Duonos ir Pyrago Gaminiai
• Duonoje yra nevirškinamų angliavandenių, kurie reikalingi mūsų maisto komponentai: skatina žarnyno peristaltiką, veikia cholesterino (cholesterolio), riebiųjų rūgščių apykaitą ir kt.
• Jeigu sergate cukralige, ateroskleroze, valgykite „sėlenų” duoną. Ji rekomenduotina nutukusiems, taip pat vyresniems žmonėms. „Sėlenų” duona ir ragaišis — mažiausiai kaloringi.
• Jeigu neturite duoninės, tai duoną įdėkite į polietileninį maišelį, Kas 2—3 dienos maišelius keiskite, vartotus gerai išplaukite ir išdžiovinkite.
• Laikant duoną (ir bandeles) polietileniniuose maišeliuose, reikia žiūrėti, kad dedami į juos duonos gaminiai nebūtų šilti, nes jie išskiria drėgmę. Dėl to duona maišeliuose pradeda pelyti.
• Kad duona ilgiau būtų šviežia, ant vatos gumulėlio užlašinkite 5—10 lašų jodo, įdėkite jį į penicilino ar validolio buteliuką ir užkimškite švariu vatos gumuliuku. Paruoštą „ampulę” kartu su duona užriškite polietileniniame maišelyje. Jodo garai sunaikins maišelyje pelėsių grybelį. Duona nesužiedėja ir nepelyja visą savaitę.
• Kad gražiai atriektumėte šviežią duoną, peilį palaikykite verdančiame vandenyje.
• Pyragas nepridegs, jei ant skardos po forma priversite stambios druskos,
• Netrankykite orkaitės durelių, nes pyragas gali suzmekti.
• Kad, kepant vaisių pyragą, neištekėtų sultys, į tešlą įsmeikite kelis kiaurus makaronus, Tuomet sultys kils tais „vamzdeliais” į viršų.
• Iškepusio pyrago ilgai nelaikykite skardoje: jo apačia sudrėks ir įgaus nemalonų geležies prieskonį.
Jeigu kepinys apdegė, tai leiskite jam ataušti. Paskui atsargiai nutrinkite degėsius smulkia trintuve ir apibarstykite miltiniu cukrumi.
• Kad pyragas nedžiūtų, laikykite jį uždengtą servetėle moliniame inde arba polietileniniame maišelyje.
• Pyragėliai. Jeigu uogienė pyragėliams per skysta, tai įdėkite 2—3 šaukštus grūstų džiūvėsių arba kukurūzų dribsnių. Įdaras bus labai skanus.
• Pyragėliai (kiti kepiniai) su varške bus minkštesnį ir skanesni, jei varškę sumalsite mėsmale ir ištrinsite pro sietelį.
Kad, kepant pyragėlius, neparustų sviestas, į keptuvę įdėkite keletą gabaliukų žalių bulvių.
• Pyragėliai, bandelės (kiti mieliniai kepiniai), išimti iš krosnies, apsitraukė kieta plutele. Kol jie dar karšti, aptepkite riebalais. Plutelė suminkštės, pradės blizgėti.
• Kočiodamos jau pakilusią tešlą spurgoms, nebarstykite lentos miltais, o gerai patepkite ją aliejumi.
Pyragėlius ir spurgas geriausia virti šitokiame riebalų mišinyje: 30% kiaulių taukų, tiek pat jautienos riebalų ir 40% aliejaus.
• Sausainiai ir džiūvėsiai. Šie skanėstai ilgai bus traškūs ir trapūs, jei į stiklainį ar skardinę, kuriame jie laikomi, įbersite žiupsnelį druskos.
• Tešlainiai. Kad naminiai tešlainiai būtų trapesni, tešlą minkykite nekietą.
Keksai. Keksų formas tirpintu sviestu ar margarinu ištepkite su teptuku. Šitaip lygiau patepama.
Kad keksas būtų gražiai gelsvas, trynį su trupučiu druskos ištrinkite iš vakaro ir palikite iki ryto šaltoje vietoje.
• Jeigu keksą iš formos sunku išimti, tai apverskite jį ant servetėlės ir ant formos viršaus uždėkite sudrėkintą rankšluostį. Po 10 min. keksas vienodai atšoks nuo formos sienelių.
• Glajus. Gražų baltą kaip sniegas glajų konditerijos gaminiams galima pasigaminti šitaip: cukrų sukite ne su vandeniu, o su pienu ir keletu lašų citrinos sulčių.
• Blynai. Tešlą blyneliams maišykite pasūdytame vandenyje. Tuomet ji nesušoks į gumulėlius.
• Kepami blyneliai netrūkinės ir juos lengvai nuimsite nuo keptuvės, jei tešlą užmaišysite prieš valandą.
• Blyneliams skirta tešla turi lengvai tekėti iš šaukšto, kitaip jų vidus neiškeps.
Kad blynai būtų skanesni, pakilę ir išakiję, niekuomet nedėkite į tešlą viso kiaušinio. Pirmiausia baltymą išleiskite atskirai, išplakite, tik po to dėkite į tešlą ir pamažu maišykite.
• Kepant blynai limpa prie keptuvės. Priežastys gali būti kelios: keptuvė prastai išvalyta arba riebalai joje prieš kepant nebuvo įkaitinti.
• Prieš kepdami gerai įkaitinkite keptuvę, o tik po to įdėkite riebalų. Mažiau jų sunaudosite.
• Blynai, lietiniai ir kiti panašūs konditerijos gaminiai pastovėję sukietėja. Pašildykite juos garuose. Jie vėl bus kaip švieži.
• Tortai. Tortas su graikiniais riešutais bus švelnesnio skonio, jei į jį įdėsite tarkuoto obuolio.
• Tortų nekepkite karštose orkaitėse: išorinė dalis perkeps, susidarys stora pluta, o vidus bus žalias. Kad to neatsitiktų, prieš kepdamos įkaitinkite orkaitę ir tortą kepkite vidutiniame karštyje.
• Puošdamos tortą vaisiais — šviežiais arba iš kompoto,— atsiminkite, kad jie išleidžia sultis ir suminkštėja. Todėl torto paviršių iš anksto patepkite kiaušinio baltymu.
• Iškeptą tortą laikykite virtuvėje, bet neneškite į šaltį. Dėl didelio temperatūrų skirtumo jis gali suzmegti.
• Išimtą tortą iš orkaitės su forma pastatykite ant šaltu vandeniu suvilgytos šluostės. Pastovėjusį tortą lengvai išimsite iš formos.
• Tortų ir kitų konditerijos gaminių, aplietų cukraus glajumi, nelaikykite nei šaldytuvo kameroje, nei žemos temperatūros šaldytuve: sušalęs ir vėl atšilęs glajus suskystės.
• Tortas nesudžius, jei į dėžutę įdėsite gabalėlį obuolio.