Vaisiai. Vaisių Laikymas Ir Kiti Patarimai
* Švieži obuoliai gerai išsilaiko užberti sausomis švariomis medžio pjuvenomis.
* Žieminių veislių kriaušės geriausiai išsilaiko 0° C temperatūroje, suvyniotos į rūkomąjį popierių.
* Kad nulupti ir supjaustyti salotoms obuoliai netamsėtų, juos palaikykime 10 min šiek tiek pasūdytame vandenyje.
* Kad kepami obuoliai netrūkinėtų ir nepriliptų prie skardos, keliose vietose juos subadykime, o į skardą įpilkime truputį vandens.
* Rūgščių veislių obuolių nereikia ilgai kepti, nes jie gali virsti tyre.
* Įbėrus truputį druskos, vaisių kompotas esti skanesnis.
* Norėdamos greitai ataušinti karštą kompotą, puodą su kompotu įstatykime į kitą didesnį indą su šaltu sūdytu vandeniu.
* Skoniui pagerinti į uogų kisielius galima truputį įpilti vandenyje ištirpintos citrinos rūgšties.
* Kad būtų aromatingesnis, į karštą kisielių galima įdėti truputį vanilino, įlašinti keletą lašų migdolų esencijos arba įmesti citrinos (apelsino) žievelių, taip pat cinamono arba gvazdikėlių.
Šviežių uogų kisielių virkime taip: pirma uogas išsunkime, paskui virkime išspaustąsias uogas, nukoškime, verdantį vandenį pasaldinkime, supilkime krakmolą, užvirinkime, paskui supilkime žalias sultis. Šitaip verdamame kisieliuje išlieka gerokai daugiau vitaminų.
* Rabarbarų kisielius tiekiamas tik šaltas.
* Kisieliaus nereikia ilgai virti — jis suskystės.
* Pieno kisieliams labiau tinka kukurūzų krakmolas: kisielius esti švelnesnio skonio.
* Tirštą kisielių pilkime į vandeniu suvilgytas ir cukrumi išbarstytas formas.
* Išleistą bulvių krakmolą į karštą sirupą pilkime iš karto ir greitai išmaišykime. Geriausia krakmolą pilti palei puodo kraštą. Tirštą kisielių virkime ant mažos ugnies. Skystą ne virinkime, o tik kaitinkime iki užvirimo.
* Kad neapsitrauktų pievele, kisieliaus paviršių apibarstykime plonu cukraus sluoksniu.
* Norėdamos ataušinti gėrimus karštu metu, suvyniokime butelius į šaltame sūdytame vandenyje pamirkytą drobelę ir palaikykime skersvėjyje. Šitaip galima atšaldyti ir arbūzus, melionus.
*Norėdamos nustatyti, ar uogienė išvirusi, įpilkime truputį si-rupo į negilią lėkštę. Jegu jis sustings, vadinasi, išvirusi. Taip pat galima užlašinti šiek tiek sirupo ant sugeriamojo popieriaus. Jeigu aplink lašą nematyti drėgnos dėmės, uogienė išvirusi.
Uogienė nesusicukruos, jeigu virdamos į ją įpilsime truputį citrinos sulčių.
Jeigu džiovinti vaisiai, uogos atidrėko, pradėjo pelyti arba juose įsiveisė vabaliukų, paskleiskime juos plonu sluoksniu ant skardos ir 25—30 min padžiovinkime orkaitėje 55—60° C temperatūroje. Taip pat galima produktus palaikyti savaitę šaltyje. Džiovintus vaisius laikykime sandariai uždarytuose stiklainiuose arba polietileno maišeliuose sausoje vietoje.
* Uogienes reikia laikyti tamsioje patalpoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių; negalima jų laikyti žemesnėje kaip 0° C temperatūroje.
* Jeigu buteliuose su sultijmis atsirado burbuliukų, sultis išpilkime į puodą, pakaitinkime iki užvirimo, vėl supilkime į karštus švarius butelius ir sandariai užkimškime.
* Jeigu sultys įgavo spirito arba acto kvapą, vadinasi, jos sugedusios.
* Šaldytų vaisių arba uogų negalima šildyti — pablogės jų akonis. Jie turi atšilti kambario temperatūroje.
* Išdžiūvusius ir netekusius būdingo skonio graikinius riešutus palaikykime 5—6 dienas šiek tiek pasūdytame vandenyje. Pro kevalą vanduo įsisiurbs į branduolį ir atstatys jo konsistenciją.
* Norint išimti graikinių riešutų branduolius, riešutus reikia sudėti į emaliuotą puodą, užpilti smarkiai verdančiu vandeniu, uždengti dangteliu ir 15—20 min palaikyti, paskui vandenį nupilti. Tokius riešutus lengva perskelti peilio galu ir išimti iš kevalo visą branduolį.
* Jeigu citrinos griežinėlį padėsime po indelio su garstyčiomis dangteliu arba ant dešros pjūvio, tai šie produktai ilgai bus švieži.
* Kad ilgai išliktų šviežios, sudėkime citrinas į stiklainį su vandeniu ir jį keiskime 1—2 kartus per dieną. Bet geriausiai citrinos išsilaiko sausame smėlyje. Tam tikslui smėlį išdžiovinkime, suberkime į dėžutę ir į jį sudėkime citrinas taip, kad neliestų viena kitos.
* Apelsinai ir citrinos ilgai išliks švieži, jeigu juos patepsime aliejum, sudėsime į celofano maišelį arba uždarą indą ir laikysime vėsioje vietoje.
* Prapjautą citriną laikykime lėkštelėje pjūviu aukštyn ir uždengtą stikline arba į lėkštelę įlašinkime keletą lašų acto ir ant jo padėkime citriną pjūviu žemyn.
* Iš citrinos išspausime daugiau sulčių, palaikę ją 5 min karštame vandenyje.
* Citrinos nespauskime labai stipriai, nes sultys bus karčios.
* Keletą lašų sulčių galima išspausti neprapjovus citrinos. Tam tikslui giliai pradurkime pasmailintu degtuku ar nedideliu pagaliuku jos žievelę, išspauskime reikiamą kiekį sulčių, o angelę užkiškime tuo pačiu degtuku. Tokia citrina išliks nesugedu-si keletą dienų.
* Prieš pjaustydamos citriną nuplikykime verdančiu vandeniu, tada jos aromatas bus stipresnis.
* Kad atšviežėtų, apdžiūvusias citrinas arba apelsinus minutei įmeskime į verdantį vandenį, paskui suvyniokime į šluostę ir palaikykime, kol atvės.
* Uogienėje išliks visi vitaminai ir spalva, jeigu ją virsime greitpuodyje 7—10 min ant mažos ugnies. Putų graibstyti nereikia — jos liks ant puodo kraštų.
* Prieš vartodamos, džiovintus vaisius ir sausus kompotus plaukime šaltame vandenyje, nes karštame ištirpsta dalis maisto ir aromatinių medžiagų.
* Atvirame stiklainyje užbarstyta cukraus sluoksniu uogienė išsilaikys geriau.
* Jeigu uogienės (džemo, vaisių košės) paviršiuje atsirado putų arba dujų burbuliukų, jaučiamas nemalonus spirito kvapas, vadinasi, ji per trumpai virta arba per mažai joje cukraus. Tokią uogienę supilkime į dubenį, įberkime cukraus (pusę stiklinės 1 1 uogienės), užvirinkime ir 7—10 min pavirinkime ant mažos ugnies.
* Jeigu uogienė pervirta, drumsčiasi, cukruojasi, reikia į ją įpilti karšto vandens (1/4 stiklinės 1 1 uogienės) ir 5—6 min pavirti. Stiklainį su susicukravusia uogiene galima įstatyti į puodą su vandeniu ir kaitinti, kol cukrus ištirps.
* Ant uogienės (drebučių, vaisių košės) neatsiras pelėsių, jeigu ją užpilsime lydytu vašku. Vaškui sukietėjus, stiklainį užriš-kime pergamentu.
* Jeigu vaisių ir uogų kompotų viršutinis sluoksnis patamsėjęs, stiklainius atidarykime, patamsėjusius vaisius išmeskime, o likusius pasterizuokime (stiklainius keletą minučių pakaitinkime verdančiame vandenyje) ir vėl sandariai uždarykime.
* Pradėjus drumstėti sirupui, kompoto stiklainį reikia atidaryti ir suvartoti. O jeigu stiklainio dangtelis išsipūtė arba net nukrito, konservų vartoti negalima.
* Jeigu uogos kompoto stiklainyje iškilusios į viršų, o sirupas apačioje, stiklainius reikia pasterizuoti pakartotinai, be to, ilgiau negu pirmą kartą.
* Kompoto ir sulčių reikia pripilti pilnus stiklainius, kad uždarius juose liktų kuo mažiau oro.
* Vyšnių, juodųjų serbentų ir mėlynių kompotai ilgainiui gali įgauti violetinį atspalvį. Jie visai tinkami maistui, tik spalva pasikeitusi sąveikaujant dangtelių alavui su uogų dažančiosiomis medžiagomis. Geriausia tokius konservus uždaryti tik lakuotais dangteliais.
* Kad nerūdytų, stiklainių dangtelius galima kiek ištepti riebalais.
* Uogų ir vaisių su kauliukais (vyšnių, abrikosų, persikų) kompotų negalima laikyti ilgiau kaip metus — juose kaupiasi pavojinga sveikatai ciano rūgštis.
* Kad ilgiau išsilaikytų, paruoštą duonos girą tuoj pat išpilstykime į butelius, į juos įberkime po pusę šaukštelio cukraus ir sandariai užkimškime.
* Prieš vartojant šaldytų vaisių ir uogų nepatariama visiškai atšildyti, geriau juos tiekti pusiau sušalusius.
* Drumstos citrinos sultys nuskaidrės įpylus į jas 2—3 šaukštus šviežio pieno, sutrauktas šis nuskaidrins sultis.
* Kad džiovinami netamsėtų, supjaustytus obuolius 1—2 min
palaikykime vandenyje.
* Gero meliono stiebas paprastai esti storas.
* Tik ką nuraškytos slyvos geriau išsilaikys, jeigu jas sudėsi-me į indą, kiekvieną eilę apibarstydamos sorų kruopomis, ir sandariai uždengsime dangteliu.
* Subertas į šaltą vandenį ir pastatytas šaltoje vietoje spanguoles galima išlaikyti šviežias. Vandenį reikia keisti kas 7—10 dienų. Uogos nepraranda nei vitaminų, nei skonio.
* Vaisių košę laikykime sausuose stiklainiuose, moliniuose glazūruotuose induose, sandariai uždarytuose dangteliais arba užrištuose pergamentu ar celofanu. Vaisių košę galima laikyti 8—9 mėn. vėsioje vietoje.
- džemai, kriaušės, obuoliai, saldyti vaisiai, slyvos, uogiene, uogiene is agrastu, uogiene is tresniu, uogiene is vysniu, uogiene vysniu, uogienes, uogienes cukrus, uogienes diena, uogienes receptai, uogienės receptas, uogienės tirštikliai, uogienes tirstiklis, uogienes virimas, uogienes ziemai, uogienių cukrus, uogieniu virimas, uogos, vaisiai darzoves, vaisiai ir darzoves, vaisiai ir uogos, vaisiai kalorijos, vaisiai kcal, vaisiai laisvinantys vidurius, vaisiai mango, vaisiai nestumo metu, vaisiai valantys organizma, vaisiai vitaminai, vaisiu kose