Maisto Priedai Produktuose
Kad tam tikri maisto priedai, kurių su maistu gauname didelius kiekius, daro žalą organizmui, silpnina jo atsparumą, sukelia alergiją ir kitus negalavimus, kalbama jau seniai. Tačiau įvairiausi konservantai, dažikliai, purikliai ir kitokie priedai, kai kuriose šalyse netgi uždrausti, ir toliau sėkmingai dedami į maisto produktus.
Civilizacija mums kaskart pakiša vis naują rykštę – už komfortą ir kitas gyvenimą lengvinančias technologijas neretai turime „mokėti” savo sveikata. Mikrobangų krosnelės, genetiškai modifikuoti produktai, įvairios cheminės trąšos -visa tai atsigręžia prieš mus. Graudu, kad blaivų protą nustelbia komercinė nauda. Todėl vis daugiau sveika gyvensena besidominčių žmonių atidžiau renkasi maisto produktus, neperka tokių, kuriuose yra sintetinių konservantų. Juolab kad pastaruoju metu kai kurie gamintojai atsižvelgia į vartotojų poreikius ir gamina produktus su natūraliais maisto priedais.
Pagal patvirtintas normas visi leistini maisto priedai yra nekenksmingi. Tačiau vien faktas, kad atliekami tyrimai, kokie maisto priedų kiekiai žmogaus organizmui nedaro žalos, rodo, kad jie nėra tokie nekalti. Jie daro įtaką sveikatai.
Lietuvoje leistini vartoti apie 400 maisto priedų. Jie gali būti sintetiniai arba natūralūs. Anot gydytojų dietologų, kai kurie maisto priedai nėra tokie „blogi”, tačiau irgi daro meškos paslaugą. Pavyzdžiui, nors nėra ištirta, kad natrio glutamatas (E 620 ar kiti skonio stiprikliai E 621, E 625) yra toksiški, tačiau žinoma, kad jis sustiprina skonį. Todėl organizmas jo ima reikalauti ir atsiranda savotiška priklausomybė nuo to produkto ar patiekalo (jo dedama į mėsainius, kepsnius, mišraines). Taip pat yra konservantų, kurie nėra draudžiami, tarkim, nitritine druska (E 250). Tačiau gamybos procese, kepant ar šildant maistą, kuriame yra šio priedo, susidaro kenksmingų kancerogeninių medžiagų. E250 dažniausiai dedama į karštai rūkytus mėsos gaminius. Pavyzdžiui, natūralūs dažikliai gaminami iš natūralių medžiagų. Štai geltonasis da-žiklis E 100 gaunamas iš ciberžolių šaknų ir stiebų, kiti – iš vynuogių ir kitokių uogų odelių ir pan.
Maisto priedas antioksidantas E 322 yra paprasčiausias natūralus sojų lecitinas. Tačiau jis gali būti išgaunamas iš genetiškai modifikuotų sojų, kurios, anot JAV mokslininkų, skatina migreną, astmą, alergiją. Nors teigiama, kad leidžiamomis koncentracijomis vartojami maisto priedai neigiamo poveikio sveikatai nedaro, tačiau visada sveikiau vartoti kuo natūralesnius ir šviežesnius maisto produktus be jokių E.
Maisto priedai skirstomi į:
■ dažiklius (E100-E199):
■ konservantus (E 200-E 299);
■ antioksidantus (E 300-E 399);
■ skonį ir aromatą stiprinančias medžiagas (E620-E637, E 640-E 642, E 650, E 906, E 1101);
■ saldiklius (E900-E 999);
■ emulsiklius-stabilizatorius ir tirštiklius (E 400-E 499,
E 1400-E1499);
■ rūgštingumą reguliuojančias medžiagas.
- maisto priedai, maisto priedai e, maisto priedai e lentele, maisto priedai e621, maisto priedai lietuvoje, maisto priedai prekyba, maisto priedai produktuose, maisto priedai saldikliai, maisto priedai su e, maisto priedu klasifikacija, maisto priedu lentele, maisto priedu sarasas, maisto priedu zinynas