Arbatos Grybas

arbatinis-grybas

Arbatos grybas

Arbatinis grybas. Jau senokai miestiečių ir kaimiečių virtuvėje ant palangės stiklainyje plūduriuoja arbatos grybas. Jo kolonija nelabai patraukli, bet saldžiarūgštis skystis daugelio mėgstamas.
Arbatinis grybas — acto rūgšties bakterijų ir mieliagrybio kolonija. Tai labai panašu į kerpę (dumblio ir grybo koloniją), tik ši gyvena sausumoje. Mieliagrybis arbatoje ištirpusį cukrų skaido į organines rūgštis (askorbino, citrinos, pieno ir kt), alkoholį ir anglies dioksidą, o bakterijos alkoholį paverčia acto rūgštimi. Arbatinis antpilas praranda skaidrumą, bet įgauna saldžiarūgštį malonų skonį. Šis skystis gerina apetitą, naikina kai kurias kenksmingas bakterijas skrandyje, žarnyne. Juo skalaujama gerklė sergant angina, dantenų uždegimu. Jame yra ir vitaminų B, D. Tačiau juo per daug nereikia piktnaudžiauti, dažnai malšinti troškulį, nes acto rūgštis gali pakenkti virškinimo traktui.

Grybų, galinčių parūgštinti skystą antpilą (arbatą ar pieną), yra keletas rūšių. Nors jų augimo sąlygos nevienodos, bet gyvenimo būdas panašus, todėl ir antpilas beveik tokio pat skonio.

Šio grybo antpilas ruošiamas taip. Atpjaunamas gabalėlis grybienos, įdedama į stiklainį su pasaldinta arbata, užrišama marle ir padedama į šviesią vietą, geriausia ant palangės. Po savaitės dviejų antpilą galima gerti.

Arbatos grybo naudingos savybės:

  • Organinės rūgštys (pieno, obuolių, acto, oksalo) – naudingos organizmo lastelių detoksikacijai
  • Fermentai – padeda organizmui virškinimo procese
  • Probiotikai – gerosios bakterijos, kurios gyvena žarnyne ir padeda virškinimui
  • Antioksidantai – padeda išvengti visų tipų ligų

Kaip pasigaminti arbatos grybą:

  1. Pasigaminkite juodosios arbatos iš 5 pakelių (maždaug 15g) arbatos, 1 stiklinės cukraus, ir maždaug 3l filtruoto vandens
  2. Atvėsinkite iki kambario temperatūros
  3. Įdėkite gabalą arbatos grybo ir 1 stiklinę anksčiau paruoštos arbatinio grybo arbatos
  4. Uždenkite indą su popieriniu rankšluosčiu arba kavos filtru bei užriškite virvele ar guma šonus, kad į vidų nepatektų bakterijų ir vabzdžių
  5. Padėkite į ramią vietą
  6. Leiskite fermentuotis 7-10 dienų priklausomai nuo aplinkos temperatūros ir kokį sūrumą norite pasiekti
  7. Išimkite seną arbatos grybo koloniją ir naujai susiformavusią koloniją ant arbatos paviršiaus
  8. Išpilstykite pagamintą arbatą į plastikinius arba stiklinius butelius iki viršaus ir užkimškite.
  9. Butelių nebūtina dėti į šaldytuvą, galite laikyti vėsioje vietoje namuose.

PrastaiPuiku (9 votes, average: 7.11 out of 10)
Loading...
  1. , , , , ,
26 komentarai

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2019 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy