Kiaušiniai. Kokybė, Virimas, Kepimas, Receptai
* Ar kiaušiniai geros kokybės, galima nustatyti juos peršviečiant: delnu pridenkime kiaušinio viršų ir laikykime prieš uždegtą lemputę. Ne visai šviežias kiaušinis atrodo patamsėjęs, o pašvinkęs — visai neperšviečiamas.
Galima kiaušinį dėti į stiklainį su pasūdytu vandeniu. Jeigu nugrims į dugną, vadinasi, jis šviežias, jeigu iškils, — senas. Vidutinio šviežumo kiaušinis plūduriuos pusiau nugrimzdęs.
Ar kiaušinis virtas, sužinosime, jį pasukę ant stalo. Virtas kiaušinis suksis, o žalias 1—2 kartus apsisukęs sustos.
* Kiaušinius patariama virti ant nedidelės ugnies. Ant stiprios ugnies virto kiaušinio baltymas bus kietas, o trynys skystas. Ant mažos ugnies virto, priešingai, — trynys bus kietas, o baltymas purus.
* Kiaušinius virkime 5 min, paskui nukelkime nuo ugnies ir tame pačiame karštame vandenyje palaikykime dar keletą minučių. Šitaip kietai virtuose kiaušiniuose nesusidarys tamsus sluoksnelis tarp baltymo ir trynio.
* Kad verdami kiaušiniai nesutrūkinėtų, bukajame gale pra-durkime lukštą.
* Norėdamos atskirti baltymą nuo trynio, pradurkime kiauši-nį adata dviejose priešingose pusėse taip, kad ištekėtų baltymai
* Saldiesiems patiekalams skirtus kiaušinių trynius trinkime su cukrumi porcelianiniame ar fajansiniame inde.
* Kiaušinių baltymus lengviau standžiai išplaksime, palaikę kiaušinius apie valandą ant ledų ar pastatę indą su jais į šaltą, vandenį. Į baltymus taip pat galima įberti žiupsnelį druskos.
* Kiaušinių baltymus geriau išplaksime į juos įpylę truputj citrinos sulčių ir įbėrę truputį miltinio cukraus arba įlašinę keletą lašų acto.
* Sutrūkęs žalias kiaušinis verdamas neištekės, jeigu į vandenį įpilsime truputį acto arba trūkio vietą suvilgysime citrinos sultimis.
* Kad lengvai luptųsi, kietai virtus kiaušinius tuoj pat įdėkime į šaltą vandenį.
* Sušalusius kiaušinius galima atšildyti, palaikius keletą valandų stipriai sūdytame vandenyje.
* Negalima laikyti kiaušinių kartu su svogūnais, žuvimi, naftalinu, žibalu, benzinu ir pan., nes pro lukštų poras kiaušiniai prisigers jų kvapų.
* Šaldytuve kiaušinius patariama laikyti ne ilgiau kaip dvi savaites. Kiaušiniai gerokai ilgiau išsilaiko, kai kiekvienas jų įvyniojamas į popierių ir kartą per savaitę jie apverčiami.
* Kiaušinius galima laikyti dėžėje su avižomis, taip pat sausame smėlyje, pelenuose.
- kiausinienes receptai, kiausinienes receptas, kiausinio baltymas, kiausinio baltymas kcal, kiausinis, kiausinis baltymai, kiausinis baltymu, kiaušinis kalorijos, kiausinis kaloriju, kiausinis kcal, kiausinis kudikiui, kiausinis plaukams, kiausinis sveria, kiausiniu dieta, kiausiniu lukstai, kiausiniu patiekalai, kiausiniu virimas, kiausintakiu nepraeinamumas