Atgimęs Auksinių ir Sidabrinių Papuošalų Spindesys

Ilgainiui papuošalai, kokie jie bebūtų puikūs ir brangūs, apsineša ir pasidengia muilo ir kremo, negyvų odos ląstelių dulkėmis. Norint sugrąžinti ankstesnį papuošalų spindesį ir blizgesį, būtina juos atnaujinti. Tai įmanoma padaryti pačioms ir ne visada būtina kreiptis į juvelyrą. Kartais pakanka žinoti keletą gudrybių ir jūsų pamėgtas papuošalas vėl atrodys kaip naujas.

Auksinius papuošalus galima nuplauti drungnu vandeniu, su ištirpintais jame skalbimo milteliais. Paimkite minkštą natūralių šerelių šepetėlį ( tai gali būti netgi senas dantų šepetėlis, tačiau ne su sintetiniais šereliais ), pamirkykite jį į minėtąjį mišinį ir švelniai patrinkite papuošalą. Vėliau nuplaukite drungnu vandeniu ir gerai nusausinkite minkštu rankšluosčiu arba flanelinio audinio skiaute.

Jei auksinis papuošalas prarado blizgesį ir jo paviršius tapo matinis, patrinkite jį svogūno sultimis ir po 2-3 valandų nublizginkite minkšto audinio skiaute. Arba panardinkite papuošalą keliasdešimčiai minučių į pasaldintą vandenį. Dar galite dešimt minučių palaikyti jį drungname piene arba litre vandens su pora lašų amoniako.

Auksinius papuošalus geriausiai laikyti papuošalų dėžutėje su specialia vieta žiedams. Dėžutę reikėtų iškloti aksomu, tačiau jokiu būdu ne zamšo skiaute, nes ši medžiaga turi rūgščių, kurios gali pakenkti tauriesiems metalams ir brangakmeniams. Jei neturite papuošalams skirtos dėžutės, juos galite laikyti po vieną mažučiuose maišeliuose. Svarbiausia, kad papuošalai vienas su kitu nesiliestų.

Sidabrinius papuošalus reikėtų valyti šepetėliu, pamirkytu kreidos ir denatūrato mišinyje. Po to papuošalą nuplaukite vandeniu ir nuvalykite minkštos medžiagos skiautele. Sidabro papuošalus galima atnaujinti amoniako ir kreidos mišiniu arba palaikyti juos tarkuotų bulvių kukulių nuovire. Vėliau reikia nuplauti karštu vandeniu ir gerai nusausinti.

Jei sidabro gaminiai pajuodavo, partinkite citrinos sultimis, nuplaukite vandeniu ir nusausinkite. Sidabrinius papuošalus geriausia laikyti suvyniotus į flanelę aliuminio folijoje.

Perlai nuo ilgo nešiojimo ir prakaito gali tapti matiniai. Blizgesį galite sugrąžinti švelniai patrindamos lininiu rankšluosčiu. Maždaug kas dveji metai perlų karolius reikėtų duoti juvelyrui suverti iš naujo, kad jie nenutrūktų.

Beje, perlai yra organinės kilmės gamtos dovana, užauginta moliuskų. Jų blizgesiui ypatingos reikšmės turi kontaktas su kūnu, t.y., su jūsų oda. Jei jų nenešiosite 2-3 metus, jie ne tik priges, bet tarsi taps negyvi. Tokiais atvejais gemologai sako, kad perlai mirę.

Platinos papuošalus nepatartina valyti pačioms, geriau patikėti juvelyrui. Plaunantis rankas, žiedus iš platinos arba su platinos akimi reikėtų nusiimti, nes muilo šarmas jiems gali pakenkti. Kad šie papuošalai nesusibraižytų, laikykite juos papuošalų dėžutėje suvyniotus į popierinę servetėlę.

Brangakmenius ( išskyrus turkius, opalus ir smaragdus ), kurie yra lengvai suskaldomi, reikėtų valyti drungno vandens su trupučiu amoniako tirpalu ( santykiu 1 : 1 ). Po to nuplauti etilo alkoholiu ir palikti nudžiūti. Brangakmenius galima valyti minkštu šepetėliu. Nuvaliusios papuošalus su brangakmenių akutėmis, pažiūrėkite ar akutės nejuda. Jei juda, papuošalą parodykite juvelyrui, nes nuo ilgo nešiojimo metalas dyla ir papuošalo akutę galite pamesti.

Deimantai. Visiškai gryni, be priemaišų deimantai yra bespalviai, nors įprastai jie būna devynių spalvų – nuo mėlynai baltos iki geltonos. Labai brangūs ir reti yra safyro mėlynumo deimantai. Šių brangakmenių vertė priklauso ne tik nuo spalvos, bet ir nuo intarpų, lemiančių deimantų švarumą, didumo ir šlifavimo kokybės. Šlifuoti deimantai tampa briliantais. Svarbiausia deimanto, arba brilianto, savybė – kietumas. Šviesos žaismu briliantui gali prilygti nebent cirkonas.

Kaip juos valyti? Drungname vandenyje su trupučiu šampūno pamirkykite švelnų dantų šepetėlį ir atsargiai patrinkite papuošalą. Po to dėkite jį į tinklelį , nuplaukite po šilto vandens srove ir nusausinkite kilpiniu rankšluosčiu. Dar vienas valymo būdas. Paimkite lygiomis dalimis vandens ir amoniako. Šiame mišinyje pusvalandį palaikykite papuošalą. Išėmusios minkštu dantų šepetėliu švelniai nutrinkite rėmelių, kuriuose inkrustuotas deimantas, išorinę ir vidinę pusę. Vėliau papuošalą dar kartą panardinkite į vandens ir amoniako mišinį ir, kad nudžiūtų, padėkite ant kepinių virtuvės padėkliukų. Neskalaukite. Papuošalus su deimantais gerai atnaujina ir valo spiritas arba degtinė. Pamirkykite juos keliasdešimt minučių stiklelyje su minėtais skysčiais. Tik jokiu būdu nemerkite į techninį spiritą.

Tvarkydamos namus ar sportuodamos nepamirškite nusimauti žiedo su deimantu. Nuo stipresnio smūgio deimantas gali suskilti (briaunos kryptimi), nes yra gana trapus mineralas.

Papuošalų dėžutėje deimantiniai papuošalai turi būti padėti taip, kad nesubraižytų kitų papuošalų.

Koralai. Geriausia juos valyti alyvų aliejuje pamirkytu skudurėliu, ant kurio užlašinti keli lašai terpentino. Nublizginkite juos šifono skiautele.

Turkiai ilgainiui sensta ir ima keisti spalvą, todėl papuošalai turi būti reguliariai valomi vandens ir geriamosios sodos tirpale pamirkyta medžiagos skiautele. Nublukusių nuo saulės arba pažaliavusių turkių spalvą galima atstatyti pamirkius amoniake arba šlapimo rūgštyje. Beje, turkis lengvai sugeria įvairias chemines medžiagas, todėl prieš plaunantis rankas žiedą su turkio akute rekomenduojama nusimauti. Įdomu tai, kad prieš keletą šimtmečių didikai, siekdami atnaujinti šių brangakmenių spalvą, liepdavo tarnams juos sulesinti kalakutams. Buvo tikima, kad šių paukščių virškinamojo trakto sultys atgaivina prarastąją turkio spalvą.

Gema ( reljefu dekoruoti nedideli akmenys ar brangakmeniais ). Pradžioje vaizdelį, po to – papuošalo rėmelius atsargiai nuvalykite vata, pamirkyta denatūrate. Nušluostykite šifono skiautele.

Vario papuošalams galite suteikti blizgesį patrynusios vatos gabalėliu arba kreidos ir amoniako mišiniu.

Pageltusius dramblio kaulo papuošalus reikėtų 5-10 min. Pamerkti į silpną chlorkalkių skiedinį.

Taigi skirkite papuošalams bent truputį dėmesio ne tik tada, kai jie puošia jūsų rankas arba kaklą ar kai prireikia jų iškilmingam vakarėliui arba pobūviui. Jie taps ne tik malonia ir brangia puošmena, bet galbūt ir šeimos relikvija, perduodama iš kartos į kartą.

PrastaiPuiku (1 votes, average: 10.00 out of 10)
Loading...
  1. , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2021 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy