MAISTO PIRAMIDĖ
Maisto piramidėje maisto produktai sudėlioti į keturias lentynas. Apatinėje, didžiausioje, lentynoje yra duona, makaronai, grūdinės kultūros ir kiti angliavandenių turintys produktai, kurie suteikia energijos; jie sudaro didžiausią kasdienės mitybos dali. Produktai, turintys daug angliavandenių ir krakmolo, – duona, ryžiai, bulvės, makaronai, grūdinės kultūros, sausainiai.
Antroje lentynoje yra švieži vaisiai, daržovės ir vaisių sultys; kadangi šiuose produktuose yra vertingiausių vitaminų ir mineralinių medžiagų, jie būtinai turi įeiti į kasdienio raciono sudėtį. Švieži vaisiai ir daržovės aprūpina organizmą vitaminais, mineralinėmis medžiagomis ir ląsteliena.
Trečioje lentynoje yra gausūs baltymų produktai, kurie skatina ląstelių vystymąsi ir atsinaujinimą; nors mitybai jie būtini, vis dėlto reikėtų vartoti saikingai. Produktai, turintys daug baltymų, – pienas, jogurtas, varškė, grietinė, sūris, taip pat mėsa, kiaušiniai, žuvys ir riešutai.
Pačioje aukščiausioje, mažiausioje, lentynoje yra produktai, turintys daugiausia riebalų ir cukraus; jų vartojimą reikia riboti. Produktai, turintys daug riebalų ir cukraus, – margarinas, aliejus, alyvuogės, avokadai, šokoladas, pyragaičiai, ledai.