Svečių priėmimas. Stalo Paruošimas

Tom Waiting for DinnerPriimant svečius, kad ir kas jie būtų, per daug nesijaudinkite. Kai kurias svečių priėmimo taisykles jūs jau žinote, o kitas tuoj sužinosite. Svarbiausia — nesirūpinkite, o galvokite apie malonumą, kurį jums suteiks svečiai.
Kaip padengti stalą?

Tiek šeimos nariams, tiek svečiams stalas dengiamas pagal tam tikras taisykles. Jas labai greit išmoks ir jūsų dukrelė, jeigu leisite, kad ji jums talkininkautų.

Šakutė dedama kairėje lėkštės pusėje, peilis — dešinėje, ašmenimis į lėkštę. Šaukštas taip pat dedamas dešinėje. Taurelė arba stiklinė statoma priešais lėkštę (per vidurį). Servetėlė padedama šakutės kairėje arba ant lėkštės; jos nestatykite į stiklinę, įmantriai nelankstykite.

Įrankiai žuviai dedami iš abiejų lėkštės pusių šalia kitų stalo įrankių.
Kai reikia kelių taurelių, taurė sultims statoma kairėje lėkštės pusėje, už jos į dešinę — visos kitos. Kraštinė būna šampano taurė.

Dviejų lėkščių vienos ant kitos geriau nedėti, išskyrus lėkštę sriubai, kuri dedama ant plokščios lėkštės.
Desertiniai stalo įrankiai dedami ant stalo kartu su desertinėmis lėkštelėmis.

Kiti įrankiai paduodami į stalą kartu su patiekalais.
Kada ir kaip pakeisti lėkštes

Kiekvienas svečias siūlysis jums padėti padengti stalą, patiekti valgius; jiems graudu žiūrėti į jus, nuolat bėgiojančią į virtuvę ir neturinčią laiko net prisėsti prie stalo. Todėl viską sutvarkykite iš anksto.
Baigus valgyti sriubą, gilios lėkštės ir šaukštai nuo stalo nuimama.
Labai malonu, jei lėkštės, taip pat ir stalo įrankiai, keičiama po kiekvieno patiekalo, Kai valgo vieni namiškiai, lėkštes galima keisti tik prieš desertą.

Svečiams lėkštės keičiamos jau po pirmojo patiekalo. Baigus valgyti žuvį, žuvies įrankiai visada nuimami iš karto.
Nepamirškite pašildyti lėkščių patiekalams, kuriems būtinai to reikia, pavyzdžiui, avienai. Kad neatšaltų, pagrindinį patiekalą, kol paduosite į stalą, laikykite ant puodo su verdančiu vandeniu arba ant specialaus šildytuvo.

The Christmas dinner settingStenkitės pakeisti lėkštes, nesikel-dama iš savo vietos, kad neatrodytų, jog aptarnaujate savo svečius. Nešvarias lėkštes sudėkite priešais save vieną ant kitos arba ant panaudotiems indams skirto staliuko ir atsikeikite nuo stalo tik tada, kai juos ne-šite į virtuvę.
Jeigu turite padėjėją, tegu jis pakeičia indus ir įrankius, atneša patiekalus. Jam priminkite, kad patiekalai paduodami svečiui iš kairės, o lėkštės ir įrankiai pakeičiami iš dešinės. Gražu būtų jam užrišti ir koketišką prijuostę. Jeigu yra padėjėjas, pati sėdėkite prie stalo.

Labai patogu turėti staliuką su ratukais (jie turėtų būti didoki, kad nekliūtų už kilimo). Ant šio staliuko po ranka iš anksto pasidedama: suraiky-ta duona, mineralinio vandens buteliai, vynas, kuris geriamas kambario temperatūros, stalo įrankiai, įrankis konservams atidaryti, salotos, sūris, desertinis patiekalas, degtinė ir taurelės, kamščiatraukis, vaisiai, spaustu-kas riešutams, puodukai kavai, cukrinė, šaukštukai, kavinukas.

Kaip patiekiama į stalą

Vis labiau įsigali paprotys, prieš sėdant prie stalo ir laukiant vėluojančių, svečius vaišinti aperityvu, pyra-

gaičiais, vaisiais. Jie sudedami ant mažo staliuko arba apnešiojami su padėklu. Jei aperityvu vaišinama prie stalo, jj išgėrus, taurelės tuoj pat nuimamos.
Kai nėra kas patarnauja, patiekalai prie stalo perduodami iš rankų į rankas, nes nemalonu, kai šeimininkė būna kaip padavėja. Blogiausiu atveju tai gali padaryti vaikas.
Atsargiai patiekite labai karštus patiekalus. Pirmiausia aptarnaujama moterys, paskui šeimininkė, vyrai ir paskiausiai — šeimininkas. Jeigu aptarnaujama iš eilės, tada šeimininkė ir šeimininkas aptarnaujami paskutiniai.

Šeimininkas išpilsto gėrimus, išskyrus mineralinį vandenį, kurio kiekvienas įsipila pats; vandens niekados nesiūloma, tik primenama, kad jo yra.

Visi į stalą duodami patiekalai turi būti gerai paruošti, paukščiai ir kepsniai supjaustyti. Salotos prie stalo nemaišomos (per šeimos pietus galima ir pamaišyti). Jos turi būti pakankamai susmulkintos, kad valgant nereikėtų naudoti peilio. Pyragas, tortas pjaustomi prie stalo.
Visų patiekalų siūlykite du kartus, išskyrus sūrį ir salotas; jų užtenka pasiūlyti kartą.

Jei prie stalo yra mažų vaikų, juos aptarnauja jų mamos, bet tik po to, kai aptarnaujami suaugusieji. Dar geriau, jei vaikams įdedama į lėkštes iš anksto, kad svečiams nereikėtų laukti, kol jie iš lėto pavalgys.
Prieš paduodant desertą, nuimkite nuo stalo druską, pipirus, garstyčias, duoną, tuščius butelius ir stiklines, specialiu šepetėliu arba servetėle sužerkite nuo staltiesės trupinius.
Kavą, kaip ir aperityvą, galima paduoti ant mažo stalelio arba apnešioti su padėklu. Jei kavą gersite prie stalo, nuo jo nuimkite taureles, lėkštes, desertinius įrankius, butelių ir indų padėklėlius.
Po kavos   pasiūloma   alkoholinių gėrimų.
Geras vynas į stalą paduodamas su
buteliu. Butelį atkemša šeimininkas prie stalo, išskyrus kai kuriuos raudonuosius vynus, kurie geriami kambario
temperatūros ir atkemšami kelios valandos prieš geriant. Paprastai pirmiausia šeimininkas truputį vyno įsipila sau, nes paviršiuje gali būti įkritusių kamščio trupinėlių.
Christmas Placesettings on Dinner TableBaltasis vynas paduodamas atšaldytas. Atkimštas butelis įstatomas į kibirėlį su ledais (butelio kaklelis apsukamas servetėle, kuria paskui nu-šluostomas butelis, kad nesušlaptų staltiesė) arba neatkimštas valandą laikomas šaldytuve.
Šampanas visada paduodamas atšaldytas arba labai vėsus.
Raudonasis vynas geriamas kambario temperatūros. Iš rūsio jj reikia atsinešti iš vakaro. Jo negalima laikyti šiltai arba šildyti šiltame vandenyje.
Portveinas, malaga, muskatas duodami į stalą kambario tempertūros, kad būtų galima geriau pajausti jų kvapą. Baltąjį portveiną tinka gerti ir vėsesnį.
Ilgai išlaikytą raudonąjį vyną reikia perkošti (baltojo vyno košti negalima). Iškoštas vynas turi pastovėti vieną dvi dienas, kad į dugną nugrimstų nuosėdos. Ir dar: į vyną niekada nededama ledo!
Prie šaltų užkandžių, daržovių patiekalų, žuvies duodamas sausas baltasis vynas, prie ungurio — raudonasis. Saldus baltasis vynas duodamas prie kepinių ir desertų. Prie mėsos ir beveik prie visų sūrių tinka raudonasis vynas.
Jei svečius vaišinate vienu patiekalu, duokite tik vienos rūšies vyną. Šampanas gali būti vienintelis gėrimas per iškilmingus pietus. Per draugiškus pietus, kai neduodama žuvies, avienos, jautienos, antienos, žąsienos, labai tinka rausvasis vynas.
Mineralinis vanduo duodamas į stalą buteliuose, paprastas vanduo — ąsočiuose su ledu, ypač vasarą, alus — buteliuose, sidras — moliniuose ąsotėliuose arba buteliuose.
Kava paduodama puodukuose, kartu su cukrumi. Svarbiausia, kad ji būtų labai karšta. Nepamirškite pasiūlyti kavos be kofeino ir be nuosėdų.
Likeriai geriami kambario temperatūros.

Alkoholiai šildomi rankoje, išskyrus viskį, į kurj galima įdėti ledo gabaliukų.

Svečių priėmimas

Svečius bus malonu priimti, jei nieko nepamiršite, jei stalas bus rūpestingai padengtas, sumaniai parinktas valgiaraštis. Jaukumo teikia žvakių šviesa tiek per pietus, tiek per vakarienę.
Artimiems draugams šeimos šventes, tradicinius pobūvius priminkite iš anksto; taip jūs parodysite jiems savo dėmesį.
Oficialiai į pobūvį kviečiama prieš savaitę, o labai užsiėmusius žmones — dar anksčiau.
Tinkamiausia kviesti laišku, bet mandagu kviesti ir telefonu, ypač gerai pažįstamus žmones.
Table 9Iškilmingoms vaišėms reikia kviesti daug anksčiau, parašyti laišką arba tiesiog užeiti į namus.
Draugiškiems pietums oficialumo nereikia, pakanka geros nuotaikos ir nuoširdumo.
Kai svečiai ateina, šeimininkė turi būti laisva ir skirti dėmesį tik jiems. Stenkitės, kad paskutinę minutę, jau susirinkus svečiams, netektų ruošti valgių.
Tikime, kad jūs sumani šeimininkė, kad stalas jau padengtas, aperityvas paruoštas. Atėjus svečiui, pasisveikinate, padedate jam nusirengti prieškambaryje arba atskirame kambaryje. Parodote, kur yra vonia ir veidrodis. Vonioje pakabinate keletą švarių rankšluosčių, padedate naują gabalėlį muilo. Kai svečių padaugėja, nepažįstamus žmones pristatote vienus kitiems.
Atsiminkite: jaunesni visada pristatomi vyresniems, vyrai — moterims. Žinoma, yra ir išimčių: jauna mergina pristatoma garbingo amžiaus vyriškiui žemesnes pareigas užimantis — aukštesniam pagal pareigas, nors abu būtų vienodo amžiaus.
Supažindinant labai tiktų tarti keletą žodžių apie vieno ar kito svečio polinkius, pomėgius, kad jie greičiau rastų bendrą kalbą.

Kaip susodinti svečius!

Kasdien prie stalo susėdama labai greitai, nes kiekvienas turi savo vietą.
Artimiems šeimos draugams visai nesvarbu, kur jie sėdės. Garbinges-niems svečiams vietą reikia parinkti. Šeimininkas ir šeimininkė sėda vienas prieš kitą stalo viduryje arba priešinguose stalo galuose, šeimininko dešinėje sodinama vyriausia arba aukštas pareigas užimanti moteris, šeimininkės dešinėje — garbingiausio amžiaus arba aukštas pareigas užimantis vyriškis. Seimininko ir šeimininkės kairėje — asmenys pagal amžių arba Dagai pareigas. Stalo gale sodinami vaikai, jaunimas, kiti šeimos nariai. Jei visų pareigos vienodos, tada sodinama pagal amžių. Jei pareigos ir amžius vienodi, tada garbingiausioje vietoje sodinami tie, kurie svečiuojasi pirmą kartą. Vedusieji sodinami garbingesnėje vietoje, negu viengungiai.
Geriausia, kad per vaišes vyrai ir moterys sėdėtų poromis. Sutuoktinius galima pasodinti atskirai, išskyrus sužadėtinius.
Švenčiant gimimo dieną, sužieduotuves arba kita proga, garbingiausią vietą užima solenizantas arba sužadėtiniai.
Sodinant už stalo dar reikėtų atsižvelgti į svečių charakterį, įpročius. Jei svečių daug, galima prie lėkščių padėti korteles su pavardėmis, tada kiekvienas žinos savo vietą.
Jei kuris iš svečių laikosi dietos, pagaminkite jam atskirą patiekalą, bet geriausia patiekti tokius valgius, kuriuos gali valgyti visi.
Kiti svečių priėmimo būdai
Kad nereikėtų visą laiką sėdėti už stalo, siūlome svečius priimti kitaip. Tada jų galima pakviesti daugiau, taip pat sudaryti linksmesnę aplinką.

Sėdint už bendro stalo, muzika gali būti nemaloni, o priimant svečius prie stalo-bufeto lengva muzika, ypač iš pradžių, kol susidarys jauki, draugiška atmosfera, labai tinka. Vėliau, jei nešokama ir užsimezga gyvas pokalbis, muziką reikėtų išjungti.
Išeinantiems svečiams vasarą galima pasiūlyti šaltų sulčių, gaivaus gėrimo su citrina; žiemą tinka kava, šokoladas, gal net taurelė gero antpilo.
Jei gyvenate kaime ir turite sodą, svečių galite priimti daugiau. Vasarą stalą-bufetą galima pastatyti klėtyje, pusrūsyje. Patalpos sienos apmušamos medžiaga, išklijuojamos tapetais, papuošiamos gėlėmis, medžių lapais. Pasivaišinę svečiai gali pavaikščioti po sodą, atsisėsti ant pavėsyje pastatytų kėdžių ir suolų.
Šašlikinė. Tai senoviška sumoderninta krosnelė su žarijomis (barbekiu), naudojama mėsai kepti gryname ore. Turėdami tokią krosnelę, vasarą svečius galite priimti tiesiog sode. Čia kiekvienas svečias su malonumu padės valgį gaminti — pamaišys žarijas, pa-pipirins, pasūdys, užbers prieskonių ir pan. Pavėsyje prie krosnelės viskas turi būti iš anksto parengta; sudėti iešmai, įvairus dubenėliai, mėsa, druska, prieskoniai. Nepamirškite ir kele-tos prijuosčių tiems, kurie norės jums padėti, kartu parodyti savo sugebėjimus. Klėtyje, pavėsinėje ar tiesiog sode po saulės skėčiu pastatytą stalą gražiai padenkite, atitinkamais įrankiais serviruokite. Jei svečių daug, geriau tiks stalas-bufetas. Tiek vienu, tiek kitu atveju stalą statykite taip, kad nepūstų vėjas ir nereikėtų sėdėti dūmuose, nes tada dings visas vaišių malonumas.

The Chukie EmbraGėrimai, žinoma, laikomi pavėsyje šaltame vandenyje arba ant ledo.
Jei jūsų krosnelė maža, nesikvies-kite daug svečių, nes iškart iškepti daug mėsos negalėsite ir kitiems svečiams prisieis ilgai laukti.       *
Pramoginiai patiekalai. Labai malonu pasikviesti draugų valgyti kokio nors nekasdieniško patiekalo arba net kartu su svečiais jį pagaminti. Tačiau prieš tai taktiškai sužinokite, ar visi jį mėgsta.
Sakysime, ant stalo gali būti vien tik sūriai. Pagaminkite iš jų įvairių patiekalų. Su jais duokite įvairios duonos, įvairių prieskonių; kai kurie smaguriai net baltą sūrį barsto pipirais arba kmynais.
Prie sūrių ypač subtiliai parenkamas vynas.
Galite pavaišinti draugus savo gimtojo krašto arba kokios nors svetimos šalies nacionaliniu patiekalu. Tai puiki priemonė prisiminti kelionę, atostogas ir pan.
Pagaliau galima pasikviesti draugų į blynų balių! Patiekite juos su kiaušiniais, sūriu, sviestu, uogiene, medumi ir, žinoma, su sidru.

Jei jūsų vyras medžiotojas, tikriausiai jis ne visada grįžta tuščiomis. Pavaišinkite svečius jo laimikiui
Apie karpį, lydeką žvejai pripasakoja pačių neįtikėtiniausių istorijų. Pasikvietę svečių prie žuvies, ir jūs turėsite apie ką pašnekėti.
Na o žiemą visi labai mėgsta įvairius troškinius. Tik, vaišindama svečius, nepamirškite prieskonių, kurie suteiks patiekalui pikantiškumo, — garstyčių, marinuotų agurkėlių, įvairių prieskoninių daržovių, svogūnų laiškų, padažo su krienais ir pomidorais.
Panaudojusi kai kuriuos namų apyvokos įrankius ir aparatus, galite pavaišinti svečius tiesiog prie stalo paruoštais valgiais.
Elektrinėje krosnelėje galite iškepti viščiuką arba kepsnį. Kol gersite aperityvą ir valgysite šaltus užkarldžius, kepsnys bus gatavas.
Ant spiritinės lempelės galima išsikepti omleto arba pakepinti obuolių — tai bus visiems gana smagi pramoga, ypač baigiantis pietums.
Elektrinėje vaflinėje galite prikepti skanių vaflių. Tiesiog ant stalo galo padėkite tešlos dubenį, cukrų ir uogienę.
Kavą svečiams taip pat galite išvirti prie stalo.
Atsiminkite, maloni aplinka, gera nuotaika labiau vertinama, nei oficialus, kruopščiai paruoštas priėmimas.
Stenkitės, kad viskas būtų paprasta ir natūralu. Pagalvokite, kaip tokioms vaišėms padengsite stalą.
Žvakių šviesa irgi padės sukurti jaukią šventinę atmosferą.
Ypač rūpestingai parinkite vyną — jo gali pakakti ir vienos rūšies.

Popietiniai priėmimai

Draugus pavaišinti galite bet kuriuo metu. Atsitiktinai po pietų užklydusiai draugei be ceremonijų galite pasiūlyti ko nors gaivinančio arba puoduką kavos. Pagaliau po pietų apie penktą valandą galite suruošti nedidelį priėmimą su arbata.
Labai geros kokybės, švelniausia ir kvapiausia yra kiniška arbata. Ji plikinama fajansiniuose, porcelianiniuose, taip pat ugniai atsparaus stiklo arbatinukuose. Ceilono, Indijos, Javos, Vietnamo arbata yra stipresnė. Jai geriau tinka alaviniai, sidabriniai, taip pat nerūdijančio metalo arbatinukai. Tačiau arbatos kokybę lemia ne jos kilmė, bet paruošimas. Klasikinis arbatos ruošimo būdas yra angliškas. Štai jis: arbatinukas išskalaujamas verdančiu vandeniu. į jį įberiama kiekvienam asmeniui, po šaukštelį arbatžolių ir dar šaukštelis viršaus. Uždengiama, keletą sekundžių leidžiama arbatžolėms pabrinkti, paskui užpiikinama tik ką užvirusiu vandeniu (ilgai asleep at the tableviręs vanduo keičia arbatos skonį) ir dar palaikoma keletą sekundžių.
Geriau arbata stipresnė — į ją bus galima įpilti truputį verdančio vandens,— negu per silpna.
Prie arbatos galite paduoti šalto nevirinto  pieno,  grietinėlės,  citrinos.
Ant padėklo turi tilpti arbatinukas, puodukai, cukrinė, indelis su pienu, indas su karštu virintu vandeniu, lėkštelės su citrina ir pyragaičiais. Nepamirškite servetėlių ir lėkštučių pyragaičiams. Jei arbata vaišinate daug svečių, jums labai pravers stalelis-vežimėlis, su kuriuo iš karto viską atvesite.
Prie arbatos tinka paduoti įvairių saldžių pyragaičių, bet labiausiai — sausainių.
Dabar įprasta prie arbatos duoti ir sūrių sausainių.

Gaivinantys gėrimai

Vaisių sultys (konservuotos ir šviežios) duodamos natūralios ir atskiestos vandeniu, visada gana vėsios.
Žemiau pateikiame gėrimų gaminimo receptų.
Daugumas šių gėrimų duodami gerti šalti arba su ledais, patiekiami stiklinaitėse ir dideliuose be ąsos bokaluose.

PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2019 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy