Grindys – Grindų Klojimas, Dažymas, Vaškavimas

grindys parketasGrindų remontas gali būti tiek paprastas, tiek sudėtingas darbas. Iškloti parketą sugebės daugelis, tačiau senojo parketo šlifavimą verčiau patikėti meistrui.

Medinių grindų šlifavimas.

Parketą galima šlifuoti ir iš naujo lakuoti net keletą kartų, nes medienos sluoksnis yra palyginti storas. Tačiau šį darbą geriausia patikėti meistrui.

Parketlentės yra gana brangi medžiaga, jų atnaujinimas taip pat nemažai kainuoja.

Paprastų lentų grindis nesunkiai nušlifuosite patys. Tik nenugremžkite per daug medienos.

Grindims šlifuoti reikia specialaus aparato. Jį galima išsinuomoti. Kartu gausite ir kitų šlifavimui būtinų įrankių. Šlifavimo aparatas naudoja daug energijos, todėl prieš jungdami į tinklą, pasistenkite kiek galima sumažinti elektros tinklo apkrovimą, kad neperdegtų saugikliai.

Jeigų grindys dengiamos plonyte danga, pvz., kilimine, jas reikia šlifuoti ypač kruopščiai, antraip lentų nelygumai matysis pro dangą.

Grindims ištiesinti galite naudoti medžio plaušo plokštes ar fanerą – prisukite jas medvaržčiais prie grindų.

Grindys – senos ar naujos

Jeigu jūsų grindų lentos juda, pritvirtinkite prie jų medžio plaušo plokštes ar fanerą. Plokšcių siūles galite sutvirtinti klijais. Pritvirtinę plokštes, padidinsite grindų izoliaciją, tik reikia prisiminti , kad šiek tiek paaukštėja grindys.

Grindų vaškavimas

Naujų ar švariai nušlifuotų grindų tepimas specialiu aliejumi arba vaškavimas – pats lengviausias būdas natūraliomis medžiagomis jas apsaugoti ir pasiekti blizgesio efektą. Išvaškuotas paviršius netrupa ir nesibraižo kaip lakuotas, jį bet kada galite atnaujinti. Vaškuoti galima net laiptus ir bet kurį kitą medinį paviršiu. Prieš vaškavimą grindys įtrinamos linų sėmenų aliejum (kulinariniu ar specialiu) su terpentinu ( santykiu 1 : 1 ). Labai geras yra pušų terpentinas, bet tinka ir mineralinis. Aliejaus ir terpentino mišinį įtrinkite kempine ar skudurėliu. Neįsigėrusio aliejaus likučius nuvalykite.

grindu dangaProcedūrą pakartokite kitą dieną. Grindis trinti aliejumi galite tris kartus. Grindimis galima vaikščioti iškart, vos tik aliejus įsigers. Parduodamas ir specialus medienai skirtas aliejus, kuris taip pat skiedžiamas terpentinu. Įtrynę aliejumi, po paros grindis jau galite pradėti vaškuoti. Grindų vaškas būna skystas ir kietas. Patogiausia vaškuoti specialia mašinėle arba kaip nurodyta instrukcijoje.

Nusipirkite specialaus vaško. Bičių vaškas grindims netinka – jis per minkštas. Nenaudokite plastmasei ir linoleumui skirto vaško. Parketo vaškavimas nėra paprastas daebas. Prieš vaškavimą grindys turi būti labai gerai nušlifuotos ir nuvalytos. Iš pradžių grindys tepamos gruntu, kuris greitai susigeria ir išdžiūsta. Kartokite tai keletą kartų .

Grindų Lakavimas

Gruntas užlygina plyšius ir įtrūkimus. Jis yra skaidrus ir nepalieka ant grindų paviršiaus plėvelės. 1 m2 grindų reikia 0,3 -0,4 l grunto.

Ant grunto tepamas lako sluoksnis. Lakuojama maždaug tris kartus. Paskutinis sluoksnis nublizginamas minkštu skudurėliu. Įprastiniai grindų lakai skleidžia itin nemalonų kvapą net dvi savaites po lakavimo, todėl gali sukelti alergiją. Vietoje jų naudojami aliejiniai lakai.

Aliejiniai lakai

Aliejiniais lakais grindys tepamos taip pat, kaip ir sintetiniais lakais. Iš pradžių tepamas gruntas, po to lakuojama. Lakuojant aliejiniais lakais tepami trys – keturi lako sluoksniai. Kiekvienas sluoksnis džiūsta apie 6 – 12 val. Paskutinis lako sluoksnis nublizginamas minkštu skudurėliu.

Aliejiniai lakai netinka paviršiams glaistyti. Tam naudojami epoksidiniai lakai ir specialūs mišiniai, kuriuose yra medžio drožlių.

Grindų dažymas

Seną grindų spalvą galite pakeisti beicuodami. Beicas taip pat gerai apsaugo grindis. Beicuokite plačiu teptuku. Prieš tepdami grindis, išbandykite beicą ant atskiros lentelės – ar mediena tikrai įgauna norimą atspalvį. Po beicavimo grindis galite lakuoti, apdoroti specialiu aliejumi arba vaškuoti. Tačiau neskubėkite, beicuotas paviršius turi džiūti 4 – 5 paras.

Grindų dažų būna labai įvairių. Galima rinktis blizgančius ar pusiau matinius. Atsiminkite – grindims dažyti tinka tik specialūs dažai. Medines grindis prieš dažymą reikia nušlifuoti. Šis darbas panašus į parketo šlifavimą. Šlifavimo mašina nugremžia ploną paviršinį medienos sluoksnį. Sudėjus naujas grindis, jų paviršius išlyginamas tokia pat šlifavimo mašina. Jeigu nebūtina grindų šlifuoti, jas galima tik gerai išplauti kalcinuotos sodos tirpalu.

Grindis užtenka nudažyti du kartus. Pirmą kartą dažant į dažus įpilama 10 proc. terpentino tirpalo. grindys

Parketo klojimas

Betono plokštės, ant kurių klojamas parketas, drėksta, todėl tarp jų klojamas hidroizoliacinis sluoksnis – 0,2 mm storio plastiko plėvelė. Ant jos klojami šilumos ir garso izoliatoriai. Parketas klojamas ant juodlenčių, tvirtinamų virš izoliacinio sluoksnio.

LAMINUOTOS GRINDYS

Jos panašios į parketą, bet jų paviršius plastikinis. Plokštės pagrindas gaminamas iš medienos. Laminuotos grindys yra plonesnės nei parketas, maždaug 7 mm. Tai gana patogu, nes jas klojant nereikia pakelti durų. Laminuotos grindys labai patvarios. Jos ne taip greitai susibraižo, jas mažiau nei medį veikia saulė. Tokias grindis valyti labai paprasta, tačiau atsiminkite, kad jų negalima šlifuoti.

PrastaiPuiku (1 votes, average: 7.00 out of 10)
Loading...
  1. , , , , , , , , , , ,
1 komentaras

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2021 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy