Kiaušiniai. Ruošimas ir Patarimai

kiausinisKiaušiniai
• Kiaušinius geriausia laikyti 1—2°C temperatūroje sausus, švarius, sustatytus smaigaliais žemyn. Nelaikykite kiaušinių kartu su stipraus kvapo produktais (sūriu, silke, rūkyta dešra ir kt.), nes kiaušiniai greitai sugeria pašalinius kvapus.
• Jeigu kiekvieną kiaušinį įsuksite į popierių ir kartą per savaitę perversite į kitą pusę, tai šaldytuve juos galėsite išlaikyti labai ilgai.
• Į stiklinę sūraus (2,5 g druskos) vandens įleiskite kiaušinio trynį. Jeigu jis nusileis į dugną, tai šios partijos kiaušiniams mažiausiai 10 parų. Jeigu trynys giliai pasiners, tai jiems 8 paros. Visai šviežio kiaušinio trynys laikosi vandens paviršiuje. Šiuo būdu kiaušinių šviežumas nustatomas tuomet, kai reikia kepti kai kuriuos konditerijos gaminius.
• Jeigu norite patikrinti, ar švieži kiaušiniai, panardinkite į stiklinį indą su sūriu vandeniu: jeigu kiaušinis guli ant indo dugno, tai jis šviežias; jeigu jis atsiduria vertikaliai, bet guli ant dugno, tai jis padėtas prieš kelias dienas, jeigu plaukioja vandenyje, tai jis jąu kelių savaičių; jeigu iškyla į paviršių, tai jis kelių mėnesių.
• Aplink virtų kiaušinių trynį neatsiras tamsaus sluoksnio, jei juos virsite tik 5 min., po to puodą nukaisite ir palaikysite kiaušinius karštame vandenyje dar 10 minučių.
kiausiniaiJeigu reikia virti kiaušinį su įtrūkusiu lukštu, tai virkite jį, stipriai pasūdytame vandenyje arba įskilusią vietą patepkite citrinos sultimis.
• Kietai virtas kiaušinis prasčiau virškinamas negu minkštai virtas. Tačiau kietai virtasis yra sotesnis. Pasirinkite, ką norite laimėti.
• Jokiu būdu nevalgykite žąsų ir ančių nevirtų kiaušinių. Nekepkite iš jų nei plaktos, nei neplaktos kiaušinienės. Jie vartojami tik konditerijoje.
• Plaktą kiaušinienę pilkite tik į ištirpusius riebalus ir nemaišykite tol, kol apačia gerai apkeps. Nekepkite kiaušinienės ant kaitrios ugnies: ji skanesnė iškepta ant silpnos ugnies.
• Kad omletas būtų skanus ir purus, į jau išplaktus ir paruoštus kepti kiaušinius įpilkite šaukštą aliejaus.
• Žalią kiaušinį pirma sumaišykite su trupučiu ataušinto sultinio ir tik tada pilkite į sriubą.
• Jeigu jums reikalingas tik baltymas, tai pradurkite stora adata abu kiaušinio galus. Baltymą išpūskite į indelį, o trynys pasiliks viduje.
• Ant kiaušinių kevalų yra mikrobų, todėl kiaušinius pirma būtinai nuplaukite.
kiausiniai• Šalto kiaušinio baltymas greičiau atsiskiria nuo trynio, todėl kiaušinius, kuriuos naudosite kremui arba keksui, palaikykite šaldytuve arba šaltame vandenyje, šalti baltymai ir tryniai geriau išsiplaka ir išplakti nenusėda.
• Trynys gerai išsilaikys ir neapdžius, jei supilsite jį į nedidelį indelį, o viršų užpilsite aliejumi.
• Kiaušinių baltymus greičiau išplaksite ir jie bus puresni, kai į juos įbersite žiupsnelį druskos.
• Baltymų neplakite aliumininiame inde: jie nuo to patamsėja. Geriausia juos plakti porcelianiniame arba fajansiniame inde. Jeigu į kiaušinio baltymus pateko trynio arba riebalų, tai jau jų neišplaksite. Išplaktus baltymus tuojau pat sunaudokite: ilgiau saugant, juose atsiranda kenksmingų bakterijų.

PrastaiPuiku (No Ratings Yet)
Loading...
  1. , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2021 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy