Miltiniai Gaminiai. Blynai, Tešla, Keksai, Pyragėliai, Duona
* Kad miltuose bei ryžiuose neįsiveistų kirminų ir straubliukų, įdėkime į juos sveiką česnako skiltelę.
* Į drėgnus miltus įkišus ranką, jaučiamas šaltis. Tokius miltus pirmiausia vartokime, nes jie greitai genda.
* Mielinė tešla bus minkšta ir puri įmaišius į ją ataušusių virtų smulkiai tarkuotų bulvių (2—3 bulvės 1 kg miltų).
* Prieš maišant tešlą miltus patariama keletą kartų išsijoti. Sijojant į juos patenka daug oro, todėl tešla esti puri ir švelni.
* Į tešlą įdėjus daug riebalų, pyragai esti supuolę, kieti.
* Prieš dedant į tešlą, mielės išmaišomos truputyje šilto vandens ar pieno su cukrumi ir miltais.
* Blynams kepti pakilusios tešlos jokiu būdu negalima maišyti.
* Blyneliai bus skanesni, jeigu į tešlą įmaišysime plaktų baltymų.
* Kepant blynus, keptuvę galima tepti šakute pasmeigta žalios bulvės pusele.
* Kad, kepant blynus, nereikėtų tepti keptuvės, į paruoštą tešlą įpilkime truputį aliejaus ir išmaišykime (šaukštą aliejaus 2 kg tešlos).
* Gaminiai iš tešlos su margarinu ilgai nedžiūsta.
* Tešla gerai iškočiojama šalto vandens pripiltu buteliu.
* Mielinė tešla nelips prie rankų patepus delnus aliejumi.
* Lengva iškočioti tešlą plonai, apsukus kočėlą švariu lininiu skudurėliu. Labai drėgna tešla kočiojama uždėjus ant jos pergamento lapą.
* Norėdamos perkelti į skardą, plonai iškočiotą tešlą pabars-tykime miltais ir užvyniokime ant kočėlo.
* Negalima tepti kiaušiniu sluoksniuotos tešlos gaminių kraštų — kepant jie sukietėja ir tešla nepakyla.
* Jei per maža druskos, galima tešlą sūdyti pakartotinai: ištirpinti druską truputyje vandens ar pieno, supilti į tešlą ir gerai perminkyti.
* Kad keksas būtų ryškiai geltonas, trynį reikia ištrinti su trupučiu druskos ir 8—10 val palaikyti šaltoje vietoje.
* Kad daugiau nekiltų, tešlą pridenkime vandenyje gerai suvilgytu popieriumi.
* Pyragėliai bus aromatingesni, jeigu virsime juos aliejuje, maišytame su lydytu sviestu (1 kg aliejaus 300 g lydyto sviesto).
* Kad neprisigertų riebalų, tešlos gaminius virkime ant smarkios ugnies į riebalus įpylę truputį acto.
* Ar pakankamai įkaitę riebalai pyragėliams virti, galima patikrinti, į juos įlašinus 2—3 lašus vandens. Jeigu nuo paviršiaus vanduo išgaruoja, riebalai įkaitę. Jeigu lašai nuskęsta į dugną, į riebalus pyragėlių dar negalima dėti.
* Kad, verdant pyragėlius, riebalai neputotų, į juos įberkime truputį sausos druskos.
* Prieš kišdamos į orkaitę pyragą palaikykime 15—20 min, kad pakiltų, paskui patepkime kiaušinio baltymu.
* Kočiodamos tešlą, neberkime daug miltų.
* Tešla geriau iškepa, jei apie pyragą skardoje palikta tuščios vietos.
* Kepdamos lengvus sausainius, skardą išklokime švariu po.-pieriumi.
* Maišydamos tešlą, pieną arba vandenį pilkime po truputį, plona srovele ir kartu maišykime. Tada tešla bus be gumulėlių.
* Iškepusio pyrago tuoj pat negalima imti iš formos, reikia leisti jam šiek tiek atvėsti. Tačiau negalima jo ir ilgai palikti skardoje, nes pyragas bus drėgnas ir atsiduos geležimi.
* Jeigu iškepęs pyragas prilipęs prie skardos, palaikykime ją virš garų arba apvyniokime drėgnu rankšluosčiu ir palaikykime keletą minučių.
* Pyragas nepridegs, jeigu po skarda su tešla padėsime lakštą,
pabarstytą stambia druska.
* Jeigu orkaitėje viena pyrago pusė ima degti, reikia pastatyti po skarda indą su vandeniu.
* Kad pyragas būtų skanus, pirmas 15 min neatidarinėkime orkaitės.
* Kad viršutinė ir apatinė plutelė būtų minkšta, iškepusį pyragą suvyniokime į minkštą servetėlę. O jeigu pyrago plutelė labai sudžiūvusi, dėkime jį ant drėgnos servetėlės, o viršų pridenkime sausa.
* Ar pyragas iškepęs, sužinosime įsmeigę į jį pagaliuką. Jei pagaliukas sausas, — pyragas iškepęs.
* Prieš pjaustydamos karštą pyragą, peilį palaikykime karštame vandenyje ir tuoj nušluostykime.
* Prieš dėdamos į tešlą, razinas nuplaukime karštu vandeniu ir apibarstykime miltais. Tada jos vienodai pasiskirstys tešloje.
* Smėlinės tešlos nereikia per ilgai minkyti, nes ji bus kieta.
* Biskvitinę tešlą greitai maišykime ir tuoj kepkime, nes iš jos dings oro pūslelės, ir biskvitas bus neskanus, kietas.
* Kepdamos paplotėlius arba biskvitą su lydytais taukais, į tešlą įpilkime truputį citrinos sulčių.
* Apdegusius sausainius ataušinkime, paskui aptarkuokime smulkia tarka ir apibarstykime miltiniu cukrumi.
* Tortą kepkime iš anksto įkaitintoje vidutinio karštumo orkaitėje.
* Tik ką iškepto torto negalima nešti į šaltį, nes, temperatūrai staigiai pasikeitus, jis gali supulti.
* Kad vaisiais papuoštas tortas nesuminkštėtų; prieš kepdamos jo paviršių patepkime kiaušinio baltymu.
* Į kremą iš pieno, krakmolo ir kakavos įberkime truputį tarkuotų apelsino žievelių arba įlašinkime keletą lašų apelsino esencijos. Nuo jų kremas maloniai kvepės.
* Sviestą lengvai išsuksime, jeigu prieš tai jį supjaustysime gabaliukais, sudėsime į indą, šį įstatysime į karštą vandenį ir laikysime, kol sviestas suminkštės.
* Grietinę gerai išplaksįme, jeigu į ją įdėsime kiaušinio baltymą ir atšaldysime vandenyje indą, į kurį ji supilta.
* Jeigu vaisių košė pyragėliams įdaryti skystoka, įberkime į ją 2—3 šaukštus grūstų džiūvėsėlių arba kukurūzų dribsnių.
* Skardą, ant kurios kepame trapią tešlą, geriausia suvilgyki-me vandeniu, bet netepkime riebalais. ‘
* Baltos duonos nelaikykime kartu su juoda, nes taip laikoma balta duona esti neskani.
* Duona ilgai išliks skani ir malonaus kvapo, jei laikysime ją emaliuotame puode, ant kurio dugno pabarstyta truputis vanili-no, pridengto celofano skritulėliu.
* Duona ilgai nesužiedės, jeigu į indą (arba dėžutę), kur ją laikome, įdėsime obuolį, skiltelę žalios skustos bulvės arba truputį druskos.
* Kad nesudžiūtų, pyragus geriau laikyti moliniame servetėle pridengtame inde arba polietileno maišelyje.
* Norėdamos supjaustyti šviežią duoną plonomis riekelėmis, peilį pašildykime, palaikę jį minutę verdančiame vandenyje. Taip pat galima pjaustyti birų tortą.
* Padžiūvusias bandeles arba sausainius galima atšviežinti: sudėti į skardą ir apšlakstyti vandeniu, paskui ją uždėti ant didelio indo su vandeniu ir keletą minučių palaikyti šiltoje orkaitėje. Garų veikiami gaminiai pasidarys kaip švieži. Bandeles galima sumesti į pieną ir palaikyti nekarštoje orkaitėje.
* Apdžiūvusi duona atšviežės, jeigu ją suvyniosime į popierių ir 10—45 min palaikysime orkaitėje.
* Tortas dėžutėje nedžius, įdėjus į ją obuolį.
* Kad mielės nesugestų, laikykime jas ne aukštesnėje kaįp 3-4C temperatūroje. Galima jas sutrupinti ir išdžiovinti.
Įdėtos į miltus arba druską mielės ilgiau nesuges.