Įvairūs Patarimai Namų Šeiminkėms
* Kad grindų šepetys visada būtų sausas ir papuręs, jį statykime arba kabinkime šeriais aukštyn.
* Prieš naudodamos naują drabužių arba batų šepetį palaikykime 10 min šiltame sūdytame vandenyje (pusė šaukšto druskos pusei litro vandens) — šeriai sutvirtės, nekris ir nelūžinės.
* Susidraikiusią šluotą (vantą) palaikykime keletą minučių virš puodo su verdančiu vandeniu.
* Šluotos bus tvirtos ir nelūžinės, jeigu prieš naudodami 2—3 val jas pamirkysime karštame sūdytame vandenyje.
* Jeigu kamštis per didelis ir nelenda į butelį, keletą minučių jį palaikykime verdančiame vandenyje.
* Stiklainį su sandariu stikliniu dangteliu atidarysime palaikę ji keletą minučių karštame vandenyje.
* Kad lengviau būtų atsukti, ant stiklainio užsukamo dangtelio uždėkime švitrinio popieriaus lapą. Dangtelį taip pat lengviau atsuksime užsimovę odines (tik ne zomšines) pirštines.
* Kad ištrauktume iš butelio nepaslankų stiklinį kamštį, ant jo užlašinkime truputį aliejaus ir indo kakliuką pakaitinkime ant ugnies.
Kad butelis su aliejum iš išorės nebūtų riebaluotas, iš paprastos kempinės išpjaukime nedidelę movą ir užmaukime ant butelio kakliuko.
* Butelių turinys neišsilies, jeigu kamščius pavilgysime tirpdytame parafine.
* Tarką galima paaštrinti — patrinti ją švitriniu popieriumi. Kad ant šaldytuvo durelių esantis guminis tarpiklis neliptų
prie spintos, gumos paviršių patepkime plonu aliejaus sluoksniu.
Virtuvės medinė lenta ilgainiui pasidaro nelygi. Patrinkime ją švitriniu popierium — ir ji vėl bus lygi.
Kad akinių stiklai nerasotų nuo mažiausio temperatūros pasikeitimo, juos šluostykime glicerino ir spirito mišiniu (5 dalys spirito ir 1 dalis glicerino).
* Kad durys negirgždėtų, į pakylėtų vyrių plyšį įdėkime mažą gabaliuką grafito.
* Kad spintos durelės ir stalčiai lengviau atsidarinėtų, jų pakraščius pašluostykime įmuilintu skuduru.
* Jeigu spyna sunkiai rakinama, blogai veikia, į jos skylutę įberkime truputį grafito miltelių (jų galima pridrožti nuo pieštuko).
* Sunkiai pasukamą spynoje raktą patrinkime vašku arba muilu.
* Prieš kaldami vinį į tinkuotą sieną, priklijuokime celofano juostelės atkarpėlę — tinkas neskeldės.
* Vinį lengvai įkalsime. į kiečiausią medį, jeigu jos smaigalį ištepsime muilu ir pavilgysime aliejuje.
* Rūkantiesiems dantų geltonumas išnyks, jeigu dantis kartkartėmis valys citrinos sulčių ir geriamosios sodos tirpale pavilgytu šepetėliu.
* Zomšinį rankinuką valykime taip: pirma švariu skuduru nušluostykime dulkes, o dėmes ir nusiblizginusias zomšos vietas patrinkime švitriniu popierium, paskui keletą kartų paviršių pavalykime kietu ašutiniu šepečiu.
* Valomus dantų šepetėlius keletą minučių palaikykime stiklinėje vandens su trupučiu amoniako.
* Šukos ir plaukų šepečiai gerai išsiplaus, jeigu juos keletą minučių palaikysime vandenyje su amoniaku (4 dalys vandens, 1 dalis amoniako). Paskui juos pakiškime po vandens srove ir sausai nušluostykime. Jeigu šepečio rankenėlė medinė arba metalinė, tai vandenyje su amoniaku laikykime tik šerius. Taip pat šepečius galima palaikyti geriamosios sodos vandeniniame tirpale.
* Balti rankinukai, batai, diržai išliks tokios pat spalvos, jeigu juos valysime pieno ir plakto kiaušinio baltymo mišiniu.
* Odiniai rankinukai gerai nuvalomi perpjautu svogūnu.
* Iš odinio rankinuko dėmės išimamos acto ir vandens mišiniu (lygiomis dalimis).
* Nešvarius arba sunkiai užtraukiamus užtraukiklius valykime senu dantų šepetėliu ir truputį patepkime vazelinu.
* Patamsėjusią rankinukų, portfelių, batelių odą galima gerai išvalyti vilnoniu arba flaneliniu tamponu su drėgnais kavos tirščiais.
* Nešvarumus ir riebalų dėmes iš dirbtinio kailio rankinukų valykime terpentinu, paskui kailį pašukuokime kietu šepečiu.
* Kad nuo madingų metalo papuošalų ant drabužių neliktų tamsių dėmių, kitą jų pusę nutepkime nagų laku.
* Auksinis žiedas arba auskarai dar labiau žvilgės, jeigu juos palaikysime pasaldintame vandenyje.
* Auksinius papuošalus plaukime pamuilėse — atsargiai trinkime minkštu dantų šepetėliu, ypač vietas prie sąsagų.
* Lygų auksinį žiedelį galima gerai išvalyti lūpų dažais.
* Grandinėlę plaukime butelyje, kartkartėmis jį pakratyda-mos, kol neliks nešvarumų, paskui nusausinkime rankšluosčiu.
*. Dulkės nuo žiedų su brangakmeniais valomos degtuku su apsukta ant jo odekolone, glicerine arba magnezijos ir amoniako mišinyje pavilgyta vata, paskui blizginami zomša arba flanele.
* Sidabrinius žiedus, sages, grandinėles galima valyti sausu gelumbiniu skudurėliu arba minkštu šiltose pamuilėse pavilgytu šepetėliu. Šiam tikslui tinka ir dantų milteliai.
* Sidabriniai daiktai vėl ims žvilgėti, jeigu juos 2—3 val palaikysime vandenyje, į kurį įmesta nepjaustyta bulvė, paskui perplausime švariame vandenyje.
* Stiklo papuošalai plaunami skalbiklių tirpale, paskui švariame vandenyje ir sausai nušluostomi minkštu švariu rankšluosčiu. Stambūs karoliai plaunami šepečiu. Ant siūlo arba gumelės suvertus karolius geriau plauti be muilo.
* Plastmasinės apyrankės, karoliai, auskarai, žiedai plaunami be skalbiklių ir muilo. Labai nešvarūs karoliai išbarstomi, išplaunami, išdžiovinami ir vėl suveriami.
* Gintaro ir dramblio kaulo papuošalai plaunami šiltose pamuilėse. Jeigu dramblio kaulas pagelto arba pasidarė dėmėtas, dirbinį 10 min palaikykime chlorkalkių tirpale, paskui atsargiai nušluostykime skudurėliu.
* Mediniai papuošalai ne plaunami, o tiktai šluostomi flanele.
* Natūralius ir dirbtinius perlus reikia saugoti, kad nesusibraižytų, laikyti atskirai nuo kitų papuošalų, suvyniotus į minkštą skudurėlį. Retkarčiais patariama juos patrinti aksomu. Natūralių perlų karolius kasmet reikia perverti.
* Vario papuošalai valomi kreidos ir amoniako mišiniu. Kartais juos pavyksta nublizginti sausa vata.
* Kad miške arba žvejojant neatidrėktų degtukai, jų galvutes patepkime nagų laku.
Sudaužyto stiklo šukes nuo grindų rinkime drėgnu skuduru.
* Jeigu pūkutis su pudra nukrito ant tamsios suknelės, nevalykime jos nei ranka, nei šepečiu, o tik pudrą nupūskime arba nukratykime.
Jeigu, gamindamos valgį, nusideginome, skaudamą vietą patepkime muilu arba ant jos uždėkime gabaliuką kalio permanganato tirpale pavilgytos marlės ir apriškime.
* Jeigu apsideginome nesmarkiai, apdegintą vietą 15 min palaikykime po šalto vandens srove, paskui patepkime kremu.
* Kad neapsidegintume garais, verdančio puodo dangtį denkime nuo savęs.
* Žvakė neapvarvės, jeigu ją valandą palaikysime sūdytame vandenyje, paskui išdžiovinsime.
* Geras minkštas trintukas kartais pradeda slysti ir blogai trina. Tačiau jis vėl atgaus geras savybes, jeigu jį suraižysime peiliu (padarysime keletą įpjovų).
* Kad fotoaparato diržas neslystų nuo peties, jo vidinio paviršiaus dalį (prigulančią prie peties) ištepkime gumos klijais ir leiskime jiems išdžiūti.
* Nuo putino, erškėčio, šermukšnio neraškykime visų vaisių. Kiekviename augale likę keletas šakelių su vaisiais žiemą labai puošia ir pagyvina sodą.
* Karštą vasarą žiūrėkime, kad bijūnai neperdžiūtų, nes perdžiūvę pavasarį žydės ne taip vešliai kaip paprastai.
* Kad naujametinė eglutė kambaryje ilgiau nedžiūtų, prieš puošdami, palaikykime ją dvi paras kibire vandens, įpylę truputį glicerino. Paskui eglutės liemenėlį įskelkime, į pjūvį įkiškime vilnonį skudurą, kurį kasdien suvilgykime vandeniu, arba medelio pjūvį užliekime tirpdytu vašku.
* Neišpilkime vandens, kuriame plovėme mėsą, — tai gera trąša kambarinėms gėlėms.
* Mažiau nuvargsite, jeigu gerai apgalvosite darbų eigą. Geriausia pradėti nuo daug laiko reikalaujančių darbų, po to atlikti smulkesnius.
* Gražioje jaukioje virtuvėje ir šeimininkė turi būti graži ir tvarkinga. Ją papuoš skoningai pasiūta prijuostė ir gera nuotaika.
* Maisto produktai laikomi vėdinamose spintose. Birūs produktai laikomi specialiose dėžutėse. Greitai gendantys — šaldytuve.
* Virtuvėje vieną lentyną skirkite šeimininkės bibliotekėlei. Joje galima pasidėti ir skaitomą grožinės literatūros knygą.
JEI LAUKIATE SVEČIŲ…
* Pagalvokite ir gerai paskirstykite savo laiką.
* Pagal galimybę stenkitės naudotis pusfabrikačiais ir paruoštu desertu.
* Kelias dienas prieš vaišes sudarykite sąrašą, ką pirksite. Gėrimus ir ilgai negendančius produktus patariama nusipirkti anksčiau.
* Parinkite tokį meniu, kad kai kuriuos patiekalus galėtumėte pasigaminti iš anksto: vaišių išvakarėse ar tą pačią dieną, tačiau anksčiau.
* Nerizikuokite bandyti naujų kulinarinių receptų, o, paėmusios knygą, patikrinkite, ar gerai prisimenate tuos, kuriuos jau ne kartą gaminote.
* Iš anksto susitarkite su vyru ir vaikais, kas serviruos, neš į stalą, pilstys gėrimus, keis indus ir kt.
* Jei pakvietėte daugiau kaip 8 žmones, vargu ar išsiversite be pagalbos.