Cukraus Poveikis Organizmui

pink cupcakeSakoma, cukrus – baltoji mirtis. Ir tai tiesa, tačiau, anot specialistų, net ir jo reikia mūsų organizmui, kad galėtų normaliai funkcionuoti. Tik reikia žinoti, kokį ir kiek vartoti.

Liaudies išmintis sako: valgysi daug saldainių, dantys iškirmys. Seniau niekas nežinojo, kodėl, nes moksliškai cukraus poveikis nebuvo ištirtas. Senoliai rėmėsi gyvenimiška patirtimi, kuri, pasirodo, labai teisinga. Kad cukrų pasisavintų, organizmas jį turi paversti gliukoze, o šiam procesui reikalingas kalcis.

Kai vartojama daug saldumynų, cukraus, saldintų gėrimų, saldainių, organizmas ima naudoti kalcio atsargas iš dantų, kaulų, kur jo yra susikaupę daugiausia, -sako natūraliosios medicinos specialistas Liudvikas Šalčius. – O kalcio stygius skatina dantų gedimą, silpnina kaulus ir pan. Bet tai tik viena medalio pusė kalbant apie žalingą cukraus poveikį. Kaip manote, kodėl vaikai taip mėgsta saldumynus?

Ogi dėl to, kad cukrus greičiausiai paverčiamas gliukoze. O ji yra pagrindinis energijos šaltinis. Vaikų organizmas gliukozės reikalauja daugiau nei suaugusiųjų, nes jiems energijos reikia daugiau. Taigi, jei jūsų atžala ar jūs patys neatsispiriate pagundai pasmaližiauti, kasdien kirskite įvairių grūdų košę. Kruopose, ypač avižose (tik ne greitai paruošiamose), ypač daug biokalcio. Be to, iš avižų organizmas jį pasisavina lengviausiai. Ne šiaip sau seniau žmonės arklius avižomis šerdavo, dėl tvirtumo.” Anot L. Šalčiaus, cukrus mums reikalingas. Tiksliau, gliukozė. Jeigu negauname cukraus, organizmas jį pats mėgina sintetinti. Vyksta sudėtingos cheminės reakcijos, organizmas praranda daug energijos, didėja nuovargis ir pan. „Tad net jei žmogus visai nevartoja saldumynų, cukraus, mažai valgo vaisių, jo kraujyje gali būti padidėjęs cukraus kiekis, nes organizmas pats mėgina sintetinti cukrų, -sako natūropatas L. Šalčius. – Taigi visiškai cukraus atsisakyti nereikia, nes be gliukozės nevyktų daugelis gyvybiškai svarbių medžiagų apykaitos dream cakeprocesų. Bet geriausiai jos gauti ne vartojant cukrų, o valgant vaisius, ypač džiovintus. Taip pat puikus gliukozės šaltinis – medus (gyvulinės kilmės cukrus). Na, o jei negalite gyventi be cukraus, geriau rinkitės rudąjį. Žmonėms, dirbantiems protinį darbą, reikia gauti daugiau gliukozės, nes ji greitina smegenų kraujotaką,”

Dėmesio!
CUKRAUS (ANGLIAVANDENIŲ) PERTEKLIUS ORGANIZME:
■ virsta riebalais ir yra viena iš antsvorio priežasčių;
■ didina cukrinio diabeto, Parkinsono ir Alzhei-merio ligų riziką;
■ kenkia nervams, kaulams ir dantims;
■ skatina ankstyvąją sklerozę;
■ gliukoze „minta” ir pakitusios, supiktybėju-sios ląstelės, dėl to didėja rizika susirgti onkologinėmis ligomis.

Pamąstymui
• Medus vertingesnis už cukrų, nes jame yra mikroelementų ir vitaminų. Be to, meduje ir vaisių cukruje esantys angliavandeniai pasisavinami lėčiau, todėl ilgesniam laikui suteikia energijos ir žvalumo. Priešingai nei cukrus, medus nekenkia dantims.
* Vaisiuose esanti fruktozė taip pat sveikesnė nei cukrus. Jei organizme yra pakankamai insulino, fruktozė nedidina cukraus kiekio kraujyje. Nors fruktozė tokia pat kaloringa kaip ir cukrus, anot mokslininkų, jos riebaliniame audinyje susikaupia penkis kartus mažiau nei iš cukraus gaunamos gliukozės.

PrastaiPuiku (1 votes, average: 1.00 out of 10)
Loading...

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2021 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy