Namų Tvarkymas – Virtuvė

virtuves stalas vyno butelisMūsų gyvenime virtuvė turi ypatingą reikšmę. Labai dažnai ji yra mūsų valgomasis kambarys, kartais ji tampa savotišku namų klubu, kuriame susirenka visi namiškiai. Todėl labai svarbu, kad virtuvėje visuomet būtų švaru ir jauku.

Švarą ir tvarką virtuvėje galima palaikyti tik tokiu atveju, jeigu mes įsipareigosime :

1) Kasdien ir ne vieną kartą valyti virtuvės patalpą,

2) Laiku šalinti iš jos maisto atliekas,

3) Niekuomet nepalikti nesuplautų indų,

4) Maisto produktus visuomet laikyti hermetiškuose induose,

5) Reguliariai remontuoti virtuvę,

6) Nuolat kovoti su vabzdžiais bei graužikais.

Švarūs langai bei grindys virtuvėje padeda sukurti joje jaukią aplinką. Valyti virtuvės langus reikia ( panašiai kaip ir kituose buto kambariuose ) – nekarštą ir nevėjuotą dieną, kadangi, esant saulėtam bei karštam orui, stiklai labai greitai džiūsta ir languose pasilieka įvairiaspalvės dėmės. virtuves grindys

Langų stiklą bei palanges reikia valyti specialiu tirpalu. Langus taipogi galima valyti su šilto vandens ir amonio chlorido mišiniu ( 1 dalis chlorido ir 10 dalių šilto vandens .

Virtuvės kriaukles — plovyklas negalima valyti klozeto valymui skirtais preparatais, kadangi jie greitai suardo ploną kriauklės emalės sluoksnį.

Vanduo indų plovykloje turi būti karštas ( ne mažiau 50 – 60 laipsnių temperatūros ), nes šaltesniame vandenyje plovimo preparatų efektyvumas žymiai menkesnis. Išimtį sudaro tiktai porcelianiniai bei krištoliniai indai, kuriuos plauti reikia tiktai su šiltu vandeniu, kadangi nuo karšto vandens porcelianinių indų glazūra suyra, o krikštolas tamsėja.

Virtuvinius indus geriausia džiovinti specialioje džiovykloje, kurioje juos galima pastatyti stačiai, kad greičiau nutekėtų vanduo. Arbatai skirtus indus bei krikštolą rekomenduojama valyti sausu rankšluosčiu, nes tuomet jie labiau blizga.

Tarą nuo pieno ar indus, kuriuose buvo patiekalai iš kiaušinių, pirmiausia plauname šaltame, o tik paskui šiltame vandenyje. Siekiant užgrūdinti naujas stiklines, reikia jas sustatyti į puodą su vandeniu ir vieną nuo kitos atskirti popieriumi. Užvirinti vandenį ir , jam atvėsus, išimti stiklines.

Puodai ir kiti aliumininiai virtuvės rakandai gerai valosi su borakso skysčiu ( viena dalis borakso ir 100 dalių vandens ). Į mišinį reikia įlašinti keletą lašų amonio chlorido. Nikeliuotus indus galima valyti tirpalu, kuris susideda iš valgomojo šaukšto acto ir arbatinio šaukštelio druskos. Blizginti juos patartina vilnoniu skudurėliu, prieš tai jį pamirkius amonio chloride.

Su actu bei druska gerai išsivalo dėmės ant puodelių, kurias paliko kava ar arbata. Baltas dėmes vazoje, kur buvo pamerktos gėlės, taip pat galima pašalinti actui padedant. Jis įpilamas į plovimui skirtą vandenį.

Iš virdulio snapelio pašalinsite kalkines nuosėdas, jei į jį įpilsite karšto vandens ir sodos tirpalo ( vienas arbatinis šaukštelis valgomosios sodos į vieną stiklinę vandens ) ir palaikysite jį virdulyje kokias 2 – 3 valandas.

Stalo įrankiai iš melchijoro ar nerūdijančio plieno gerai nusivalo karštame vandenyje , kuriame ką tik virė bulvės.

Butelius galima greitai išplauti su trintais kiaušinių lukštais. Gerai jie išsiplauna su mišiniu, pagamintu iš acto, stambios druskos, supjaustytų bulvių lupenų ir karšto vandens. Išsiriebalavę buteliai geriausiai išplaunami kavos tirščių ar pelenų , sumaišytų su pjuvenomis, mišiniu.

Suodžius nuo puodų bei kitų indų galima nuvalyti ne tik mechaniniu būdu, bet ir juos virinant ūkiško muilo tirpale. Yra keletas paprastų būdų nuosėdoms nuo ilgai naudotų puodų sienelių pašalinti. Pirmiausia reikia į puodą įdėti švariai nuplautų bulvių lupenų arba į jį įpilti 2 – 3 arbatinius šaukštelius acto esencijos. Jeigu jos neturite, galite 4 – 6 valgomuosius šaukštus paprasto acto šliukštelėti į vieną litrą vandens. Šį mišinį virinti 2 valandas, kol nuosėdos visiškai suminkštės. Paskui jas reikia pašalinti nugremžiant šepetėliu.

Keraminių indų negalima valyti metaliniu šepetėliu ar brūžinant smėliu. Geriau į tokį indą įpilti karšto vandens, į jį įdėti truputį skalbiamosios priemonės ir pavalyti plastmasiniu ar kokiu kitu šepetėliu. Po to keraminį indą belieka praskalauti švariame vandenyje.

Keraminius indus džiovinti reikia neuždengtus dangteliais, laikyti gerai vėdinamoje patalpoje. Į labai stipriai užterštus keraminius indus įpilame šalto vandens ir įstatome į dar šaltą orkaitę. Ne pro šalį į vandenį įlašinti truputį acto. Orkaitė iš lėto šildoma ir po pusvalandžio – išjungiama. Tokiu būdu iš molio yra pašalinami į jį įsigėrę riebalai bei įvairios druskos.

Virtuvėje sunku išvengti kvapų, tačiau ir juos lengvai galima panaikinti. Tuo reikalu nepatartina naudoti dezodorantų, kadangi jie turi įtakos maisto skoniui. Kad atsikratytumėte nemaloniais kvapais virtuvėje, ant dujinės plytelės palikite apelsino ar citrinos žievelę. Pravers ir rozmarino šakelė. virtuves grindys

Norėdami panaikinti nuo indų bei įrankių silkės, svogūno ar kitokius kvapus, juos palaikykite ant ugnies, o po to praplaukite šaltame vandenyje su muilu. Pašalinsite žuvies kvapą keptuvėje, jei ją patrinsite druska. Išnyks šis kvapas , jei keptuvę išplausite karštame vandenyje su skalbiamuoju skysčiu, o po to ant jos užpilsite truputį spirito ir uždegsite.

Duoninėje nebus blogo kvapo ir neatsiras joje pelėsių, jeigu ją dažniau plausime karštu vandeniu su skystu muilu. Išplautą duoninę reikia iššluostyti acte sumirkytu skudurėliu, iššluostyti visiškai sausai ir palikti atidarytą, kad išdžiūtų.

Jeigu virtuvės spintose ir spintelėse užuodžiate nemalonų kvapą, jas reikia išvalyti skudurėliu, sumirkytu acto bei vandens mišiniu ( acto ir vandens santykis 1 : 1 ) arba skysčiu, kuris yra paruošiamas išmaišius vieną arbatinį šaukštelį kalio permanganato litre vandens.

Nemaloniai kvepiančius plastmasinius indus reikia plauti šiltame vandenyje, į kurį reikia įpilti truputį geriamos sodos.

Nešvarias virtuvės spinteles geriausia valyti su skudurėliu, išmirkytu skystyje , kurį sutaisote išmaišę 3 valgomuosius šaukštus amonio chlorido viename litre vandens.

Virtuvės klijuotę reikia skalbti skalbimo miltelių tirpale, o kad ji nesutrūkinėtų – reguliariai pavalyti ją acto bei pieno mišiniu ( santykis 1 ; 1 ).

Virtuvinė šluota jums tarnaus žymiai ilgiau , jeigu ją dar naują pamirkysite karštame vandenyje su pamuilėmis. Jei šepečio kotas blogai laikosi lizde, – pamerkite jį nakčiai į vandenį. Medis išbrinks, ir kotas laikysis geriau.

PrastaiPuiku (1 votes, average: 10.00 out of 10)
Loading...
  1. , , , , , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2019 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy