Energijos Taupymas Namuose

kiaule taupykleGyventi komfortiškai ir kartu taupyti elektros energiją ne taip paprasta. Iš visų buitinių prietaisų daugiausia elektros energijos sunaudoja elektrinės viryklės. Todėl labai svarbu, kad puodų, keptuvių paviršiai būtų lygūs. Verdant inde išgaubtu ar įgaubtu dugnu , energijos išeikvojame 40-60 proc. daugiau. Indo ir kaitvietės skersmuo turi sutapti.

Elektrinei viryklei geriausia tinka ketaus arba plieno indai, kurių visas paviršius, išskyrus išorinę dugno pusę, dengtas emaliu, o dugnas 5-7 mm storio.

Elektrinę viryklę patariama įjungti iš anksto, nes ji turi įkaisti. Kai valgis užverda, reikia temperatūrą sumažinti, o likus virti 5-15 min. Visai išjungti. Arbatą dvigubai greičiau užvirsime elektriniame arbatinuke negu ant elektrinės viryklės.

Kai kurios šeimininkės nenori kepti orkaitėse, nes reikia daug elektros energijos. Šiek tiek jos galima sutaupyti, naudojant atitinkamus indus, reguliuojant temperatūrą.

  • Tamsios žemos skardos sutrumpina kepimo laiką, o aukštos ir blizgančios- pailgina.
  • Skystesnės tešlos konditerijos gaminiai kepa ilgiau.
  • Riebūs ploni lakštai kepami aukštoje temperatūroje, bet iškepa greitai.
  • Storesnis tešlos sluoksnis kepa ilgiau, bet reikia žemesnės temperatūros.
    Taigi  turėtume pasvarstyti, kokius kepti pyragus, kad sutaupytume elektros energijos.

Yra daug prietaisų, naudojančių mažiau elektros: tai skrudintuvai, gruzdintuvės, greitkepės, vaflinės ir kt.

Be šaldytuvo taip pat sunku gyventi. Nereikia durų darinėti ar ilgai laikyti jų atvertų. Sniego sluoksnis „ suvalgo „ daugiau elektros energijos. Todėl jį ištirpinti patariama kas savaitę arba bent kartą per mėnesį. Svarbu ir durelių sandarumas. Ant jų esančią guminę juostelę reikia prižiūrėti : nuolat plauti šiltu vandeniu, išdžiūvusią įtrinti kreidos, talko milteliais. Tada ji bus elastinga ir ilgai laikys.

Ne mažiau svarbu kiekvienai šeimai taupyti ir vandenį, ypač karštą. Ne veltui sakoma :“ išmokstame vandenį branginti, kai šuliniai išdžiūsta :. Dar reta šeimininkė turi indų plovimo mašiną, o virtuvėje tenka suktis dažnai. Jeigu turime priemonių indams plauti, galima verstis ir su šaltu vandeniu. Kartais gelbsti ūkiškas muilas, garstyčių milteliai, soda.

Mūsų vanduo turi chloro, geležies bei kitų priemaišų, todėl patartina indus plauti su guminėmis pirštinėmis- apsaugosite rankas.

Keli patarimai:

  • stiklinius indus galime plauti šiltu valgomosios druskos tirpalu, skalauti šaltu. Tinka drungni silpni acto rūgšties tirpalai, soda.
  • Stikliniams indams ūkiško muilo geriau nenaudoti- liks balta plėvelė.
  • Pieno butelius plauname šaltu, tik vėliau – karštu vandeniu, nes karštas vanduo pieno likučius blogai išplauna.
  • Aliejaus butelius plauname garstyčių tirpalu (1 šaukštelis sausų miltelių -1 l vandens ), kavos tirščiais ( kelis šaukštelius kavos tirščių supilame į butelį, užpilame šiek tiek šilto vandens ir plauname, paskui pripilame valgomosios sodos tirpalo ir po 2-3 val. Perskalaujame).

Pažiūrėkite linksmą video iš Sezamo Gatvės tv šou apie vandens taupymą

PrastaiPuiku (1 votes, average: 2.00 out of 10)
Loading...
  1. , , , ,

Jūsų komentaras:

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2019 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy