Imuniteto Stiprinimas – Svarbiausi Vitaminai
Jeigu norite būti sveiki, stiprinkite savo imuninę sistemą.
PROTAS IR JAUSMAI AUKŠČIAU NEGU MATERIJA
Jau seniai mokslininkai pastebėjo ryšį tarp mūsų dvasinės ir kūno būsenos. Nustatyta, kad 55 proc. moterų, sergančių krūties vėžiu, psichologiškai kovodamos su liga išgyveno ilgiau negu prognozavo gydytojai, o 22 proc. moterų, kurios jautė bejėgiškumą ir neviltį, mirė daug anksčiau.
Šis sielos ir kūno ryšys dabar jau apibrėžtas. Kiekvienas kūnas – taip pat ir mūsų gynėja nuo ligų – imuninė sistema stoja į kovą, vos tik metus iššūkį. Pasipriešinimo poveikis priklauso nuo to, su kokiu pavojumi mes susidūrėme.
„SLAPTOJI APSAUGA”
Imuninė sistema saugo kiekvieną kūno ląstelę. Judrioji apsauga – limfocitai– gaminami kaulų smegenyse, dauginasi skydliaukėje, blužnyje ir limfmazgiuose, išskiriami į kraujotaką kovai.
Vieni iš jų naikina laisvuosius radikalus, kiti išskiria antikūnus, dar kiti naikina virusus, bakterijas ir kitus nepageidautinus įsiveržėlius, valo mūšio lauką „suvalgydami” aukas.
Bet šis gynybinis tinklas yra pažeidžiamas. Neigiami baimės ir nerimo pojūčiai tiesiogiai silpnina imuninę funkciją, kuri žmogui senstant ir taip silpnėja. Dėl stiprių stresų skydliaukės ir kitų liaukų veikla gali sutrikti. Na, o teigiami pojūčiai stiprina imuninę sistemą padėdami mums kovoti su ligomis greitai ir veiksmingai. Mokslininkai šiuos dvasios ir kūno ryšio tyrimus vadina psicho-neuroimunologija.
Vitaminas C – lyderis!
♦ Padeda limfocitams nugalėti virusines ir bakterines ligas.
♦ Silpnina alergiją, sėkmingai padeda kovoti su širdies ir kraujagyslių ligomis, artritu, astma ir daugybe kitų negandų, tarp jų ir vėžiu. Vitaminas A ir beta karotinas
♦ Vitaminas A ir beta karotinas apsaugo nuo infekcijų, patenkančių per odą ir gleivinę.
Vitaminas E
♦ Skatina antikūnų gamybą ir limfocitų kiekio didėjimą.
Kiti svarbūs imuniteto saugotojai
♦ Folinė rūgštis ir vitaminas B6
♦ Vitaminai B1, B2, B12 ir pantote-ninė rūgštis.
♦ Vitaminas D.
♦ Selenas, cinkas, magnis, manganas, geležis ir varis.
♦ Koncentruotos riebiosios rūgštys.
Kai organizme trūksta šių imunitetą saugančių medžiagų, kūnas kovoje su ligomis tampa bejėgis.
PAVOJINGA ZONA
Imuninę funkciją gali susilpninti šios medžiagos: kofeinas, rūkyti, labai apkepę ar ant atviros ugnies kepti mėsos patiekalai, riebi mėsa, alkoholis, cukrus ir baltų miltų gaminiai, maistiniai dažai bei priedai, tabakas.
ČESNAKAI
Vokietijos medikai atliko tokį eksperimentą. 6 savaites AIDS sergantys ligoniai gaudavo po 5g česnako per dieną, po to 6 savaites po 10 g. Pastebėta, kad imuninis aktyvumas pagerėjo ir daugelis simptomų sušvelnėjo.
Lentelė, parodanti maisto produktų gydomasias savybes.
Patiekalu pagrindinė sudedamoji dalis |
Pagrindinis saugotojas |
Kiti saugotojai |
Švieži žali vaisiai, salotos, šviežios daržovės (žalios ar virtos, valgomos su žieve) |
A, beta karotinas, folinė rūgštis, C, E, selenas, cinkas |
B2, pantoteninė rūgštis, koncentruotos riebiosios rūgštys (KRR) |
Nemalti grūdai: javai, rupi duona, rudi ryžiai |
b6, folinė rūgštis, E, selenas, cinkas |
Bi, B2, pantoteninė rūgštis, KRR |
Žuvis, šiek tiek apvirta ar pakepta vartojant nedaug riebalų ar visai be jų |
A, beta karotinas, B6, cinkas |
B12,D |
Riešutai (žali ar šiek tiek pakepinti) |
Bs, E, selenas, cinkas |
KRR |
Kiaušiniai, kepti mažame riebalų kiekyje ar be jų (3 vnt. per savaitę), šaltai spausti ir nehidrogenizuoti aliejai |
E, selenas |
KRR |
Sviestas arba nehidrogenizuotas margarinas (2 kartus per savaitę) |
beta karotinas |
A, D (margarine yra KRR) |
Sudaigintos sėklos ar grūdai |
B6, E, cinkas |
C, D, KRR |
Medus (nefiltruotas, su žiedadulkėmis) |
visos maistingosios medžiagos, išskyrus B12 |
Aromatai, o būtent levandų, citrinų, bergamočių, ramunėlių, sandalmedžio, ananasų ir mirtų, taip pat pasižymi imunitetą stiprinančiomis savybėmis. Labai veiksmingas arbatmedžių aliejus – praskiestas vandeniu ypač tinka skalauti burną ir praplauti nosies ertmę arba tiesiog uostyti.
Juk dažnai, kai nervinamės, užpuola ir bėdos su pilvu… Mūsų žarnynas ir imunitetas labai tarpusavyje susiję dalykai. Tinkamai subalansuota žarnyno mikroflora svarbi ne tik žarnyne vykstantiems procesams – ji sudaro apsauginį gleivinių barjerą blogiesiems mikrobams, taip pat palaiko organizmo gynybines jėgas, aktyvina imuninę sistemą. Gerosios žarnyno bakterijos – probiotikai – gaunamos valgant rūgščių pieno produktų (kefyro, jogurto). Kad žarnyno bakterijos turėtų kuo maitintis, svarbu valgyti ir skaidulingo maisto – jo esti grūdų produktuose, daržovėse, vaisiuose, ypač jų luobelėje.
- imuniteta stiprina, imuniteta stiprinantys preparatai, imuniteta stiprinantys vaistai, imuniteta stiprinantys vitaminai, imunitetas, imunitetas istorija, imunitetas tai, imunitetas vikipedija, imunitetas.lt, imuniteto atstatymas, imuniteto nusilpimas, imuniteto stimuliatoriai, imuniteto stiprinimas, imuniteto stiprinimas nestumo metu, imuniteto stiprinimas vaikams, imuniteto stiprinimo abc, imuniteto stiprinimo budai, imuniteto stiprinimui, imuniteto susidarymas, imunitetui stiprinti, imunitetui stiprinti vaikams, imunitetui stiprinti vaistai, imunitetui stiprinti vitaminai