Topinambai

Skaitymo laikas: 4 – 7 min.

5406135372 5aba7cde7b m Topinambai

topinambai

Pavasarį labai trūksta šviežių daržovių, todėl vertėtų prisiminti topinambus, dar vadinamus bulvinėmis saulėgrąžomis. Beje, juos labai lengva auginti, jiems nereikalinga speciali priežiūra, jie puikiai žiemoja darže. Kita vertus, sunku šiuos augalus ir išnaikinti – likęs žemėje neiškastas šaknies gabalėlis vėl pradeda augti ir daugintis.

Topinambas, arba bulvinė saulėgrąža (Helianthus tuberosus) – tai daugiametė 1,5-3 metrų aukščio žolė. Augalas truputį panašus į saulėgrąžą, stiebas apaugęs plaukeliais, žiedynai geltoni (5-10 cm skersmens, turi pieniško šokolado kvapą), panašūs į saulėgrąžų, tik daug mažesni. Topinambai kilę iš Šiaurės Amerikos. Maistui ruošti naudojamos šių augalų šaknys. Pastarosios yra gumbuotos ir grublėtos, dažniausiai 7,5-10 cm ilgio ir 3-5 cm pločio, panašios į imbiero šaknį, traškios, nuo blyškiai rudos iki baltos arba nuo raudonos iki violetinės spalvos, turi silpną riešutų prieskonį.

Šiek tiek istorijos

Šie augalai kartais vadinami Jeruzalės artišokais, tačiau nieko bendra su Jeruzale neturi, ir tai nėra kažkokia kita topinambų rūšis. Autentiškas šių augalų vardas nėra žinomas: Europos naujakuriai juos vadino – girasole. Italijoje populiariai topinambai vadinami saulės gėlėmis irt.t. 1605 m. prancūzų tyrėjas Samuelis de Champlainas pirmasis atsivežė šių augalų į Prancūziją. Dėl savo medicininių, biologinių, maistinių ir skonio savybių jie greitai paplito visoje Europoje. 2002 metais Nicoje, Prancūzijos kulinarijos paveldo festivalyje, topinambai buvo išrinkti geriausiomis sriubos daržovėmis.

Kuo vertingi topinambai?

3008143302 744748c74c m TopinambaiTopinambai skiriasi nuo kitų šakniavaisių savo specifine chemine sudėtimi, t.y. turi daug inulino (kai dauguma šakniavaisių – krakmolo). Dėl šios priežasties topinambų šaknys pramonėje yra naudojamos kaip žaliava fruktozei gauti. Ateityje topinambai gali būti naudojami pramonėje kaip bioetanolio (biokuro) žaliava, nes taikant specialias mielių rūšis, kurios fermentuoja inuliną, galima gauti daug etanolio. Topinambų šaknyse gausu kalio (150 g – net 650 mg kalio). Be inulino ir kalio, topinambuose yra ir kitų biologiškai aktyvių komponentų: skaidulinių medžiagų; mineralinių druskų – geležies, silicio, cinko, magnio, kalio, fosforo, kalcio; įvairių vitaminų (B grupės ir C); pektininių komponentų; organinių rūgščių bei aminorūgščių. Topinambų šaknis galima valgyti tiek termiškai apdorotas, tiek ir šviežias (dėti į salotas). Viena iš galimybių vartoti topinambus ištisus metus yra jų džiovinimas iki 6-10 procentų drėgnio. Šiuo metu topinambų milteliai vartojami įvairių vaistų, funkcionaliųjų ir dietinių maisto produktų gamyboje, taip pat diabetikams skirtų maisto produktų gamyboje.

Vertingasis inulinas
Inulinas – unikalus polisacharidas, kurio 95 procentus sudaro fruktozė. Tai natūralus cukraus kiekio organizme reguliatorius. Jis gali būti vartojamas diabeto profilaktikai. Daug inulino turintis maistas ypač tinka žmonėms, sergantiems 2 tipo diabetu, nes natūraliai palaiko angliavandenių apykaitą organizme. Kasdienis inulino turinčių produktų vartojimas padeda ir žmonėms, sergantiems 1 tipo diabetu, nes leidžia būti mažiau priklausomiems nuo insulino.
Inulinas stimuliuoja bifido ir pie-narūgštes bakterijai tariant paprasčiau – mūsų žarnyno gerąją mikroflorą, nuo kurios didžiąja dalimi priklauso mūsų sveikata ir gera savijauta. Inulinas padeda atkurti mikroflorą, reguliuoja 2094998969 04034e0efb m Topinambaiangliavandenių metabolizmą, mažina cholesterolio kiekį, nutukimu sergantiems žmonėms padeda reguliuoti kūno svorį. Nustatyta, kad topinambai padeda reguliuoti kraujo spaudimą ir virškinamojo trakto veiklą, saugo kepenis ir inkstus, didina organizmo imunitetą, padeda įveikti įvairias infekcijas, stresą, suteikia organizmui energijos. Topinambų rekomenduojama vartoti osteoporozės profilaktikai.

Topinambai – unikalūs augalai, galintys patys apsisaugoti. Jie nekaupia nitratų, sunkiųjų metalų ir radioaktyviųjų elementų, nekenksmingi aplinkai, o maisto produktai, į kurių sudėtį jie įeina, tampa funkcionalesni ar net vartotini įvairių ligų profilaktikai. Topinambai ar maisto produktai, savo sudėtyje turintys topinambų, rekomenduojami vartoti žmonėms, kurie rūpinasi savo sveikata, sportininkams, nėščioms ir maitinančioms motinoms, žmonėms, kenčiantiems nuo diabeto, aterosklerozės, aukšto kraujospūdžio, širdies kraujagyslių ligų, disbakteriozės virusinio hepatito.

Tinka ir antžeminė dalis
Pasirodo, galima panaudoti ir šių augalų antžeminę dalį. Topinambų stiebai ir lapai – nepakeičiamas vaistas nuo įvairių sąnarių ligų: artritų, artrozių, bursitų, osteochondrozės, būklės po atraminio judėjimo aparato traumų. 4157695967 73f509797c m TopinambaiJeigu vargina viena iš tokių ligų, patariama mėgautis voniomis, paruoštomis su džiovintais topinambų lapais ir stiebais (100 gramų lapų ir stiebų užpilti 5 litrais vandens, virti 5 minutes ir palaikyti 30-40 minučių, tuomet perfiltruoti ir nuovirą pilti į vonią). Tokioje vonioje reikėtų pagulėti ne ilgiau kaip 15 minučių.

Tokios vonios tinka ir sergantiesiems kraujagyslių ligomis (kojų venų ateroskleroze ir kt.). Topinambų nuoviras tinka veidui valyti, todėl gydantis tokiomis voniomis patariama prausti ir veidą. Vienam gydymo kursui reikia 8-10 taip paruoštų vonių. Po vieno mėnesio pertraukos, kursą galima vėl pakartoti. Iš smulkintų džiovintų topinambų lapų ir stiebų galima ruošti arbatą. Užplikius džiovintus lapus ir stiebus verdančiu vandeniu reikėtų palaukti 30 minučių, kol ekstrahuosis biologiškai aktyviosios medžiagos. Per dieną rekomenduojama išgerti vieną stiklinę tokio nuoviro, geriausiai gurkšnoti mažais gurkšneliais. Iš šviežių topinambų lapų galima ruošti salotas – jos tinka sergantiesiems kepenų ligoms. Beje, topinambai padeda išvalyti organizmą ląstelių lygmenyje ir normalizuoti metabolizmo procesus.

Taigi šis augalas – puiki alternatyva savo ir aplinkinių sveikata besirūpinantiems žmonėms. Juo labiau kad topinambai yra nelepūs ir gali augti įvairiomis klimato sąlygomis.

  1. , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PrastaiPuiku (1 votes, average: 10.00 out of 10)
Loading ... Loading ...

Informuoti, kai atsiras naujas komentaras. Užsisakyti pranešimus