Vaisių, Sulčių, Vyno ir Šokolado Dėmės

Šviežias vaisių sulčių ar raudonojo vyno dėmes tuojau pat pabarstykite valgomąja druska. Paskui išskalaukite ir išskalbkite šaltame vandenyje. Vaisių sulčių arba vyno dėmėms valyti iš baltų audinių paruoškite 6 proc. vandenilio peroksido ir 10 šaukštelių perhidrolio, ištirpinto stiklinėje distiliuoto vandens, tirpalą. Į šį tirpalą įlašinę 5 – 6 lašus amoniako, juo sudrėkinkite dėmę ir jos vietą patrinkite sausu rankšluosčiu, paskalaukite vandeniu ir išdžiovinkite vėdinamoje vietoje.

Senoms dėmėms valyti paruoškite tokį tirpalą: 10 g 3 proc. vandenilio peroksido, 40 g 10 proc. amoniako tirpalo ir 450 ml distiliuoto vandens. Dėmes valykite nurodytu būdu.

Šviežių šilkinių audinių raudonojo vyno dėmes suvilgykite šiltu vandeniu. Tada valykite 10 proc. acto rūgštyje pavilgytu tamponu ir tuojau išplaukite švariu vandeniu.

Šampano dėmes patrinkite iki 40 -50 C temperatūros pašildytu glicerinu, paskui išplaukite šiltu vandeniu. Baltojo vyno, putojančio vyno dėmėms valyti paruoškite tokį tirpalą : 5 g balto muilo, 3 g skalbimo druskos ir 200 ml distiliuoto vandens. Dėmę gausiai suvilgykite šiuo tirpalu ir palaikykite 24 val. Paskui išplaukite švariu vandeniu ( pageidautina distiliuotu arba lietaus. ) vyno demes

Iš balto audinio baltojo vyno dėmę valykite taip : padėkite dėmėtą vietą ant lentos ir patrinkite kempine, pamirkyta 5 proc. amoniako tirpale. Paskui dėmės vietą rūpestingai išplaukite vandeniu, nusausinkite rankšluosčiu ir pabarstykite talku.

Baltuose audiniuose esančias senas vyno dėmes suvilgykite kempine, pamirkyta tokiame skiedinyje : 10 ml spirito , 1 ml 5 proc. amoniako tirpalo ir 50 ml distiliuoto vandens. Apdorotas vietas paskalaukite šiltu vandeniu ir nusausinkite rankšluosčiu. Jeigu audinyje liko dėmės pėdsakų, juos suvilgykite keliais lašais šilto glicerino ir palaikykite 30 – 35 minutes. Paskui tas vietas paskalaukite vandeniu, patrinkite drėgna kempine ir pabarstykite talku. Jeigu liko gelsvas atspalvis, audinį balinkite 3 proc. peroksidu .

ŠOKOLADO DĖMĖS

Šokolado dėmės paprastai būna audinio paviršiuje, todėl, kol šokoladas neišdžiūvo, didžiają jo dalį nugramdykite buku peiliu. Dėmę galite valyti sudrėkinę lengvuoju benzinu ( arba kitu riebalų dėmes tirpdančiu tirpikliu ). Tada ją apdorokite 2 proc. amoniako tirpalu ir dėmėtą vietą paskalaukite vandeniu.

sokolado demesŠokolado dėmėms iš šilkinių audinių valyti tinka 20 g glicerino , 1 g 10 proc. amoniako tirpalo ir 20 ml distiliuoto arba lietaus vandens mišinys. Apdorotas vietas kelis kartus plaukite šiltu vandeniu.

Senų šokolado, kavos ar kakavos dėmių likusius gelsvus pėdsakus valykite 10 proc. oksalo rūgšties tirpalu ( 10 g oksalo rūgšties 100 ml distiliuoto vandens ), palaikykite 5 – 10 min. Ir paskui kelis kartus plaukite vėsiu vandeniu.

KALKIŲ DĖMĖS : Iš audinių jas valykite acto tirpalu. Juo pavalę, 1 – 2 val. valomojo daikto nelieskite, paskui išskalbkite muilo šarme.

PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...
  1. , , , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2019 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy