Indai (Emaliuoti, Aliuminiai, Ketiniai, Cinkuoti, Variniai) indai

Skaitymo laikas: 4 – 6 min.

indai, puodeliai
• Atsiminkite: indus perkate ilgam. Jie turi derintis su stalo įrankiais, staltiesėmis. Prie brangių indų netinka paprasto stiklo taurės, pigi medvilninė staltiesė. Jeigu iš karto negalite įsigyti daug indų, rinkitės vienspalvius, geriausia baltus, paprastų formų.
• Nusipirkite indų, kuriuos, nukėlusi nuo ugnies, galėtum pastatyti ant stalo (iš nerūdijančiojo plieno, ugniai atsparaus stiklo, fajanso, degto molio)’. Jie tinka prie bet kokių indų, ypač vienspalviai.

Emaliuoti indai

Pagamintą maistą laikykite tik emaliuotuos stikliniuose arba porcelianiniuose induose. Su emaliuotais indais
elkitės atsargiai: nuo smūgių ir staigiai keičiantis temperatūrai, trūkinėja ir atšoka emalis.
• Emaliuotu puodu naudositės ilgiau tuomet, kai nusipirkę pirmiausia jame pavirinsite sūdytą vandenį (penki arbatiniai šaukšteliai druskos litrui vandens). Plaudamos staiga nekeiskite vandens temperatūros.

• Košei virti emaliuotas indas netinka: košė jame greitai prisvyla. Puodą sunku iššveisti, genda emalis.
• Negramdykite emaliuotame inde prisvilusio maisto. į puodą įpilkite vandens, įberkite geriamosios sodos ir palaikykite 12 valandų. Paskui pusvalandį pavirinkite. Jeigu svilėsių dar liko, tai procedūrą pakartokite.
Prisvilusius emaliuotus puodus lengviau išvalyti su bulvėmis. Tokį puodą pripilkite pilną vandens, jmeskite pusę bulvės ir virinkite ne trumpiau kaip valandą.
• Emaliuotų indų nevalykite metaliniais šepečiais, nes jie ardo emalį. Valykite ir plaukite juos su minkšta kempine.

Aliumininiai indai

indaiDar nenaudotus naujus aliumininius indus išplikykite vandens ir acto mišiniu (santykiu 1:1).
• Aliumininiuose puoduose nevirkite neskustų bulvių, nes jie pajuoduos.
Veikiamas rūgščių ir šarmų,’ aliuminis yra. Todėl nelaikykite šiuose induose karšto sūraus tirpalo, rūgpienio, sūdytos žuvies, taip pąt bulvių ir pomidorų patiekalų, neplakite kremų.
• Jeigu aliumininis puodas prisvilo, tai įpilkite į jį dvi stiklines vandens, įberkite šaukštą druskos ir palikite pusei paros. Paskui 15 min. pavirinkite, atšaldykite ir išpilkite kartu su degėsiais.
Prisvilusias valgio dėmes iš aliumininio indo galite pašalinti ką tik perpjautu obuoliu arba pavirinę inde vandenį su svogūnu.
• Jeigu norite iš aliumininio puodo pašalinti nuosėdas, užvirinkite Įame raugintų kopūstų, rabarbarų arba rūgščių obuolių.
• Patamsėjusius aliumininius indus galite atnaujinti ištrynę skiautele, suvilgyta acto ir vandens (lygiomis dalimis) skiediniu. Paskui išplaukite šiltu vandeniu.
• Aliumininiuose induose ilgai nelaikykite patiekalų, nes atsiranda dėmių, kurias labai sunku iššveisti. Dėmių atsiranda ir tada, kai puode ilgai laikomas vanduo.

Aliumininiai indai nepraras blizgesio, jei retkarčiais jų paviršių valysite vilnone šluostele su pelenais. Paskui nuplaukite karštu vandeniu.
• Aliumininiai indai atgauna blizgesį užvirinus juose vandenį su actu.
• Išplautos aliumininės keptuvės vidų ■ patrinkite dantų pasta, o išorę — stambia druska. Taip prižiūrima ji nenustos blizgėjusi.
• Jeigu aliumininio virdulio sienelės pasidengė nuosėdomis, tai pridėkite į jį iki pusės švarių bulvių lupenų, pripilkite pilną vandens ir virkite ant nelabai kaitrios ugnies apie dvi valandas. Po to vandenį su lupenomis išpilkite, o į virdulį įpilkite truputį acto. Virdulio snapelį užkimškite popieriumi, pavartykite, kad actas suvilgytų visas sieneles ir palikite 12 valandų. Paskui actą išpilkite, virdulį išplaukite ir 3—4 kartus- užvirinkite kaskart su nauju vandeniu.
• Prieš pradėdamos naudoti aliuminines, emaliuotas arba ketines keptuves, iš pradžių jas užgrūdinkite, kad neprisviltų jose gaminami valgiai.-Truputį riebalų arba aliejaus išlydykite keptum vėje taip, kad padengtų visą dugną. Ant ugnies palaikykite 5 min. po to riebalus išpilkite, į keptuvę įberkite druskos ir iššveiskite ją. Paskui druską kruopščiai išvalykite.
• Jeigu keptuvė (ar emaliuotas puodas) pridegė, tai ant dugnoj pabarstykite storą sluoksnį druskos ir palaikykite keletą valanį
dų — nuodegos lengvai nusivalys.

Ketiniai indai

puodaiJeigu nusipirkote ketinį indą, į jo dugną įberk te sluoksnį druskos, pastatykite ant ugnies ir kaitinkite. Pasku indą ištrinkite ta pačia druska, patepkite riebalais ir vėl kaltinkit ant ugnies. Be to, ketiniai puodai gerai išvalomi svogūnu.
Cinkuoti indai atsparus drėgmei ir nerūdija, bet cinkas lengva; jungiasi su maisto produktais.. Nevirkite valgio cinkuotuose puct duose. Jie tinka tik vandeniui laikyti.
Variniai indai gerai išvalomi druskos, miltų ir acto mišiniui Patepkite šiuo mišiniu, palaukite valandą, po to nušveiskite.
• Pajuodusius varinius indus valykite citrinos griežinėliu su
druska.
• Jeigu nedidelius varinius daiktus pusvalandį pavirinsite kalcinuotos sodos tirpale (20 g pusei litro vandens), tai jų paviršiui
ims blizgėti kaip naujų.

PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...
  1. , , , , , , , , , , , , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2018 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy