Virškinimas Ir Maisto Derinimas

Turbūt nėra žmogaus, kuris nė karto nesiskundė virškinimo sutrikimais. Sužinokite, kaip veikia virškinimo sistema, kodėl jos veikla sutrinka ir kada reikia derinti maisto produktus.

Pasak gydytojų, sveiko žmogaus virškinamasis traktas yra pajėgus vienu metu virškinti įvairias maisto medžiagas: ir baltymus, ir angliavandenius, ir riebalus. Tą darbą atlieka skirtingi fermentai: baltymus skaido fermentas proteazė, riebalus – lipazė, o angliavandenius-amilazė.

slurpVirškinimas prasideda jau burnoje, dar kramtant maistą. Seilėse esantis fermentas amilazė suskaido krakmolą ir pradeda virškinti angliavandenius. Paskui sukramtytas maistas slenka į skrandį, kur baltymus skaido skrandžio sultyse esantys fermentai pepsinas ir lipazė (angliavandeniai skrandyje nevirškinami, nes jiems reikalinga šarminė terpė). Iš skrandžio maistas mažomis porcijomis patenka į dvylikapirštę žarną, kurioje tulžies ir kasos išskiriami fermentai toliau tęsia riebalų, angliavandenių ir baltymų virškinimą. Galiausiai plonosiose žarnose maistas baigiamas skaidyti iki smulkiausių dalelių, kurios, patekusios į kraują, išnešiojamos po visą organizmą-taip gauname mums reikalingų maisto medžiagų (mineralų, vitaminų ir kt.). Viena priežasčių, kodėl senstančiam organizmui ima jų trūkti, yra ta, kad organizmas prasčiau virškina maistą ir nepasisavina reikalingų medžiagų. Specialistų teigimu, kramtydami kiekvieną kąsnį mažiausiai 20-30 kartų, šį procesą galite pagerinti.

Deja, šiais laikais net ir jauni žmonės negali pasigirti geru virškinimu. Stresas, nereguliari mityba, persivalgymas, nesveikas maistas, be abejo, išderina virškinimo mechanizmą. Kai sutrinka fermentų išsiskyrimas, trūksta bent vieno iš jų, prasideda bėdos. Jeigu pavalgius jaučiate sunkumą skrandyje, riaugėjate, vargina žagsulys, pučia pilvą arba paleidžia vidurius, vadinasi, sutriko fermentų veikla. Reikia ieškoti priežasčių ir jas šalinti. Tai gali būti sutrikusios kasos ar tulžies pūslės veiklos pasekmė. Neretai taip nutinka susirgus pankreatitu arba cholecistitu ir kt. Kai kada užtenka pavartoti virškinimo fermentų ir virškinimo problemų kaip nebūta.

Ar Reikia Derinti Maisto Produktus?

Kad virškinimas netaktų, natūraliosios medicinos specialistai pataria derinti produktus, kad palengvintume virškinimo sistemos darbą. Organizmas daug greičiau perdirba ir pasisavina maisto medžiagas, kai vienu metu gauname tos pačios rūšies maisto. Tada nepučia pilvo ir gerai jaučiamės. Kad nepristigtume būtinų mineralų ir vitaminų, reikėtų valgyti dažniau mažesnėmis porcijomis. Venkite riebaluose kepto maisto, rinkitės šviežią, termiškai neapdorotą. Tada nekils virškinimo ir tuštinimosi problemų.

Rosca folhada de cocoPonzu Noodle BowlBreakfast fruit in colorful bowlTikslinga derinti produktus tiems žmonėms, kurie mėgsta vienu metu valgyti daug ir sočiai, sergantiems tam tikromis ligomis, kai yra sutrikęs fermentų išsiskyrimas ir pan. Net jeigu jūsų virškinimas geras, maitinatės saikingai, valgote po nedaug ir reguliariai, renkatės natūralų ir sveiką maistą, patartina vienu metu nevalgyti daug skirtingų rūšių maisto, t. y. vengti blogų derinių. Gamta, kurdama tobulą virškinimo sistemą, nė neįtarė, kad žmonės piktnaudžiaus cukrumi, krakmolingu maistu, kad išras sintetinius maisto priedus, genetiškai modifikuotus, chemikalais apdorotus produktus, pusgaminius, kurių gali neatlaikyti net sveikiausio žmogaus virškinimo sistema.

Jeigu sumanėte derinti produktus, turite žinoti, kas su kuo dera. Pavyzdžiui, suvartojus didelį kiekį mėsos kartu su angliavandeniais (duona, bulvėmis ar kruopomis), skrandis blogiau suskaido baltymus. Dėl blogai suvirškinto maisto, kaupiasi toksinai, pamažu jais užteršiamas visas organizmas. Natūraliosios medicinos specialistai nepataria valgyti ir sumuštinių su sviestu ir sūriu arba dešra. Meškos paslaugą padarysite, jei, tarkim, keptas bulves užsigersite saldžiais vaisvandeniais, kava ar arbata. Pasak maisto derinimo specialistų, tokie deriniai sutrikdo fermentų išsiskyrimą dvylikapirštėje žarnoje. Nuolat bet ką valgant, gali sutrikti tulžies nutekėjimas, rūgščių ir šarmų pusiausvyra, o dėl susikaupusių puvimo bakterijų žarnyne kilti uždegimų. Atminkite: geras virškinimas lemia sklandžią kitų organų veiklą, organizmo aprūpinimą reikalingomis maisto medžiagomis. Tad nenumokite ranka j virškinimo sutrikimus ir maitinkitės sveikai. Mokslininkų nustatyta, kad žmonės, turintys virškinimo problemų, yra mažiau atsparūs infekcijoms, dažniau serga, nes jų organizme trūksta gerųjų bakterijų.

NETINKAMŲ DERINIŲ LENTELĖ

BALTYMAI IR KRAKMOLAS

Mėsa ir bulvės, makaronai arba duona. Pasak specialistų, baltymų ir krakmolo virškinimas vyksta skirtingu metu. Krakmolui virškinti reikia šarminės terpės (jis skaidomas burnoje ir dvylikapirštėje žarnoje), o baltymams – rūgštinės terpės (jis skaidomas skrandyje). Taigi geriau nevalgykite košės, duonos, bulvių, makaronų ir kitų krakmolo turinčių produktų su mėsa, žuvimi, kiaušiniais, sūriu, varške, riešutais ir kitu baltymingu maistu.

RIEBALAI IR BALTYMAI

Greitinė, aliejus, sviestas, riebi mėsa, grietinėlė ir sūris, kiaušiniai, riešutai, varškė. Riebalai lėtina skrandžio sulčių sekreciją, todėl sumažėja baltymus ir riebalus skaidančių fermentų. Toks derinys ilgiau užsilaiko žarnyne ir yra prasčiau virškinamas. Jeigu labai mėgstate tokį derinį, pasistenkite riebų kepsnį su padažu ar aplietą sūriu valgyti su žaliomis daržovėmis. Jos stabdo fermentų išsiskyrimą lėtinantį riebalų poveikį.

SKIRTINGŲ RŪŠIŲ BALTYMAI

Mėsa ir sūris, riešutai, kiaušiniai arba pienas bei jo produktai.

Skirtingų rūšių baltymai skaidomi skirtingu laiku. Pasak natūropato G. Malachovo, stipriausiai veikiantys fermentai Išskiriami paskutinę pieno virškinimo valandą, o mėsos -pirmą virškinimo valandą. Todėl baltymai yra blogai suvirškinami.

BALTYMAI IR ANGLIAVANDENIAI

Varškė, varškės sūris ir medus, džemas, cukrus.

įvairių rūšių cukrus, sirupai, uogienės, džemai, saldūs vaisiai, medus stabdo virškinimo sulčių išsiskyrimą žarnyne. Jeigu šie produktai valgomi atskirai, skrandyje ilgai neužsibūna. Vartojant juos su baltymingu ar krakmolingu maistu, jie lieka skrandyje tol, kol suvirškinamas kitas maistas. Veikiamas bakterijų, ten pradeda irti, todėl sutrinka virškinimas: atsiranda sunkumo pojūtis, pilvo pūtimas, riaugėjimas, kaupiasi toksinai. Bet koks desertas iškart po pietų ar vakarienės duos tokį pat neigiamą poveikį.

PrastaiPuiku (1 votes, average: 10.00 out of 10)
Loading...
  1. , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2021 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy