Glikemijos Indeksas. Produktų Lentelė
Didelį glikemijos indeksą (GI) turintys produktai greičiau suskaidomi iki gliukozės, kuri, patekusi į kraują, akimirksniu jame padidina cukraus kiekį. Taigi, jei sergate cukriniu diabetu arba vargins padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, vartokite kuo mažesnį glikemijos indeksą turinčius produktus
Glikemijos indeksas parodo, kaip greitai angliavandeniai yra suvirškinami, pasisavinami ir suskaidomi iki gliukozės, kuri patenka į kraują. Glikemijos indeksas iki 55 laikomas mažu, nuo 55 iki 70 – vidutiniu, o nuo 70 iki 100 ir daugiau -labai dideliu.
Glikemijos indeksas neparodo gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo per pirmas dvi valandas po valgio. Be to, kiekvieno žmogaus organizme gliukozės kiekis būna skirtingas. Tam tikri veiksniai lemia, kaip greitai gliukozė patenka į kraują: procesą greitina terminis produktų apdorojimas (virimas ar pašildymas), cukraus ar fruktozės kiekis produkte, skysčių vartojimas valgant; lėtina greitas valgymas, blogai kramtomas ir dideliais kąsniais ryjamas maistas, didelis riebalų ar skaidulų kiekis.
To paties produkto glikemijos indeksas gali pakisti jį termiškai apdorojus, užšaldžius, sudžiovinus (džiovintų ir šviežių vaisių bei uogų glikemijos indeksas skiriasi), išspaudus sultis ir pan.
KRUOPOS | GI DYDIS |
Perlinės | 25 (GI mažas) |
Ruginės | 34 (GI mažas) |
Sėlenos | 42 (GI mažas) |
Ryžių dribsniai | 46 (GI mažas) |
Plikyti ryžiai | 48 (GI mažas) |
Miežinės | 50 (GI mažas) j |
Rudieji ryžiai | 55 (GI vidutinis) |
Laukiniai ryžiai | 57 (GI vidutinis) |
Baltieji ryžiai | 58 (GI vidutinis) |
Miežių dribsniai | 66 (GI vidutinis) |
Soros | 71 (GI didelis) |
Kviečių trapučiai | 74 (GI didelis) |
Ryžių trapučiai | 82 (GI didelis) |
Kukurūzų dribsniai | 83 (GI didelis) |
GĖRIMAI | GI DYDIS |
Sojų pienas | 30 (GI mažas) |
Obuolių sultys | 41 (GI mažas) |
Morkų sultys | 45 (GI mažas) |
Ananasų sultys | 46 (GI mažas) |
Greipfrutų sultys | 48 (GI mažas) |
Apelsinų sultys | 52 (GI vidutinis) |
PIENO PRODUKTAI | GI DYDIS |
Jogurtas (neriebus, saldintas) | 14 (GI mažas) |
Ožkų pienas | 26 (GI mažas) |
Šokoladinis pienas | 24 (GI mažas) |
Pienas (3,5 proc. riebumo) | 27 (GI mažas) |
Kefyras (2 proc. riebumo) | 28 (GI mažas) |
Neriebios varškės sūris | 29 (GI mažas) |
Maskarponės sūris | 31 (GI mažas) |
Pienas (2,5 proc. riebumo) | 32 (Gi mažas) |
Neriebūs ledai | 50 (GI mažas) |
Riebūs ledai | 61 (GI vidutinis) |
VAISIAI | GI DYDIS |
Vyšnios | 22 (GI mažas) |
Greipfrutai | 25 (GI mažas) |
Džiovinti abrikosai | 31 (GI mažas) |
Kriaušės | 38 (GI mažas) |
Obuoliai | 38 (GI mažas) |
Slyvos | 39 (GI mažas) |
Apelsinai | 44 (GI mažas) |
Vynuogės | 46 (GI vidutinis) |
Razinos | 64 (GI vidutinis) |
Arbūzai | 72 (GI didelis) |
Bananai (pusžaliai) | 50 (GI mažas) |
Ananasai | 66 (GI vidutinis) |
Mangai (prinokę) | 75 (GI labai didelis) |
Bananai (labai prinokę) | 77 (GI labai didelis) |
DARŽOVĖS | GI DYDIS |
Brokoliai | 15 (GI mažas) |
Pomidorai | 15 (GI mažas) |
Salierai | 15 (GI mažas) |
Žiediniai kopūstai | 15 (GI mažas) |
Agurkai | 15 (GI mažas) |
Baklažanai | 15 (GI mažas) |
Svogūnai | 15 (GI mažas) |
Cukinijos | 15 (GI mažas) |
Špinatai | 15 (GI mažas) |
Lęšiai | 15 (GI mažas) |
Baltieji kopūstai | 15 (GI mažas) |
Virtos sojų pupelės | 16 (GI mažas) |
Avlnžirnial | 33 (GI mažas) |
Virtos morkos | 39 (GI mažas) |
Juodosios pupelės | 41 (GI mažas) |
Virtos bulvės | 56 (GI vidutinis) |
Burokėliai | 64 (GI vidutinis) |
Pupos | 79 (GI didelis) |
Keptos bulvės | 85 (GI didelis) |
Pastarnokai | 97 (GI didelis) |
DUONA | GI DYDIS |
Įvairių grūdų | 48 (GI mažas) |
Visagrūdė | 50 (GI mažas) |
Pita, kitaip graikiška | 57 (GI vidutinis) |
Pica su sūriu | 60 (GI vidutinis) |
Mėsainių bandelė | 61 (GI vidutinis) |
Ruginė | 64 (GI vidutinis) |
Balta | 71 (GI didelis) |
Prancūziškasis batonas | 95 (GI labai didelis) |
MAKARONAI IR MILTINIAI PATIEKALAI | GI DYDIS |
Vermišeliai | 35 (GI mažas) |
Spagečiai | 37 (GI mažas) |
Virtinukai su mėsa | 39 (GI mažas) |
Makaronai | 45 (GI mažas) |
Makaronai su sūriu | 64 (GI vidutinis) |
Ryžių makaronai | 92 (GI didelis) |