Maisto Ruošimo Patarimai

sriuba• Kepimas. Kepamos bulvės bus trapios ir labai skanios, jei jas supjaustytas apvoliosite miltais.

• Kepamas bulves pasūdykite tik tada, kai jos skrus, nes prie­šingu atveju druska susimaišys su riebalais, ir bulvės nebus tokios skanios. Jeigu kepate bulves su svogūnais, tai juos dėkite ne iš karto, o baigiant kepti.

Bulves kepkite iš anksto įkaitintoje keptuvėje. Iš pradžių ugnis turi būti kaitri, paskui ne tokia kaitri.

• Labai skanios ir maistingos orkaitėje keptos bulvės su lupena.

• Kepkite ir farširuokite kietus nepernokusius pomidorus.

• Morkas pakepinkite. Riebalai sugeria ne tik eterinius aliejus, bet ir dažomąsias medžiagas (karotiną). Nuo jų riebalai nusidažo gražia oranžine spalva, ir padažai bei sriubos būna labai gražios.

Morkos gražiai paruduos, jei apkepdamos į riebalus įbersite truputį cukraus.

• Kruopos. Soras, ryžius ir perlines kruopas iš pradžių plaukite šiltu, paskui karštu vandeniu.

• Jeigu sorų gerai nenuplausite, tai košė bus kartoka ir pilkšvo atspalvio.

• Kruopoms plauti imkite 2—3 kartus daugiau vandens negu yra pačių kruopų. Tuomet priemaišos iškils į paviršių, o smėlis nusės ant dugno. Keisdamos vandenį, plaukite 2—3 kartus.

• Kad virti ryžiai būtų birūs, berkite juos į pasūdytą vandenį (1 kg ryžių 6—7 litrai vandens ir 50 g druskos). Virkite 25—35 minutes. Paskui suberkite juos į rėtį ir perliekite verdančiu van­deniu.

• Kruopas berkite į verdantį vandenį, kad jis greičiau vėl už­virtų. Jeigu subarsite jas į šaltą vandenį, tai krakmolas nusės į indo dugną, dėl to košė gali prisvilti.

• Visas kruopas, išskyrus manų ir avižines, prieš verdant reikia perrinkti (arba persijoti) ir nuplauti.

Košės. Vyresniems žmonėms rekomenduotina vieną arba du kartus per savaitę valgyti grikių arba sorų kruopų košės, paruoštos su saulėgrąžų aliejumi.

What´s going on there?• Piene (gryname arba praskiestame vandeniu) soros suverda prasčiau ir per ilgesnį laiką negu vandenyje. Todėl jas pavirin­kite 10 min. vandenyje, nupilkite ir, įpylusios pieno, baikite virti košę.

• Pieniškas košes virkite šitaip. Kruopas nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu ir per naktį palaikykite šaldytuve. Rytą virkite jas tame pačiame vandenyje. Baigdamos virti, pagal skonį įpilkite pieno. Tuomet košė bus ir skani, ir maistinga.

• Kvietines kruopas pavirinkite vieną arba dvi minutes, nuplau­kite šaltu vandeniu ir tik po to baikite virti. Tuomet košė nebus kartoka

Kad košė greičiau įšvirtų, maišykite ją iš lėto. Greitai maišoma ji ilgiau verda.

• Jeigu verdate pienišką ryžių, miežių, avižinių arba kvietinių kruopų košę, tai kruopas iš pradžių virkite 20—30 min. vandenyje, paskui vandenį nupilkite, įpilkite karšto pieno ir baikite virti.

• Manų kruopos ir smulkūs vermišeliai greitai išverda, todėl juos galite dėti tiesiog į pieną.

• Kad košė būtų skanesnė ir biresnė, prieš suberdamos kruopas į verdantį vandenį įdėkite sviesto.

Grikių košė bus skani, jei prieš virdamos grikių kruopas pa­skrudinsite švarioje keptuvėje ant nekaitrios ugnies. Kai kruopos įgaus auksinį atspalvį ir ims sproginėti, tuomet įdėkite pusę šaukšto sviesto ir dar truputį pakaitinkite. Paskui sudėkite į puodą užpilkite verdančiu vandeniu, pastatykite ant nekaitrios ugnies, truputį pasūdykite ir uždenkite. Po 20 min., kai kruopos sugers visą vandenį, puodą nukaiskite, apvyniokite laikraščiais ir šiltai apklokite. Tegul pastovi.

Prisvilusią košę tuojau pat sukrėskite į kitą puodą. Negramdykite svilėsių, palikite ir apatinį sluoksnį. Jeigu košė dar neiš­virusi, tai įpilkite verdančio vandens ir baikite virti.

• Makaronai virdami dažnai sulimpa, todėl į vandenį, kuriame jie verda, įdėkite truputį margarino.

PrastaiPuiku (1 votes, average: 10.00 out of 10)
Loading...
  1. , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2021 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy