Indų Priežiūra

Skaitymo laikas: 5 – 8 min.

indai* Emaliuotus, stiklinius ir fajansinius indus galima plauti karš­tu kalcinuotos sodos tirpalu (25 g sodos litrui vandens), paskui keletą kartų perskalauti švariu vandeniu ir iššluostyti.

* Emaliuotą prisvilusį puodą lengva išplauti, pamirkius jį van­denyje su trupučiu geriamosios sodos. Galima gausiai pabarstyti indą druska ir palaikyti keletą valandų.

* Ant mažos viryklės arba tiesiog ant lankainio, be padėklo, negalima statyti labai didelio emaliuoto puodo: jo dugnas kaista nevienodai, emalis gali sutrūkinėti.

* Pajuodusias aliumininio indo sieneles galima nuvalyti actu suvilgyta vata.

* Aliumininiai puodai ir keptuvės blizgės kaip nauji, jeigu juos pavirinsime tokiame tirpale: 1—1,5 kibiro vandens imti 80—100 g kontoros silikatinių klijų (iš anksto ištirpintų vandenyje), paskui įberti 100—125 g kalcinuotos sodos. Tirpalą užvirinti, į jį sudėti indus ir pavirinti 20—30 min. Tirpalui atvėsus, nuo indų lengva nuvalyti sukietėjusį riebalų sluoksnį.

* Aliumininiai indai bus švarūs ir blizgės, jeigu plaudamos į vandenį įpilsime keletą lašų amoniako.

* Aliumininiame inde neliks pridegusio maisto dėmių, jei­gu jas patrinsime tik ką perpjautu obuoliu arba inde pavirinsime vandenį su svogūnais.

* Kad nepatamsėtų aliumininių indų poliruotas paviršius, ne­galima jų valyti skalbikliais, pelenais, soda, vandenyje išleista kreida, taip pat švitriniu popieriumi, smėliu ir kitomis kietomis medžiagomis.

* Norint pašalinti nuo aliumininių poliruotų indų vidinio pa­viršiaus tamsų apnašą, reikia pavirinti juose bent kiek actu pa­rūgštintą vandenį, paskui keletą kartų perplauti švariu vandeniu ir sausai iššluostyti.

* Aliumininių indų paviršius išliks blizgantis, jeigu juos pe­riodiškai valysime sausais dantų milteliais, paskui nušluostysime minkštu skuduru.

* Ketinius indus plaukime karštu vandeniu su muilu.

* Pridegusius maisto likučius iš ketinio indo galima nutrinti švitriniu popieriumi arba smulkiu smėliu.

* Melchiorinius indus gerai išvalysime karštu muilo arba hi-posulfito tirpalu. Melchiorinius reikmenis blizginkime muilo ir valytos kreidos mišiniu (lygiomis dalimis).

* Naują keptuvę pirma pakaitinkime su riebalais, paskui pa­trinkime druska.

* Naujame emaliuotame puode reikia pavirinti vandenį, o aliumininiame — pieną.

* Nuo skardinių indų (kepamųjų skardų, formų) rūdis nutrin­sime perpjautu žaliu pomidoru arba perpjauta žalia bulve ir smėliu.

* Prieš vartodamos glazūruotus molinius indus pusę val pavi­rinkime vandenyje, į jį įpylusios apie stiklinę acto ir įbėrusios du šaukštelius druskos.

* Vartotus molinius indus plaukime pamuilėmis, prireikus pa­valykime smėliu arba medžio pelenais.

* Orkaitės skardas pirma plaukime karštu vandeniu, paskui perplaukime ir valykime tiršta geriamosios sodos ir šalto van­dens košele, po to sausa švaria šluoste.

* Išsijoję miltus, sietą išvalykime šepečiu arba keletą sekun­džių palaikykime virš ugnies.

* Puodą, kuriame prisvilo pienas, lengvai išplausime, įpylę į jį šalto vandens, įbėrę truputį geriamosios sodos ir pavirinę 2—3 min.

* Grafine neliks vyno nuosėdų, jeigu į jį įpilsime šiltų pamui-lių, palaikysime 5—6 val, paskui įbersime geriamosios sodos ir gerai suplaksime. Išvalytą grafiną paskalaukime actu parūgštintu vandeniu.

* Jeigu porcelianinius indus išplausime šiltu vandeniu su tru­pučiu amoniako, visos ant jų esančios dėmės išnyks.

* Porcelianinius indus gerai išvalysime geriamąja soda, drus­ka, actu arba terpentine suvilgytu skudurėliu.

* Patamsėjusius nuo ilgo vartojimo emaliuotus indus galima išbalinti persoliu. Į karšto vandens pripiltą puodą įberkime šaukštelį persolio ir virinkime apie valandą, paskui rūpestingai išplaukime karštu vandeniu.

* Varinius indus valykime actu (8% tirpale) suvilgyta šluos­te, paskui patrinkime kreida.

* Sidabriniai šaukštai blizgės, jeigu tik ką pavartotus įdėsime į karštą vandenį su trupučiu sodos. Kiaušinio trynio tamsių dė­mių neliks, pavalius šakutes ir šaukštus pelenais. Dėmės nuo drėgmės išnyks, jeigu sidabrinius reikmenis plausime šiltame acte.

* Nuoviroms pašalinti arbatinuke reikia pavirinti stiprų ge­riamosios sodos arba acto tirpalą.

* Į vonią negalima pilti labai šalto arba labai karšto vandens, tiktai šiltą. Smarkiai svyruojant temperatūrai, vonios emalis smul­kiai trūkinėja, gelsta, ir ją sunku išvalyti.

* Čiaupai blizgės, jeigu juos pavalysime citrinos žievelėmis, paskui nuplausime pamuilėmis ir nušluostysime sausa šluoste.

* Porcelianines vazas, statulėles plaukime šaltu vandeniu, įpylę truputį citrinos sulčių.

* Kambarinių gėlių vazonų lėkšteles-padėklus galima išvalyti valandą palaikius silpname acto tirpale, paskui perplovus.

* Arbatinuką arba kavinuką plaukime taip: pripilkime pilną vandens, įberkime šaukštą geriamosios sodos, užvirinkime, paskui keletą kartų perplaukime šiltu vandeniu.

* Indus, kuriuose buvo laikomi žali kiaušiniai, tešla, pienas, žuvis, silkė, uogienė, iš pradžių plaukime šaltu, paskui karštu vandeniu.

* Rūdis nuo peilių ir šakučių galima nutrinti svogūnu arba citrinos sultimis, paskui juos reikia pavalyti minkštu vilnoniu skudurėliu.

* Pavalyti perpjauta žalia bulve peiliai ir šakutės blizgės.

* Peilius galima gerai nuvalyti kamščiu.

* Sidabriniai ir melchioriniai stalo įrankiai blizgės, jeigu juos pavalysime amoniako ir kreidos tyrele arba 10—15 min palaikysime vandenyje, kuriame virė bulvės.

* Nereikia palikti peilių ant karštos viryklės, nes nuo karščio jie šimpa ir darosi neelastingi.

* Pusvalandį palaikyti silpname valgomosios druskos tirpale stalo peiliai gerai išsigalanda.

* Peilius laikykime atskirai nuo kitų metalinių reikmenų: lies­damiesi su šakutėmis, šaukštais ir kitais įrankiais, peilių ašmenys greitai šimpa.

* Mėsamalę geriausia tepti glicerinu — nuo jo nelieka paša­linio kvapo ir prieskonio.

* Mėšamalė bus švari, ja permalus sudžiūvusios duonos, džiū­vėsių arba balto popieriaus.

* Norėdamos pašalinti nuoviras iš aliumininio indo, pavirin­kime jame vandenį su bulvių lupenomis, paskui įpilkime į jį acto ir palaikykime 2—3 paras.

* Kad užgrūdintume, stiklines dėkime į puodą su vandeniu, įtiesę tarp jų popieriaus, statykime ant ugnies. Vandeniui užvi­rus, puodą nukelkime, bet stiklinių neišimkime, kol vanduo ne­atšals.

* Įstrigusias stiklines lengva atskirti, apatinę įstačius į šiltą vandenį, o į virštutinę įpylus šalto vandens,

* Kad, pilant karštą arbatą, stiklinė netrūktų, į ją įdėkime šaukštelį.

* Indų su auksuotais piešiniais negalima plauti sodos tirpa­lu. Juos reikia plauti karštomis pamuilėmis.

* Stiklinės taurelės, bokalai, fužerai su auksuotais krašteliais plaunami šiltame vandenyje su trupučiu amoniako, paskui per­plaunami švariu šaltu vandeniu.

indai

PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2018 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy