Žuvis. Paruošimas. Žuvies Laikymas
* Neturint specialaus peilio, žuvį galima valyti tarka. Su ja sparčiai nuvalysite ir nesusibadysite rankų.
* Gleivėtas žuvis lengvai nuplausite stipriu geriamosios sodos tirpalu.
* Valoma žuvis neslys iš rankų, jeigu pabarstysime ją valgomąja druska.
* Žvynus lengviau nuskusime, jeigu pirma palaikysime žuvį šaltame actu parūgštintame vandenyje arba panardinsime į verdantį vandenį. Prie upės valomą žuvį patrinkime į žolę.
* Žuvies oda neriama pradedant nuo galvos: aštriu peiliu apipjaunama, paskui šaukšto galu atskiriama nuo raumenų ir nutraukiama rankomis; pelekai nupjaunami peiliu.
* Žuvis atšildoma įdėta į indą su šaltu pasūdytu vandeniu.
* Eršketai, sevriuga atšildomi ne vandenyje, bet ore, vėsioje vietoje.
* Kepant žuvį, nesklis nemalonus kvapas, įmetus į aliejų keptuvėje keletą griežinėlių bulvių.
* Šaldytą žuvį dėkime į puodą, užpilkime šaltu vandeniu ir virkime ant mažos ugnies.
* Jeigu žuviai užpilti paruoštas sultinys esti drumstas, jį ataušinkime, paskui įleiskime kiaušinio baltymą, išmaišykime, pakaitinkime, kol užvirs, ir 15 min laikykime ant mažos ugnies. Kai nusistos, atsargiai, nesuplakdami perkoškime pro servetėlę.
* Į vandenį įpylus truputį acto, verdama jūros žuvis bus skanesnė ir mažiau suirs.
* Žuvies negalima virti ant stiprios ugnies: ji bus kieta, o sultinys drumstas.
* Žuvis bus švelni verdama įpylus truputį šviežio pieno.
* Kad nesuirtų, sveiką žuvį virkime įvyniotą į marlę ar servetėlę; išvirusią dėkime į dubenį.
* Sterlė, eršketai, sevriuga turi malonų aromatą ir skonį, todėl, jas gamindamos, vartokime nedaug prieskonių.
* Žuviai troškinti ir kepti patariama vartoti aliejų, margariną, lydytą sviestą. Avių ir galvijų lajus netinka.
* Gerai nusausinta žuvis kepama gražiai parusvės.
* Kad kepama žuvis nesuirtų, sūdykime ją prieš 10—15 min.
* Ar žuvis gatava, galima nustatyti, persmeigus ją smailiu pagaliuku. Jeigu pagaliukas įsmigo lengvai ir ištekėjo skaidrios sultys, žuvis gatava.
* Žuvis nepriskrus prie keptuvės, jeigu į riebalus, kuriuose ji kepa, įbersime truputį druskos.
* Sūdytą žuvį mirkysime šaltame vandenyje, keliskart jį pakeisdami.
* Pamirkyta arbatoje arba piene, silkė esti skanesnė.
* Bet kuriuos produktus kepkime arba virkime iš pradžių ant smarkios, paskui ant mažos ugnies.
* Kad žuvis būtų šviežia ilgiau kaip parą, ją gerai išskroskime, palaikykime 1—2 min suvyniotą į sūdytu vandeniu suvilgytą sugeriamąjį popierių, paskui susukime į švarią sausą drobelę ir padėkime į šaltą vietą.
* Raudonieji, slėgti juodieji, grūdiniai ikrai ilgai nedžius, jeigu ant jų užpilsime ploną aliejaus sluoksnį ir stiklainį sandariai uždarysime.