atidarysime palaikę ji keletą minučių karštame vandenyje.

* Kad lengviau būtų atsukti, ant stiklainio užsukamo dangte­lio uždėkime švitrinio popieriaus lapą. Dangtelį taip pat lengviau atsuksime užsimovę odines (tik ne zomšines) pirštines.

* Kad ištrauktume iš butelio nepaslankų stiklinį kamštį, ant jo užlašinkime truputį aliejaus ir indo kakliuką pakaitinkime ant ugnies.

Kad butelis su aliejum iš išorės nebūtų riebaluotas, iš pa­prastos kempinės išpjaukime nedidelę movą ir užmaukime ant bu­telio kakliuko.

* Butelių turinys neišsilies, jeigu kamščius pavilgysime tirp­dytame parafine.

* Tarką galima paaštrinti — patrinti ją švitriniu popieriumi. Kad ant šaldytuvo durelių esantis guminis tarpiklis neliptų

prie spintos, gumos paviršių patepkime plonu aliejaus sluoksniu.

Virtuvės medinė lenta ilgainiui pasidaro nelygi. Patrinkime ją švitriniu popierium — ir ji vėl bus lygi.

Kad akinių stiklai nerasotų nuo mažiausio temperatūros pa­sikeitimo, juos šluostykime glicerino ir spirito mišiniu (5 dalys spirito ir 1 dalis glicerino).

* Kad durys negirgždėtų, į pakylėtų vyrių plyšį įdėkime ma­žą gabaliuką grafito.

* Kad spintos durelės ir stalčiai lengviau atsidarinėtų, jų pa­kraščius pašluostykime įmuilintu skuduru.

* Jeigu spyna sunkiai rakinama, blogai veikia, į jos skylutę įberkime truputį grafito miltelių (jų galima pridrožti nuo pieštuko).

* Sunkiai pasukamą spynoje raktą patrinkime vašku arba mui­lu.

* Prieš kaldami vinį į tinkuotą sieną, priklijuokime celofano juostelės atkarpėlę — tinkas neskeldės.

* Vinį lengvai įkalsime. į kiečiausią medį, jeigu jos smaigalį ištepsime muilu ir pavilgysime aliejuje.

* Rūkantiesiems dantų geltonumas išnyks, jeigu dantis kart­kartėmis valys citrinos sulčių ir geriamosios sodos tirpale pavil­gytu šepetėliu.

* Zomšinį rankinuką valykime taip: pirma švariu skuduru nu­šluostykime dulkes, o dėmes ir nusiblizginusias zomšos vietas pa­trinkime švitriniu popierium, paskui keletą kartų paviršių pava­lykime kietu ašutiniu šepečiu.

* Valomus dantų šepetėlius keletą minučių palaikykime stik­linėje vandens su trupučiu amoniako.

* Šukos ir plaukų šepečiai gerai išsiplaus, jeigu juos keletą minučių palaikysime vandenyje su amoniaku (4 dalys vandens, 1 dalis amoniako). Paskui juos pakiškime po vandens srove ir sau­sai nušluostykime. Jeigu šepečio rankenėlė medinė arba metalinė, tai vandenyje su amoniaku laikykime tik šerius. Taip pat šepečius galima palaikyti geriamosios sodos vandeniniame tirpale.

* Balti rankinukai, batai, diržai išliks tokios pat spalvos, jeigu juos valysime pieno ir plakto kiaušinio baltymo mišiniu.

* Odiniai rankinukai gerai nuvalomi perpjautu svogūnu.

* Iš odinio rankinuko dėmės išimamos acto ir vandens mi­šiniu (lygiomis dalimis).

* Nešvarius arba sunkiai užtraukiamus užtraukiklius valyki­me senu dantų šepetėliu ir truputį patepkime vazelinu.

* Patamsėjusią rankinukų, portfelių, batelių odą galima gerai išvalyti vilnoniu arba flaneliniu tamponu su drėgnais kavos tirš­čiais.

* Nešvarumus ir riebalų dėmes iš dirbtinio kailio rankinukų valykime terpentinu, paskui kailį pašukuokime kietu šepečiu.

* Kad nuo madingų metalo papuošalų ant drabužių neliktų tamsių dėmių, kitą jų pusę nutepkime nagų laku.

* Auksinis žiedas arba auskarai dar labiau žvilgės, jeigu juos palaikysime pasaldintame vandenyje.

* Auksinius papuošalus plaukime pamuilėse — atsargiai trin­kime minkštu dantų šepetėliu, ypač vietas prie sąsagų.

* Lygų auksinį žiedelį galima gerai išvalyti lūpų dažais.

* Grandinėlę plaukime butelyje, kartkartėmis jį pakratyda-mos, kol neliks nešvarumų, paskui nusausinkime rankšluosčiu.

*. Dulkės nuo žiedų su brangakmeniais valomos degtuku su apsukta ant jo odekolone, glicerine arba magnezijos ir amonia­ko mišinyje pavilgyta vata, paskui blizginami zomša arba flanele.

* Sidabrinius žiedus, sages, grandinėles galima valyti sausu gelumbiniu skudurėliu arba minkštu šiltose pamuilėse pavilgytu šepetėliu. Šiam tikslui tinka ir dantų milteliai.

* Sidabriniai daiktai vėl ims žvilgėti, jeigu juos 2—3 val pa­laikysime vandenyje, į kurį įmesta nepjaustyta bulvė, paskui per­plausime švariame vandenyje.

* Stiklo papuošalai plaunami skalbiklių tirpale, paskui švaria­me vandenyje ir sausai nušluostomi minkštu švariu rankšluosčiu. Stambūs karoliai plaunami šepečiu. Ant siūlo arba gumelės suver­tus karolius geriau plauti be muilo.

* Plastmasinės apyrankės, karoliai, auskarai, žiedai plaunami be skalbiklių ir muilo. Labai nešvarūs karoliai išbarstomi, išplau­nami, išdžiovinami ir vėl suveriami.

* Gintaro ir dramblio kaulo papuošalai plaunami šiltose pa­muilėse. Jeigu dramblio kaulas pagelto arba pasidarė dėmėtas, dirbinį 10 min palaikykime chlorkalkių tirpale, paskui atsargiai nušluostykime skudurėliu.

* Mediniai papuošalai ne plaunami, o tiktai šluostomi flanele.

* Natūralius ir dirbtinius perlus reikia saugoti, kad nesusibrai­žytų, laikyti atskirai nuo kitų papuošalų, suvyniotus į minkštą skudurėlį. Retkarčiais patariama juos patrinti aksomu. Natūralių perlų karolius kasmet reikia perverti.

* Vario papuošalai valomi kreidos ir amoniako mišiniu. Kar­tais juos pavyksta nublizginti sausa vata.

* Kad miške arba žvejojant neatidrėktų degtukai, jų galvutes patepkime nagų laku.

Sudaužyto stiklo šukes nuo grindų rinkime drėgnu skuduru.

* Jeigu pūkutis su pudra nukrito ant tamsios suknelės, neva­lykime jos nei ranka, nei šepečiu, o tik pudrą nupūskime arba nukratykime.

Jeigu, gamindamos valgį, nusideginome, skaudamą vietą patepkime muilu arba ant jos uždėkime gabaliuką kalio perman­ganato tirpale pavilgytos marlės ir apriškime.

* Jeigu apsideginome nesmarkiai, apdegintą vietą 15 min pa­laikykime po šalto vandens srove, paskui patepkime kremu.

* Kad neapsidegintume garais, verdančio puodo dangtį den­kime nuo savęs.

* Žvakė neapvarvės, jeigu ją valandą palaikysime sūdytame vandenyje, paskui išdžiovinsime.

* Geras minkštas trintukas kartais pradeda slysti ir blogai trina. Tačiau jis vėl atgaus geras savybes, jeigu jį suraižysime peiliu (padarysime keletą įpjovų).

* Kad fotoaparato diržas neslystų nuo peties, jo vidinio pa­viršiaus dalį (prigulančią prie peties) ištepkime gumos klijais ir leiskime jiems išdžiūti.

* Nuo putino, erškėčio, šermukšnio neraškykime visų vaisių. Kiekviename augale likę keletas šakelių su vaisiais žiemą labai puošia ir pagyvina sodą.

* Karštą vasarą žiūrėkime, kad bijūnai neperdžiūtų, nes per­džiūvę pavasarį žydės ne taip vešliai kaip paprastai.

* Kad naujametinė eglutė kambaryje ilgiau nedžiūtų, prieš puošdami, palaikykime ją dvi paras kibire vandens, įpylę truputį glicerino. Paskui eglutės liemenėlį įskelkime, į pjūvį įkiškime vil­nonį skudurą, kurį kasdien suvilgykime vandeniu, arba medelio pjūvį užliekime tirpdytu vašku.

* Neišpilkime vandens, kuriame plovėme mėsą, — tai gera trąša kambarinėms gėlėms.

* Mažiau nuvargsite, jeigu gerai apgalvosite darbų eigą. Ge­riausia pradėti nuo daug laiko reikalaujančių darbų, po to atlikti smulkesnius.

* Gražioje jaukioje virtuvėje ir šeimininkė turi būti graži ir tvarkinga. Ją papuoš skoningai pasiūta prijuostė ir gera nuo­taika.

* Maisto produktai laikomi vėdinamose spintose. Birūs pro­duktai laikomi specialiose dėžutėse. Greitai gendantys — šaldy­tuve.

* Virtuvėje vieną lentyną skirkite šeimininkės bibliotekėlei. Joje galima pasidėti ir skaitomą grožinės literatūros knygą.

JEI LAUKIATE SVEČIŲ…

* Pagalvokite ir gerai paskirstykite savo laiką.

* Pagal galimybę stenkitės naudotis pusfabrikačiais ir paruoš­tu desertu.

* Kelias dienas prieš vaišes sudarykite sąrašą, ką pirksite. Gėrimus ir ilgai negendančius produktus patariama nusipirkti anksčiau.

* Parinkite tokį meniu, kad kai kuriuos patiekalus galėtumėte pasigaminti iš anksto: vaišių išvakarėse ar tą pačią dieną, tačiau anksčiau.

* Nerizikuokite bandyti naujų kulinarinių receptų, o, paėmu­sios knygą, patikrinkite, ar gerai prisimenate tuos, kuriuos jau ne kartą gaminote.

* Iš anksto susitarkite su vyru ir vaikais, kas serviruos, neš į stalą, pilstys gėrimus, keis indus ir kt.

* Jei pakvietėte daugiau kaip 8 žmones, vargu ar išsiversite be pagalbos.

PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...
  1. ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2018 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy