Valgomoji Druska, Citrinos Sultys, Amoniakas. Valymas
Tamsaus šilko arba taftinės suknelės ilgai nenustos žvilgesio, jeigu, išskalbtas jas skalausime šiltame sūdytame vandenyje stiklinė druskos 8—10 l vandens.
* Margos šilkinės suknelės ilgai nenubluks, jeigu jas skalausime šaltame sūdytame vandenyje (stiklinė druskos 10 l vandens).
* Į prisvilusį pieną įberkime truputį druskos ir ataušinkime. Tada jis bus kiek skanesnis.
* Išbėgusį ant viryklės pieną pabarstykime druska; tada išnyks svilėsių kvapas.
* Sūdytame vandenyje verdami kiaušiniai netrūkinėja ir lengvai lupasi.
* Kad įkaitinti riebalai netikštų iš keptuvės, iš anksto ją pabarstykime druska.
* Jeigu kopūsto gūžę arba šviežius grybus palaikysime sūdytame vandenyje, tai iš jų išlįs smulkūs kenkėjai.
* Pridegusio puodo dugną pabarstykime druska ir palaikykime keletą valandų, tada lengvai išvalysime.
* Į drėgną druską galima įberti truputį bulvių krakmolo. Nedidelė jo dalis nepakeis druskos skonio ir spalvos.
* Sugeriamojo popieriaus lapelis arba keletas ryžių grūdelių apsaugos druską nuo drėgmės, ir ji nesušoks į gabalus.
* Kad šlapios malkos greičiau įsidegtų, nepilkime ant jų žibalo, o juo labiau benzino. Užberkime ant malkų arba anglių saują stambios druskos, ir jos įsiliepsnos.
* Sūdytame vandenyje išplautos ir šaltame vandenyje per-skalautos stiklinės ir buteliai bus skaidrūs.
* Stambios druskos ir acto mišiniu galima gerai išvalyti patamsėjusius grafinus ir krištolines vazas.
* Su žiupsneliu druskos greitai išplaksime kiaušinio baltymus, pagerinsime šokolado ir tortams skirto kremo skonį, apsaugosime pieną nuo rūgimo.
* Kepama šviežia žuvis netrupės, jeigu ją prieš tai pasūdysi-me ir palaikysime 10—15 min, kad įsigertų druska.
* Kai gaminame patiekalus garuose, įberkime į vandenį truputį druskos — tada jo virimo temperatūra bus aukštesnė.
* Jeigu sausa druska pavalysime peilį, kuriuo pjovėme žuvį ar svogūną, kvapas išnyks.
* Atšipusį peilį lengviau išgaląsime, pirma jo ašmenis palaikę silpname druskos tirpale.
* Šildyklė bus ilgiau karšta, jeigu į vandenį įbersime truputį druskos.
* Sūdytame vandenyje pavilgytu šepečiu nuvalyti dirbiniai iš šiaudelių atgaus aukso spalvą.
* Laidynės paviršius bus švarus ir žvilgės, jeigu ją šiek tiek įkaitinsime, patepsime stearinu arba vašku, paskui palyginsime druska apibarstytą skudurą.
citrinos sultys
* Keliais citrinos sulčių lašais galima:
nuvalyti peilio ašmenis (suvilgyti ir tuoj pat nutrinti); išįmti rūdžių ir prakaito dėmes; iš staltiesės išimti arbatos dėmę; išvalyti tamsios odos rankinuką; išimti rašalo dėmę.
amoniakas
* 1 dalies amoniako ir 4 dalių vandens tirpalu galima: atnaujinti zomšinius batelius;
išimti jodo ir pelėsių dėmes.
Tirpale iš šaukšto amoniako kibirui vandens gerai išbąla skalbiniai, taip pat juo plaunami stiklai, langų rėmai ir durys.
* Nikeliuoti ir sidabriniai dirbiniai žvilgės kaip nauji, jeigu juos pavalysime amoniake pavilgytu vilnoniu skudurėliu.