Peilių Galandimas

Slice of Life

Peilių galandinimas

Jei peilio ašmenys pagaminti iš itin kieto plieno ir gerai prižiūrimi, įrankis ilgai išliks aštrus. Kietesnius peilius sunkiau pagaląsti ir reikia naudoti metalinį galąstuvą. Minkštesnio plieno geležtes lengviau galąsti, bet jų ašmenys atšimpa greičiau, todėl ir galąsti tenka dažniau.

Namuose peiliui aštrinti naudokite specialų metalinį ar keraminį strypą. Šiuo įrankiu peilis ne galandamas, o ištiesinama pažeista ašmenų briauna. Į vieną ranką paimkite peilį, į kitą – galąstuvą ir atremkite jį statmenai į stalą. Laikydami peilį 15-20° kampu, nestipriai braukite peilio ašmenis per strypą nuo rankenos per visą ašmenų ilgį iki smaigalio. Iš pradžių braukite viena, paskui kita ašmenų puse 5-10 kartų. Jei peiliai kietesnio plieno, geriau naudoti grūdinto metalo strypą, o minkštesnio plieno peiliams – keraminį. Jei peilio ašmenis aštrinsite reguliariai, kokybiško peilio neprireiks rimčiau galąsti 2-3 metus. Kai ši priemonė nebegelbės, teks į rankas paimti galąstuvą arba patikėti šį subtilų darbą profesionalams.

Peilių priežiūrą
Net iš aukštos kokybės plieno pagamintas ir gerai pagaląstas peilis vieną dieną neišvengiamai atšimpa. Kad tai nutiktų kuo vėliau, reikia jį tinkamai prižiūrėti.
• Peilius patartina laikyti atskirai, kad jų ašmenys nesiliestų su kitais įrankiais. Šiam tikslui labiausiai tinka specialus stovas arba ant sienos tvirtinamas magnetinis peilių laikiklis. Įrankių stalčiuje peiliams skirkite atskirą skyrių ir įtaisykite jame atramas geležtėms, kad peiliai nesitrintų vienas į kitą.

• Jeigu norite, kad peiliai ilgiau liktų aštrūs, naudokite pagamintas
iš minkšto plastiko arba medines pjaustymo lenteles.
• Baigus pjaustyti, peilį reikėtų nuplauti šiltu vandeniu, nusausinti rankšluosčiu ir padėti į jam skirtą vietą. Jokiu būdu nedėkite peilio į kriauklę su kitais indais, nes užsimiršusi galite ne juokais susižaloti. Nemirkykite peilio vandenyje, nepalikite ilgam nešvaraus peilio, nes pridžiūvusio maisto likučiuose esančios rūgštys gali pažeisti metalą.
• Neplaukite peilių automatinėje indaplovėje, nes indų plovikliuose esantys chemikalai aukštoje temperatūroje greičiau suardo ploną ašmenų briauną, dėl to peiliai greičiau atšimpa.

Knife Resharpening 3

PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...
  1. , , , , , , , , , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2019 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy