Sveika mityba

Kiekvienas žino – lengviau nuolat palaikyti švarą namuose, nei rengti „generalinį valymą”, kai nebėra kur kojos pastatyti. Ta pati taisyklė tinka ir kai kalbama apie organizmo švarą. Jei nuolat sveikai maitiniesi, visas suvalgytas maistas virsta energija, nesikaupia atsargų, kūnui nesunku pačiam atsikratyti toksinų, kurie dažnai tampa rimtų ligų priežastimi.

Maisto derinimas – vienas paprasčiausių ir sveikiausių sveikos mitybos principų. Gali valgyti visko, ką mėgsti, tik skirtingu laiku. Suderintas maistas greičiau virškinamas, lengviau pasisavinamas. Beje, tai – ne vienintelis šio mitybos principo privalumas. Produktus derinantys žmonės džiaugiasi geresne savijauta, teigia atsikratę smulkių, bet itin nemalonių virškinimo sutrikimų – po valgio jiems nemaudžia skrandžio, negraužia rėmuo, nepučia pilvo, žarnyne nesikaupia dujos.

Kada valgyti
Sveikos mitybos gyvensenos žinovai parą dalija į tris dalis: laiką, kai organizmas pasiruošęs priimti maistą, kai jį virškina bei pasisavina naudingąsias medžiagas ir kai šalina atliekas.

Nuo 12 iki 20 val. organizmas pasiruošęs virškinti maistą, todėl valgoma tik šiomis valandomis.

Nuo 20 iki 4 vai. organizmui reikia poilsio, kad galėtų pasisavinti su maistu gautas naudingąsias medžiagas.

seasonal vegetables terrine wrapped up in double smoked hamNuo 4 iki 12 val. organizmas šalina suvirškinto maisto likučius. Vėlyva vakarienė ar gausūs pusryčiai sutrikdo šį procesą, nes energijos vėl prireikia maistui virškinti. Visi žino, kad vėlyva vakarienė nėra geras dalykas. Tačiau ir rytais geriau nevalgyti arba alkį malšinti vaisiais. Šio patarimo turėtum ypač paisyti, jei prastai jautiesi, tau trūksta energijos arba nori atsikratyti antsvorio. Pravartu laikytis ir dar vienos taisyklės: kuo sunkiau virškinamas patiekalas, tuo vėliau (bet tik iki 20 val.) jį reikia valgyti.

Kaip valgyti vaisius

Vaisiai, kaip ir daržovės, yra geras angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Tačiau, kitaip nei daržovės, kurios dera beveik su visais produktais, vaisiai nedera su niekuo. Todėl vaisių reikia valgyti, kol skrandis tuščias. Mat vaisiai virškinami trumpiausiai – 20-30 min. Kai skrandis pilnas kitokio maisto, sutrinka ir vaisių, ir to kito maisto virškinimas. Taip neatsitiks, jei paisysi žemiau pateikiamų patarimų.

  • Tuščiu skrandžiu sukrimtus obuolį ar panašų sultingą vaisių, reikia palūkėti bent 20 min. ir tik tada, jei norisi, valgyti ko nors kito.
  • Suvalgius bananą ar džiovintų vaisių, nieko nevalgyti bent 1 val.
  • Suvalgius daržovių patiekalą, vaisių reikėtų nevalgyti mažiausiai 2 val.
  • Suvalgius kitokio gerai suderinto maisto, vaisių galima skanauti tik po 3-4 val. ” Po nesuderinto patiekalo (pvz., mėsos su bulvėmis, sumuštinio su dešra ar sūriu, torto su kremu) turi praeiti ne mažiau kaip 8 val. Tik tada suvalgyti vaisiai nebesutrikdys virškinimo.

Daugelis įpratę mėsą valgygyti su bulvėmis, sūrį ar dešra – su duona (dar, be to, užtepę
ją sviestu), bandeles – su pienu. Vienu metu suvalgyti skirtingi produktai skrandyje išbūna iki 8 val., o žarnyne – net iki 30 val. Organizmas nepajėgia nei suvirškinti, nei pasisavinti tokių sudėtingų derinių.

Ar žinai, kad vien dėl to gali justi nuolatinį energijos trūkumą? Be to, nesuderintas maistas dažniau sukelia vidurių pūtimą, užkietėjimą. Mat mėsai, sūriui, dešrai, kremui (t. y. baltymingiems produktams) virškinti reikia rūgščios skrandžio sulčių terpės, o bulvėms, duonai, biskvitui, kuriuose daugiausia angliavandenių – šarminės. Virškinant tos sultys vienos kitas neutralizuoja todėl viskas vyksta sunkiau ir ilgiau. Per ilgai išbuvę skrandyje baltymai pradeda pūti, o angliavandeniai – fermentuotis.

Šių nemalonumų išvengsi, jei vienu metu valgysi tik vienokio koncentruoto produkto -arba mėsos, arba bulvių, arba kiaušinių, arba sūrio. Tačiau nesibaimink, kad turėsi atsisakyti apetitą žadinančių patiekalų. Juk prie kiekvieno koncentruoto produkto puikiai dera beveik visos daržovės. Šalia mėsos gabalėlio į lėkštę prisikrauk įvairių salotų, daržovių troškinius apibarstyk tarkuotu sūriu. Gali neatsisakyti net sumuštinių – juk tai greičiausiai paruošiamas maistas! Tereikia vietoj sūrio ar dešros griežinėlio ant duonos uždėti salotos lapą, griežinėliais supjaustytų pomidorų, agurkų ar ridikėlių.

Kokio maisto vengti
■ Pasistenk kuo mažiau vartoti konservuotų produktų -iš skardinių, stiklainių, pakelių. Toks „negyvas” maistas organizmui mažai naudingas.
■ Valgyk mažiau saldumynų ir visai atsisakyk desertų, kuriais smaližiaujama iškart po valgio. Saldumynai labai sulėtina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir sutrikdo virškinimą.
■ Valgydama ir iš karto po valgio negerk. Troškulį numalšink maždaug pusvalandį prieš valgį.
■ Venk kraštutinumų, vadovaukis sveika nuovoka ir savo organizmo reakcijomis. Mitybos įpročius keisk pamažu.

4 produktų grupės

Jas svarbu žinoti, jei nori maitintis išties sveikai. Jei gali, visiškai atsisakyk IV grupės produktų ir kuo mažiau vartok maisto iš III grupės sąrašo.

I grupė. Jai priskiriami produktai skatina gyvybines organizmo galias, suteikia energijos. Tai sėklos, daiginti grūdai, šviežios daržovių ir vaisių sultys.

II grupė. Šie produktai gerina visų organizmo ląstelių veiklą. Tai šviežios daržovės ir vaisiai, riešutai, rauginti pieno produktai.

III grupė. Tai – neutralūs produktai, kurie nei kenkia (jeigu vartojami saikingai), nei teikia ypatingos naudos: virtos daržovės, kruopų košės, žuvis, mėsa, pienas, kiaušiniai.

IV grupė. Šie produktai teršia organizmą, o vartojami didesniais kiekiais didina įvairių ligų riziką. Tai visi rafinuoti ir koncentruoti produktai, taip pat tie, kuriuose daug sintetinių priedų – dažiklių, konservantų, stabilizatorių.

Rūgščių ir šarmų pusiausvyros atkūrimas

Kai organizmas nebespėja šalinti visų su maistu gaunamų toksinų, pasunkėja kepenų darbas, tulžies pūslėje pradeda formuotis akmenys. Taip pat nukenčia inkstai, kraujyje padaugėja cholesterolio, sąnariuose kaupiasi druskų. Be to, silpsta imuninė sistema, lėtėja medžiagų apykaita. Mat toksinais užterštame organizme sutrinka šarmų ir rūgščių pusiausvyra. Dėl organizmo „surūgštėjlmo” labiausiai kalta netinkama mityba. Bet ne tik. Jį skatina ir nuolat patiriami stresai, ir ultravioletinių spindulių poveikis, ir kai kurie medikamentai, Ir aplinkos teršalai. Kaip nustatyti, kad organizmo rūgštingumas padidėjęs? Iš būdingų simptomų -nuolatinio nuovargio, galvos skausmų, irzlumo, papilkėjusios odos.

Rūgštinę reakciją skatina
Mėsa (išskyrus lašinius), žuvis, kiaušiniai, miltiniai patiekalai, saldumynai, ryžiai, žemės riešutai, sūris, grietinėlė, uogos, konservuoti vaisiai, cukrumi saldintos sultys, gaivieji gėrimai, pienas

Šarminę reakciją skatina
Daržovės (net ir bulvės, rauginti kopūstai), prieskoniniai žalumynai, vaisiai (džiovinti – taip pat), šviežiai spaustos sultys, avižiniai dribsniai, rauginti pieno produktai, ypač išrūgos, pasukos

Atidžiai rinkis angliavandenius
Svarbu ne tik juos vartoti atskirai nuo baltymų, bet ir vienu metu nevalgyti skirtingų rūšių angliavandenių turinčio maisto.    Kitaip tariant, paprastųjų anglia-andenių (monosacharidų), kurių yra cukruje, meduje, vaisiuose ir jų sultyse, negalima valgyti kartu su sudėtiniais angliavandeniais (polisacharidais), kurių yra duonoje, kruopose, makaronuose, daržovėse. Beje, dažnas sveikos mitybos žinovas tikina, kad įvairių kruopų košės – itin vertingas maistas. Tačiau yra su tuo nesutinkančiųjų – esą kruopų košės, ypač ilgai verdamos, medžiagų apykaitos procese virsta gleivingomis išskyromis, kurios iš pradžių būna paprasčiausios slogos priežastis, o ilgainiui gali I sukelti daug rimtų ligų.

Ar žinai, kad mūsų taip mėgstama kava rūgština, o žalioji arbata, atvirkščiai, šarmina organizmą? Pabandyk bent kelis kavos puodelius per dieną pakeisti žaliąja arbata. Ypač patartina atsisakyti rytinio kavos puodelio. Jei tau tai pavyks, jau būsi padariusi nemažą žingsnį sveikos mitybos link.

PrastaiPuiku (3 votes, average: 5.33 out of 10)
Loading...
  1. , , , , , , , , ,
2 komentarai

Leave a Reply to varliux Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Patarimų Archyvas
© 2009-2021 ValdoPatarimai.lt Visos teisės saugomos.
Pateiktą informaciją draudžiama kopijuoti ir skelbti kitose svetainėse.
Privacy policy