Virtuvės Patarimai
Nuo sunkių namų ruošos darbų dabar mus išvaduoja šiuolaikinė virtuvės technika – įvairūs mechaniniai ir elektriniai aparatai, įrankiai, mašinėlės. Tik juos pirkite apgalvotai. Pasvarstykite, ar jie jums iš tikrųjų padės sutaupyti laiko ir palengvins darbą, ar tik bus virtuvės puošmena, kuria galėsite pasipuikuoti.
Pasidarykite virtuvės įrengimo planą
Sunku iš anksto numatyti visas būtinas išlaidas. Todėl geriausia susidaryti virtuvės įrengimo darbų planą ir pamažu jį vykdyti. Turint planą, daug lengviau dirbti, nepamirštami net menkiausi dalykai.
Pradėkite nuo sunkiausių darbų: įsiveskite elektrą, įsirenkite vandentiekį ir kanalizaciją, pastatykite kriauklę, viryklę ir kt. Spinteles galite įsigyti ir vėliau, bet numatykite, kur jas statysite ar kabinsite. Vėliau nusipirkite šaldytuvą, skalbimo mašiną, bet vietą jiems parinkite iš anksto.
Atsiminkite, kad virtuvė turi būti lengvai valoma, gerai vėdinama, šviesi ir tvarkinga.
Patogiausios grindys, ypač kaime, plaunamos. Jos gali būti ištiestos linoleumu, relinu. Sienas geriausia iškloti glazūruotomis plytelėmis, ypač ten, kur apsitaško, greit susitepa. Kitas vietas galima nudažyti aliejiniais arba emaliniais dažais.
Geriausi virtuvės baldai – mediniai arba metaliniai. Darbo stalas , spintelių paviršius padengiamas patvariu plastiku. Gražu, praktiška nedažytas, lakuotas medis, jį imituojanti medžiaga, kuri taip pat lengvai valoma. Virtuvės oras visada turi būti geras. Maisto kvapus, garus, dujų degimo produktus reikia kuo greičiau pašalinti. Jūs galite įsigyti elektrinį, cheminį ar lange įtaisomą ventiliatorių, praverti orlaidę, pagaliau atidaryti laukujas duris. Kuo virtuvė mažesnė, kuo ji blogiau natūraliai vėdinama, tuo turėtų būti geresnė vėdinimo sistema.
Darbo vietos turi būti gerai apšviestos. Dirbant su smulkiais ir aštriais namų ruošos įrankiais, plaunant indus, labai nepatogu stovėti, atsukus nugarą į langą arba tenkintis vienintele palubėje kabančia lempa. Todėl numatykite keletą šviestuvų ties darbo vietomis.
Kad virtuvė būtų ideali, neužtenka vien modernių įrengimų, dailių spintelių, malonių spalvų, patogios viryklės. Ji turi būti tvarkinga, kiekvienas daiktas padėtas į savo vietą. Interjero specialistai numatė geriausias vietas kriauklei, viryklei, spintelėms, šaldytuvui pastatyti, apskaičiavo patogiausią šių daiktų aukštį ir plotį. Įrengdama savo virtuvę, vadovaukitės šiais principais.
Kam reikalinga virtuvė? Valgiui gaminti, daržovėms, indams plauti, maisto produktams, namų ruošos reikmenims laikyti. Pagaliau čia daugumas šeimų valgo. Patogu, kai kriauklė, darbo stalas, viryklė yra vienoje sekcijoje. Tada šeimininkei netenka daug vaikščioti. Tačiau tokiai virtuvei įrengti reikia gana didelės patalpos, nors, antra vertus, sekcijos spinteles galima panaudoti podėliui.
Virtuvėje daugiausia dirbama prie viryklės ir kriauklės. Labai patogu, kai tarp jų yra darbo stalas, ant kurio gaminamas valgis arba pasidedami puodai, patiekalai.
Darbo stalas
Anksčiau valgis būdavo gaminamas ant vienintelio , virtuvės viduryje pastatyto stalo. Dabar darbo stalas statomas prie plytelėmis išklotos sienos arba pertvaros. Po juo įrengiamos spintelės. Darbo stalas turi būti padengtas lengvai plaunama, kieta, atsparia karščiui ir drėgmei medžiaga. Ant jo drąsiai galima dėti karštą puodą, iš orkaitės ištrauktą skardą su kepsniu. Žinoma, stalas ilgiau išliks gražus, jei karštus indus dėsime ant padėklo.
Maisto produktų laikymas
Maisto produktai laikomi spintelėse. Jos gali būti pakabinamos ant sienų arba kampuose, pastatomos ant grindų. Į jas dedamos visos bakalėjos, konservų atsargos. Nestatykite spintelių drėgnose vietose, labai arti viryklės, nes per šiltai ir drėgnai laikomi maisto produktai greitai genda.
Labai patogu netoli viryklės, specialiose dėžutėse laikyti druską, įvairius prieskonius. Jei arti nėra rūsio, gėrimus, sultis, kompotus laikykite spintelėje arba dėžutėje su pertvaromis.
Daržovės, sūriai, kiaušiniai ir kiti maisto produktai, kurių vartojimo laikas ribotas, laikomi vėsioje , vėdinamoje vietoje. Jei neturite vėsaus sandėliuko, sudėkite juos į lengvai vėdinamą spintelę, pastatytą vėsiausioje virtuvės vietoje. Daržoves patogiausia laikyti talpiose dėžėse su ratukais. Jas galima laikyti ir po kriaukle, jeigu ši vieta vėdinama.
Šaldytuvas reikalingas greitai gendantiems produktams : pienui, sviestui, mėsai, žuviai, įvairiems maisto likučiams, virtiems produktams, žalioms daržovėms, kiaušiniams ir kai kurių rūšių sūriams laikyti. Tačiau šaldytuvas – ne aaspintelė, negalima į jį susidėti visų maisto atsargų.
Į šaldytuvą dėkite tik švarius produktus: butelius nušluosčiusi, daržoves ir salotas apvaliusi ir apiplovusi. Visus produktus atskirai supakuokite, kad jie neperimtų pašalinio kvapo, nedrėkintų šaldytuvo, neapdžiūtų. Geriausia juos sudėti į sandarias plastmasines dėžutes, įvynioti į foliją, sukišti į permatomus polietileninius maišelius. Supakuotų produktų į šaldytuvą daugiau telpa.
Primename:
- Bulvių, ropių ir svogūnų šaldytuve nelaikykite;
- Žirnius, pupeles išlukštenkite – tada jos užims mažiau vietos;
- Daržoves išvirkite ir sudėkite į uždengiamus indus;
- Grybus laikykite plastmasinėje dėžutėje nevalytus ir neplautus arba tik apvirtus;
- Salotas perrinkite, nuplaukite, gerai nukratykite vandenį ir laikykite užrištame polietileniniame maišelyje – jos išliks trapios;
- Niekada nedėkite į šaldytuvą bananų, citrinų, apelsinų. Ilgiau jame galite laikyti visus perrinktus ir apibertus cukrumi vaisius ar uogas ( net braškes ir avietes ) . iš šaldytuvo jų išsiimkite prieš pusvalandį, kad atgautų kvapą, ir tik tiek , kiek suvalgysite;
- Melionai į šaldytuvą dedami, tik norint juos atšaldyti. Bet prieš tai juos reikia gerai suvynioti ;
- Sūriai į šaldytuvą nededami. Tačiau jei bijote, kad jie nesugestų, laikykite juos kur ne taip šalta ( prie durelių, daržovių skyriuje ), uždaroje dėžutėje. Šveicariškas sūris išsilaikys minkštas, jei į dėžutę šalia jo įdėsite gabaliuką cukraus;
- Kiaušinius sudėkite į jiems skirtą vietą smailiaisiais galais žemyn ;į šaldytuvą dėkite tik ataušusius maisto produktus;
- Nepalikite šaldytuvo atviro ir nedarinėkite jo per dažnai, nes kaskart į jį pateks šilto oro.